- Reklama -
Gal Kauno meras Visvaldas Matijošaitis galėtų atlikti eksperimentą - sėsti į neįgaliojo vežimėlį ir pabandyti apsilankyti pas gydytojus Kauno Centro politikoje? KK nuotr.
Ministro postą po Seimo rinkimų “besimatuojantis” Kauno meras Visvaldas Matijošaitis nemato neįgaliųjų problemų Kaune.  KK nuotr.

Panašu, jog Kauno valdžiai paprastas žmogelis rūpėjo tik „iki“ rinkimų, tuo tarpu „po“, kai valdančioji koalicija jau buvo suformuota, o postai valdžioje – išsidalinti, paprasto žmogelio problemos pasidarė niekam nebeįdomios. „Niekam“, be abejonės, turiu omenyje Kauno valdininkiją.
Tuo įsitikino Mykolas Vitkauskas, Lietuvos Respublikos namų ir žemės sklypų savininkų sąjungos ilgametis pirmininkas bei Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos garbės narys, kurį, paprašiusį Kauno centro poliklinikoje neįgaliesiems įrengti liftą, Kauno valdžia mandagiai pasiuntė „ant trijų raidžių“.
Premjerui ir ministrei – pakartotiniai raštai
„Asmeniškai, pakartotinai“ – tokie prierašai užrašyti ant Mykolo Vitkausko rašto premjerui Algirdui Butkevičiui ir socialinių reikalų ir darbo ministrei Algimantai Pabedinskienei, kas rodo, jog po pirmo rašto problema – Kauno centro poliklinikoje neįgaliesiems liftas taip ir nebuvo įrengtas – nebuvo išspręsta.
Kreipimasis į premjerą ir ministrę – tai tarsi M.Vitkausko šauksmas tyruose, mat tie, kurie turėtų tą problemą spręsti, o tai yra Kauno miesto valdininkija, jos nesprendžia. Kaip rodo M.Vitkausko į „Karšto komentaro“ redakciją atsiųsti raštai, ne negali išspręsti, o greičiausiai nenori.
Todėl ir į premjerą A.Butkevičių bei ministrę A.Pabedinskienę kaunietis M.Vitkauskas kreipėsi būtent „dėl Kauno miesto savivaldybės administracijos piktnaudžiavimo, šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų“, informuoja, kokias kančias dėl Kauno savivaldybės ir poliklinikos kaltės patiria žmonės, turintys negalią – kurie sunkiai vaikščioja.
M.Vitkauskas savo rašte premjerui ir ministrei atkreipia dėmesį, kad, nors jau buvo kreiptasi į Kauno miesto savivaldybės administraciją, ji nesiėmė priemonių dėl poliklinikos pastato Mickevičiaus g. 4, Kaune, pritaikymo asmenims su judėjimo negalia.
„Poliklinika aptarnauja iš viso 33 tūkstančius ligonių, tarp kurių yra šimtai invalidų su negalia, kurie sunkiai vaikšto.
Centro poliklinikoje yra trys aukštai. Žmonės su negalia negali naudotis rūbine, kuri yra rūsyje, negali naudotis registratūra antrame aukšte, gauti informacijos. Negali naudotis akių kabinetu, LOR kabinetu, biochemine laboratorija, kurie yra trečiame aukšte. Per 26 metus buvo galima įrengti ne vieną liftą“, – savo rašte premjerui ir ministrei pažymi M.Vitkauskas.
„Invalidai negali užlipti į 2-3 aukštus pas gydytojus specialistus. Tai yra apie 20 kabinetų. Gali naudotis tik poliklinikoje esančiais kabinetais pirmame aukšte, kurių yra septyni.
Norint ligoniui pasiekti 2-3 aukštą, tokius invalidus vedžioja laiptais giminės, vaikai, anūkai. Invalidai patiria didžiulius nepatogumus ir skausmus bei kančias, o taip pat pasityčiojimus.
Kauno miesto savivaldybė, manome, vykdo nusikaltimą prieš vargšus, likimo nuskriaustus senyvo amžiaus invalidus. Liftas reikalingas kasdien, o ne 2020 metais.
Daug kartų buvo kreiptasi pagalbos šiuo klausimu į Kauno miesto savivaldybę ir į kitas aukštesnes Lietuvos valstybės institucijas, bet jokių teigiamų rezultatų nėra, tik formalūs atsirašinėjimai“, – skundžiasi savo rašte M.Vitkauskas ir prašo premjero įpareigoti Kauno miesto savivaldybę sudaryti normalias sąlygas invalidams Centro poliklinikoje, kurios pacientu M.Vitkauskas yra jau 25 metus.
Lygių galimybių kontrolierė kirto Kauno savivaldybės administracijai
Tai, kad Kauno valdžia nevykdo JTO Neįgaliųjų Konvencijos, o taip pat diskriminuoja neįgaliuosius, konstatavo ir Lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė.
Kontrolierė tyrimo metu nustatė, jog poliklinikos steigėja yra Kauno miesto savivaldybė. „Poliklinikos pastatas, esantis A.Mickevičiaus g. 4, Kaune, pastatytas 1934 m. ir nebuvo rekonstruotas. Poliklinikos pastate sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos trijuose aukštuose. Judėjimo negalią turintys asmenys gali patekti tik į pirmąjį poliklinikos pastato aukštą. Dėl neįrengto lifto, keltuvo ar kitų techninių priemonių, judėjimo sutrikimus turintys asmenys negali gauti visų poliklinikoje teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų“, – konstatavo Lygių galimybių kontrolierė.
