- Reklama -

Verslo pasaulis pilnas iššūkių ir galimybių, tačiau tik nedaugelis sugeba jame pasiekti tikros sėkmės. Kaip tai padaryti?

Svarbu atsiminti, kad didžioji dauguma lyderių susiduria su daugybe iššūkių. Verslo pasaulis gali būti negailestingas ir nuolat besivystantis. Geras planavimas, tendencijų stebėjimas ir greitas prisitaikymas prie pokyčių yra labai svarbūs norint išlaikyti pranašumą prieš konkurentus. Tikri lyderiai nuolat ieško naujų kūrimo būdų ir novatoriškų sprendimų, kad atitiktų rinkos poreikius. Jiems rūpi santykiai su klientais, kurie virsta lojalumu ir pasitikėjimu.

Įmonės valdymo sistema – pradžia ir raida

Brandų verslą nuo savininko savarankiškos veiklos skiria priklausomybės nuo valdymo sistemų ir priklausomybės nuo atskirų žmonių priešprieša. Tiesą sakant, net ir mažiausia įmonė turi kažkokią sistemą. Tačiau dažniausiai tai chaosas, atsitiktinumas, rankų darbas, informacijos kaupimas galvoje ir individualūs sprendimai be gairių. Tai yra pagrindinė didžiausių tokių įmonių problemų priežastis.

Tipiškoje labai mažoje įmonėje, kurios pagrindinė užduotis yra įdarbinti savininką, jis yra pagrindinis visko, kas vyksta, kūrėjas. Ji nusprendžia, kaip jis pasiekia klientus, kaip parduoda, kaip nustato kainas ir kaip atsiskaito su klientais. Kaip stebi įmonės rezultatus, kaip išrašo sąskaitas. Taip nutinka tol, kol jam pritrūksta laiko ir natūraliai pasamdo darbuotojus.

Tada nauji darbuotojai pradeda viršininkui ir sukuriama valdymo centrų grupė:

  • Tomas yra atsakingas už pardavimą,
  • Vaida užsiima rinkodara,
  • Petras pristato, surenka įrangą ir užsako,
  • Rasa išrašo klientams sąskaitas ir svarsto jų skundus,
  • Tadas apskaičiuoja ir pristato rezultatus,

o savininkas apmoka tiekėjų sąskaitas, tikrina sąskaitos likutį ir yra paniręs į jausmą, kad visiškai neįsivaizduoja, kas vyksta įmonėje, kas negerai ir kaip tai ištaisyti.

Tai vis dar optimistinis scenarijus, kai visi žino, už ką yra atsakingi.

Deja, dažniausiai už viską atsako visi, vadinasi, niekas už nieką neatsako.

Net ir šiame „optimistiniame“ variante – trūksta kontrolės ir krypties. Tačiau yra ir daug blogiau: sklandus visos įmonės darbas priklauso tik nuo šių atskirų žmonių.

Pabandykite įsivaizduoti, kas bus, jei Tomas susirgs arba Vaida susiras kitą darbą? Ar savininkas žinos, kam Tomas pardavė, kaip dažniausiai bendraudavo su klientais, kaip siūlydavo ir kas lėmė puikius jo rezultatus? Ar jis žinos, kaip tvarkyti mokesčius ir kokie yra įmonės rezultatai? O jeigu pardavimo sąskaitas faktūras išrašanti Rasa išvažiuos atostogų?

Žinoma, visus galima pakeisti. Bet iš ko šis naujas žmogus išmoks veikti taip pat efektyviai? Kadangi savininkas jau seniai prarado kontrolę, kaip veikia jo įmonė. Ar jos veikimas priklausė nuo atskirų žmonių idėjų ir nesinaudojo atskirų sričių sinergija?

Atsakymas į šį bauginantį scenarijų yra efektyvios sistemos.

Kodėl reikalingi efektyvūs verslo valdymo sprendimai?

Sistemos nebuvimas taip pat yra sistema. Taigi, jei jūsų įmonę valdanti sistema yra atsitiktinai sukurtas chaosas, kokių rezultatų galite tikėtis? Tikriausiai taip pat atsitiktinių ir su didžiuliu kiekiu klaidų.

Sistema turi tikslą, pavyzdžiui, greitai atsiskaityti už prekes iš klientų ir be skolų.

Sistema susideda iš specifinių elementų, dažniausiai sekančių žingsnių. Tai gali apimti rangovo skolos likučio patikrinimą prieš siunčiant prekes, kredito limitus, greitą siuntimo patvirtinimą ir neatidėliotiną sąskaitų faktūrų išrašymą bei skolų stebėjimo ir išieškojimo sistemą.

Kiekviename žingsnyje turi būti atliekami konkretūs veiksmai, dažniausiai per nurodytą laiką, ir kažkas už šiuos veiksmus yra atsakingas.

Sistemos veikimas yra valdomas. Tai reiškia, kad galite patikrinti, ar pradelstos gautinos sumos mažėja dėl atliktų veiksmų. Jei ne tai reiškia, kad kažkas sistemoje neveikia ir verta priimti pažangius verslo valdymo sprendimus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!