- Reklama -
Prašoma stabdyti ir skelbti naujus KTU rektoriaus rinkimus. KK nuotr.
Prašoma stabdyti ir skelbti naujus KTU rektoriaus rinkimus. KK nuotr.

Grupė mokslininkų kreipėsi į šalies vadovus bei atsakingus politikus, prašydami nutraukti ir skelbti naujus KTU rektoriaus rinkimus.
„2018 m. liepos 13 d. vyks KTU rektoriaus rinkimai. Yra konkrečių požymių, jog šiuo metu vykdomi rinkimai yra neskaidrūs, neteisėti. Ši tezė grindžiama faktinėmis aplinkybėmis ir teisės aktais.
1. KTU rektoriaus rinkimai buvo paskelbti dar 2017 m. gruodžio mėn. Jau po šio termino KTU taryba priėmė sprendimus, kuriais rektoriaus rinkimų tvarka buvo pakeista, visai nepaisant aplinkybės, jog rinkimai jau paskelbti, o atitinkamos procedūros pradėtos. Padarytus „KTU rektoriaus rinkimų tvarkos aprašo“ pakeitimus KTU taryba neleistinai taiko šiuo metu vykdomiems rinkimams, nors pakeitimai galėtų įsigalioti tik ateityje. Pradėjus vykdyti rinkimų procedūrą, viešo lyderio rinkimų tvarka jau nebegali būti keičiama.

2. KTU taryba savavališkai net keliems mėnesiams nukėlė kandidatų į rektorius registravimosi terminą. Teisės aktuose numatyti viešųjų lyderių rinkimų laiko planai ir terminai negali būti vienašališkai jaukiami ir bet kaip kaitaliojami.

3. Renkant valstybinio universiteto rektorių, galiojantys teisės aktai – LR Mokslo ir studijų įstatymas bei KTU statutas – konkrečias funkcijas, teises ir prievoles numato tik Senatui ir Tarybai. Teisės aktai nenumato, kad rektoriaus išrinkimo procedūras vykdytų kokie nors tretieji fiziniai ar juridiniai asmenys, juolab privačios verslo vadovų ir personalo atrankos bendrovės. Bendrovės UAB „J. Friisberg & Partners“ įtraukimas į valstybinio universiteto – KTU – rektoriaus rinkimų procesą yra neteisėtas.

4. Išskirtinis vaidmuo užtikrinant rektoriaus rinkimų tvarką, įstatymų ir procedūrų laikymąsi tenka valstybinio universiteto administracijai, visų pirma rektoriui ir Senato pirmininkui. Pažymėtina, abu minėti asmenys šiuo metu patys kandidatuoja į rektorius. Už sujauktą ir neskaidrią rinkimų procedūrą jiems tektų atsakomybė net ir tuo atveju, jei nei vienas iš jų rinkimuose nedalyvautų. Tai, kad asmenys, kurie atsako už skaidrius rinkimus, juos aktyviai jaukia ir dar patys juose dalyvauja, komplikuoja padėtį ir liudija esant gilų interesų konfliktą.

5. KTU yra viešas juridinis asmuo, kurio steigėjas yra Seimas. Valstybinis universitetas teikia viešas (edukacines ir mokslo) paslaugas už mokesčių mokėtojų pinigus. Sujaukti ir neteisėti valstybinio universiteto rektoriaus rinkimai paniekina viešąjį demokratinį valdymą, pažeidžia daugelio asmenų (akademinių darbuotojų, visų mokesčių mokėtojų) teisėtus lūkesčius, kad vienas stambiausių mūsų šalies viešųjų juridinių asmenų būtų valdomas teisėtai.
Dabartiniai KTU rektoriaus rinkimai ir jų rezultatas iš principo negali būti teisiškai tvarūs. Šie dabartiniai rektoriaus rinkimai, atsiprašius visuomenės, turėtų būti nutraukti ir skelbiami iš naujo. Visa atsakomybė tiek dėl demokratinio viešojo valdymo niekinimo, tiek dėl daugybinių teisės aktų pažeidimų tenka dabartinei KTU administracijai – laikinajai rektorei J. Šiugždinienei, Senato pirmininkui R. Krušinskui, visai KTU tarybai ir jos pirmininkui D. Misiūnui“, – teigiama mokslininkų kreipimesi.
Jį pasirašo: prof.habil.dr. Gediminas Merkys, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo LAMPSS valdybos narys, Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos komiteto narys; Prof. habil..dr. Žaneta Simanavičienė, Doc.dr. Romualdas Povilaitis, Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos pirmininkas, Dr. Raimundas Kaminskas, Lietuvos sąjūdžio Kauno tarybos primininkas, Doc.dr. Nijolė Čiučiulkienė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!