Kontrolierės išvada – poliklinikos pastatas nėra pritaikytas judėjimo negalią turinčių asmenų poreikiams ir apriboja jų galimybes gauti poliklinikoje teikiamas sveikatos paslaugas. Tuo pažeidžiamas Lygių galimybių įstatymo 8 str. 1 d. 1 punkto reikalavimas ir nevykdoma Konvencijos 9 str. 1 dalyje numatyta pareiga dėl visuomeninių objektų ar teikiamų paslaugų prieinamumo užtikrinimo.
Tyrimo metu Kauno miesto savivaldybė Kontrolierei nepateikė duomenų apie teisės aktuose numatytą finansavimą (kitas priemones) žmonių su judėjimo negalia kliūčių poliklinikoje šalinimui.
Kontrolierės išvada: „Kauno miesto savivaldybės administracija nesiėmė priemonių dėl poliklinikos pastato (A.Mickevičiaus g. 4, Kaune) pritaikymo asmenų su judėjimo negalia poreikiams“.
Lifto dar nebus, nes Kauno savivaldybė neužprašė jam pinigų
Tai, kaip Kauno miesto valdžia „rūpinasi“ neįgaliaisiais, labai puikiai atskleidžia buvusios sveikatos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės atsakymas M.Vitkauskui „Dėl lifto įrengimo VšĮ Kauno centro poliklinikoje“.
Rašte teigiama, kad Sveikatos apsaugos ministerija susipažino su M.Vitkausko rašte pateikta informacija dėl problemų, su kuriomis susiduria pacientai nesant lifto Kauno Centro poliklinikoje.
Kaip matosi iš ministrės rašto, šią problemą būtų galima išspręsti – finansuoti lifto įrengimą pagal Valstybės investavimo programą.
Tam, kad pagal Valstybės investavimo programą būtų skirti pinigai įrengti liftą Kauno Centro poliklinikoje, Kauno miesto savivaldybė Sveikatos apsaugos ministerijai nustatytais terminais turėjo pateikti investicinį projektą. Tačiau…
„Kauno miesto savivaldybė, teikdama investicinių lėšų poreikį 2016-2018 metams, nepateikė lėšų poreikio liftui įrengti VšĮ Kauno Centro poliklinikoje“, – pažymėjo R.Šalaševičiūtė.
Taigi, iki 2018 metų iš lėšų pagal Valstybės investicijų programą liftas neįgaliesiems Kauno Centro poliklinikoje įrengtas nebus – Kauno valdžia tokio investicinio poreikio nemato.
Kauno valdžia: liftas arba bus, arba nebus
Tuo tarpu Kauno miesto savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Darius Razmislevičius dėl lifto įrengimo poliklinikoje Mykolą Vitkauską mandagiai pasiuntė „ant trijų raidžių“ – gal liftas ir bus įrengtas, o gal ir ne, o jeigu toks Kauno savivaldybės tarybos nario, komiteto pirmininko atsakymas netenkina, tegul tas M.Vitkauskas skundžiasi „įstatymo nustatyta tvarka“.
„Informuojame Jus, kad Kauno miesto savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas kartu su Kauno miesto savivaldybės administracija išnagrinėjo Jūsų skundą dėl lifto VšĮ Kauno Centro poliklinikoje įrengimo.
Išorinio lifto VšĮ Kauno Centro poliklinikoje įrengimas yra viena iš Pirminės sveikatos priežiūros paslaugų neįgaliesiems ir vyresnio amžiaus asmenims kokybės ir prieinamumo gerinimas VšĮ Kauno Centro poliklinikoje projekto pagal Kauno miesto integruotų teritorijų 2014-2020 metų vystymo programą priemonių, kuri bus įgyvendinama, jei bus gautos Europos Sąjungos fondų investicijos.
Jeigu nesutinkate su Kauno miesto savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto atsakymu, galite jį skųsti LR administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka“, – tokį atsakymą M.Vitkauskui pasirašė komiteto pirmininkas D.Razmislevičius.
Išvertus į paprastą kalbą valdininko atsakymą, „lauk šuneli, kol padvės kumelė“. Jei skirs ES pinigų, tai liftą neįgaliems Centro poliklinikoje iki 2020 metų ir įrengsime, o jeigu ne…
O jeigu ne? Ar ne Kauno valdininkų pareiga rūpintis savo miesto gyventojais? O kodėl Kauno savivaldybės biurokratai neįrašė tokio poreikio Sveikatos apsaugos ministerijai – kad liftas neįgaliesiems būtų įrengtas pagal Valstybės investicijų programą?
Ak, visai pamiršome – čia juk tik paprasti mirtingieji ir dar – turintys judėjimo negalią. Štai, pvz., daugiabučio statybos mieste centre – visai kitas dalykas: mat betoną galima pačiupinėti, jis – apčiuopamas, o, va, žmogaus negalia – ne… Ar taip?
P.S.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministras Algirdas Šešelgis, reaguodamas į M.Vitkausko skundą, dar kartą paragino Kauno miesto savivaldybę kuo skubiau spręsti sveikatos paslaugų prieinamumo ir lifto įrengimo Kauno Centro poliklinikoje klausimą. Tikėkimės, kad Kauno meras V.Matijošaitis neatsakys SADM viceministrui: „Nemokyk tėvo vaikų daryt!“.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!