- Reklama -

Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė. KK nuotr.

Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė kreipėsi į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių, reaguodama į viešai paskleistą žinią, kad Punsko valsčiuje uždaromos trys lietuviškos mokyklos. Vicepirmininkė išreiškė nusistebėjimą, kad toks sprendimas buvo priimtas kitą dieną po A. Butkevičiaus vizito į Lenkiją.

Prieš A. Butkevičiui išvykstant į Lenkiją, I. Degutienė atkreipė dėmesį į Lenkijoje gyvenančios lietuvių tautinės mažumos gana sudėtingą situaciją. Vasario 11 d. gautas atsakymas, kuriame A. Butkevičius patikino, jog visi Lenkijos lietuviams aktualūs klausimai bus iškelti susitikimuose su aukščiausiais šalies vadovais. Tačiau panašu, kad taip neįvyko.

Kreipimesi į Premjerą I. Degutienė klausia: „Gerbiamasis Premjere, ar šis klausimas buvo keltas Jūsų ir užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus susitikimuose su Lenkijos nacionalinės ir vietos valdžios pareigūnais? Kokių veiksmų Lietuvos Respublikos Vyriausybė ketina imtis, siekiant išsaugoti minėtas mokyklas ir užtikrinant lietuvių, gyvenančių Punsko valsčiuje, teises į išsilavinimą gimtąja kalba?“

Priminsime, kad minėtame atsakyme į Seimo vicepirmininkės klausimus, A. Butkevičius patikino, jog 16-oji Vyriausybė yra įsipareigojusi remti užsienyje lietuvių tapatybės išsaugojimą, jų bendruomeniškumą, teikti paramą užsienio lietuvių organizacijoms. Be to, Vyriausybės programa numato skatinti ir remti lietuviškas mokyklas bei kultūros centrus užsienyje, kiek leis valstybės biudžeto galimybės.

Kaip praneša Lenkijos lietuvių naujienų portalas www.punskas.pl, kitą dieną po A. Butkevičiaus vizito į Lenkiją, vasario 13-ąją, Punsko valsčiaus konferencijų salėje vyko valsčiaus švietimo, finansų bei ūkio komisijų posėdis. Jo metu buvo svarstomas lietuviškų kaimo mokyklų Punsko valsčiuje uždarymo klausimas. Absoliuti dauguma komisijos narių balsavo už visų trijų lietuviškų mokyklų likvidavimą. Pranešama, kad galutinį sprendimą dėl jų uždarymo priims Punsko valsčiaus taryba vasario 27 dieną.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!