- Reklama -

Energetikos ministras J.Neverovičius. KK nuotr.

“Darniai energetikos sektoriaus plėtrai užtikrinti ir Lietuvos priklausomumui nuo elektros energijos importo sumažinti yra būtini konkurencingi elektros energijos generavimo pajėgumai“, – sako energetikos ministras Jaroslovas Neverovičius.

Anot jo, turėtų būti pamažu mažinama šiuo metu subsidijuojama nekonkurencinga elektros energijos gamyba energetiniam saugumui užtikrinti ir atsinaujinančiai energetikai remti, statant nuolat rinkoje veikiančius konkurencingos elektros energijos generavimo pajėgumus ir ilguoju laikotarpiu atsisakant elektros energijos gamybą remti iš tarifo.

Bet kokios šiuo metu prognozuojamos elektros energijos kainos gali reikšmingai svyruoti ilgalaikėje ateityje, todėl renkantis optimalų apsirūpinimo elektros energija scenarijų prioritetinė kryptis turėtų būti orientavimasis į mažiausius gamybos kaštus ir investicijų kaštų optimizavimas, įvertinant juos trumpuoju laikotarpiu ir siekiant ekonominio ir energetinio saugumo efekto ilguoju laikotarpiu.

“Šiuo metu negalima galutinai įvertinti Visagino atominės elektrinės įtakos ir reikšmės Baltijos šalių sinchronizavimui su kontinentinės Europos tinklais ir Visagino atominės elektrinės rezervinės galios klausimų. Galimi sprendimai paaiškės šių metų rudenį, kai bus užbaigta Baltijos valstybių integracijos į Europos Sąjungos vidaus elektros rinką ir galimų jungčių įrengimo galimybių studija”, – tęsė J. Neverovičius.

„Ir paskutinė išvada, kuri iš tikrųjų kartu yra ir pirmas darbo grupės pasiūlymas, – kaip ekonomiškai labiausiai pagrįstas ir vartotojams mažiausią kainą sąlygosiantis apsirūpinimo elektros energija scenarijus įvardintas subalansuotas ir diversifikuotas apsirūpinimas elektros energija, kuris yra paremtas atsinaujinančios energijos išteklių plėtra, kogeneracinės energijos vystymu, tam panaudojant vietinius energetinius resursus, elektros energijos gamyba iš diversifikuotų dujų tiekimo šaltinių, saugios branduolinės energetikos plėtra, diversifikuotos elektros energijos importu”, – sakė ministras.

Antras pasiūlymas yra Visagino atominės elektrinės projekto tęstinumas, kuris, jo vertinimu, galimas tik įgyvendinus papildomas sąlygas.

Pirmoji sąlyga: sutartine forma įteisinus regioninių partnerių dalyvavimą Visagino atominės elektrinės projekte, užtikrinti projekto įgyvendinimo išlaidų, atsakomybės ir rizikos pasidalijimą.

Antra, kartu su strateginiu investuotoju ir regioniniais partneriais užtikrinti maksimalų projekto finansavimą žemiausiais kaštais iš tarptautinių finansinių institucijų bei eksporto kredito agentūrų, taip užtikrinant Visagino atominės elektrinės gaminamos elektros energijos konkurencingumą.

Trečia, užtikrinti tęstinį ir išsamų visuomenės informavimą apie projektą.

“Atsižvelgiant į tai, kad projektas gali būti įgyvendintas tik esant nacionaliniam susitarimui dėl racionalaus, konkurencingo, darnaus ir perspektyvaus elektros energijos teikimo užtikrinimo, projektas turi būti plėtojamas vykdant moderniausią ir praktikoje išbandytą branduolinę technologiją”, – teigė J. Neverovičius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!