Ką svarbu žinoti apie skalbimo miltelių ingredientus?

0
30
- Reklama -

Suprasti skalbiklio buteliuko ar dėžutės sudedamųjų dalių sąrašą gali būti sudėtinga. Ilgi cheminių medžiagų pavadinimai ir mokslinis žargonas dažnai mažai ką pasako. Aptarkime, ką svarbu žinoti apie skalbimo miltelių ingredientus.

Kaip skalbimo milteliai plauna drabužius?

Dauguma skalbiklių sudedamųjų dalių pritraukia, suskaldo, apsupa ir pašalina nešvarumus ir aliejus arba padeda šioms sudedamosioms dalims geriau atlikti savo darbą. Kitos sudedamosios dalys padeda neutralizuoti kvapus ir suteikti drabužiams gaivų švarų kvapą arba padeda baltiems drabužiams atrodyti baltesniais, o spalvotiems – ryškesniais.

Kokie yra pagrindiniai skalbiklių ingredientai?

Skalbimo priemonių sudėtyje paprastai yra tokių sudedamųjų dalių kaip paviršinio aktyvumo medžiagos (prasiskverbia į audinio pluoštus ir pašalina nešvarumus bei aliejų), chelatoriai (supa metalo jonus vandenyje), dispersinės medžiagos (išskalauja nešvarumus skalavimo ciklo metu), stabilizatoriai (padeda sudedamosioms dalims veikti kartu) ir kvapiosios medžiagos. Sudedamųjų dalių sąraše taip pat gali būti baliklių, fermentų (skirtų konkrečioms dėmėms išvalyti), pH reguliatorių ir konservantų (skirtų apsaugoti fermentus, kad jie galėtų veikti), baliklių arba dažiklių.

Ką reikia žinoti apie svarbiausią skalbimo priemonių ingredientą – paviršinio aktyvumo medžiagas?

Paviršinio aktyvumo medžiagos – tai ilgos grandinės molekulės, kurių vienas galas jungiasi su nešvarumais ir aliejais, o kitas – su vandeniu. Jos taip pat padeda sumažinti vandens ir audinių paviršiaus įtempimą, todėl dėmės gali būti pašalintos nuo pluošto ir išskalautos.

Paviršinio aktyvumo medžiagos gali turėti grynąjį krūvį (anijoninės arba katijoninės) arba visai neturėti krūvio (nejoninės), jų galai yra hidrofiliniai ir hidrofobiniai. Hidrofiliniai galai jungiasi su vandeniu, o hidrofobiniai – su nešvarumais ir riebalais. Taip skalbimo priemonė „sulaiko“ nešvarumus ir jie lieka skalavimo vandenyje, o ne grįžta atgal ant skalbinių.

Paviršinio aktyvumo medžiagų yra skystuose muiluose, dušo želė, šampūnuose, indų plovikliuose, veido prausikliuose ir kt. Jos labai svarbios šalinant riebias dėmes. Kai kurios įprastos paviršinio aktyvumo medžiagos, kurias galite pamatyti skalbimo miltelių etiketėje, yra šios: natrio alkilbenzeno sulfonatas, natrio laurilo sulfatas, natrio laurilsulfatas, amonio laurilsulfatas ir kalio alkoholio sulfatai. Yra ir nesulfatinių paviršinio aktyvumo medžiagų, pavyzdžiui, kokamidopropilo betainas (cocamidopropyl betaine).

Kas yra skalbimo miltelių sudėtyje esantis kokamidopropilo betainas?

Tai yra augalinės kilmės paviršinio aktyvumo medžiaga, gaunama iš kokosų aliejaus. Ji suriša nešvarumus ir aliejų, kad skalbimo metu jie būtų pašalinti nuo audinių pluoštų, taip pat yra putojanti medžiaga, kurią galima naudoti vietoj natrio laurilsulfato (SLS) skalbimo priemonėse, skirtose jautrią odą turintiems žmonėms.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!