- Reklama -
Knygų skaitymas yra malonus laisvalaikio leidimo būdas
Knygų skaitymas yra malonus laisvalaikio leidimo būdas

 

Knygų skaitymas yra malonus laisvalaikio leidimo būdas ir šio fakto niekas nenuginčys. Tačiau literatūra tampa ir puikia priemone tobulėti bei plėsti akiratį naujais horizontais. Neatsisakykite autorių siūlomos galimybės žvilgtelėti į nepažįstamų šalių tradicijas ir sužinoti, kad šioje planetoje vis dar gajūs šokiruojantys papročiai. 

Siūlome tris knygas apie moteris, kurios metė iššūkį griežtoms tradicijoms ir pasauliui papasakojo, kas darosi už uždarų jų gimtųjų kraštų namų durų. 

  • Nadia Ghulam, Agnes Rotger „Mano turbano paslaptis: tikra išgyvenimo istorija“

„Mano turbano  paslaptis“ – tikra afganistanietės Nadios Ghulam istorija. Mergaitė gimė Kabule, pasiturinčioje šeimoje. Jos vaikystė nesiskyrė nuo daugelio kitų vaikų. Tačiau, kai Nadiai buvo aštuoneri, jos likimą pakeitė viena pasiklydusi bomba. Žuvo dalis jos šeimos narių, o pati mergaitė pusę metų praleido ligoninėje. 

Kai Nadia sulaukė vienuolikos, Afganistano kontrolę perėmė Talibai, o moterų padėtis visuomenėje tapo apgailėtina. Mergaitei teko mesti iššūkį taisyklėms ir tradicijoms. Ji apsimetė savo mirusiu broliu, tam kad galėtų viena išeiti iš namų, dirbti ir pasirūpinti mama bei seserimis. Noras atrodo tyras, tačiau paaiškėjusi tiesa reiškė mirties nuosprendį. 

  • Dirie Waris, Miller Cathleen „Dykumų gėlė“

Autobiografinis romanas „Dykumų gėlė“ šokiruos net visko mačiusius. Knygoje pasakojama apie Somalio tradicijas, kuriomis prisidengę somaliečiai luošina mergaites. Milijonus mergaičių. 

Dire Waris – žymi manekenė, savo žinomumą panaudojusi kraupios situacijos viešinimui. Kadaise ji buvo eilinė klajoklių dukra, patyrusi tradicinį genitalijų apipjaustymą. Šis ritualas užtikrina mergaitės nekaltumą, tačiau tuo pačiu ją pasmerkia viso gyvenimo psichinėms ir fizinėms kančioms. Procedūros atliekamos be nuskausminimo, itin nehigieniškomis sąlygomis, todėl ne vienas vaikas net neišgyvena. 

Dire Waris ne tik papasakojo pasauliui apie žalojimų mąstą, bet ir įkūrė paramos fondą „Dykumų gėlė“. 

  • Souad „Sudeginta gyva“

Įsivaizduokit tyrą septyniolikmetės meilę. Pirmuosius jausmus, į kuriuos ji sulaukia atsako. Deja, už tai baudžiama mirtimi. 

Palestinos kaime jausmai iki vestuvių yra milžiniškas nusikaltimas. Moteriai, žinoma. Todėl knygos „Sudeginta gyva“ autorė buvo apipilta benzinu ir padegta. Taip žūva tūkstančiai moterų, kurių niekas negedi. 

Suadai padėjo viena prancūzė ir per stebuklą mergina liko gyva bei pabėgo į Europą. Tiesa, tai nereiškia, kad tapo saugi, nes šeimos rankos siekia toli. Autorė išdrįso papasakoti, kas dedasi šalyje, kurioje žiaurūs nusikaltimai pateisinami protu nesuvokiamomis tradicijomis. 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!