- Reklama -

KK nuotr.

„Karšto komentaro“ redakcija gauna skaitytojų laiškų su klausimais, ką daryti, kad pensija padidėtų. Esą, sklando gandai, kad įmanoma tai daryti, bet kokiu pagrindu ir kas gali didintis pensiją, trūksta informacijos.

Minėtas klausimas susijęs su pensijų dydžio apskaičiavimu, kuris iki 2012 metų gruodžio 20 d. buvo labai sudėtingas. Buvo skaičiuojama 30 metų stažą turinčių asmenų bazinė pensija, ir papildomoji pensijos dalis.

Nuo 2013 metų patvirtinta nauja supaprastinta tvarka. Labiausiai kreipiamas dėmesys į pajamas, gautas po 1994 metų.

Dirbantys pensininkai, kurie dirbo įsigaliojus naujai įstatymo redakcijai, turi kreiptis su prašymu į „SodRa“ perskaičiuoti pensiją. Pensija perskaičiuojama ir ji gali padidėti netgi iki 500 litų, ir net iki 1000 litų, jeigu pensininkas ne mažiau kaip metus suėjus pensijiniam amžiui dirbo ir žino apie šią naująją tvarką.

Naujoji metodika įsigaliojo jau nuo 2013 metų sausio mėnesio.

Pakalbinus dirbančius pensininkus, paaiškėjo, jog pensijos perskaičiavimas įvykdomas netgi atbuline tvarka ir didžiulės sumos būna grąžinamos: nes žmogaus pensija yra jo nuosavybė, ir priklauso tik jam. Pavyzdžiui, vienam dirbančiam pensininkui pensija padidėjo po 500 litų per mėnesį, jam buvo išmokėta 8000 litų suma. „Nusipirkau mašiną, labai gerai buvo, kad perskaičiavo pensiją. Keista, kad niekur viešai apie tai nerašoma, man pasakė žmona, ji irgi dirbanti pensininkė, pasididinome abudu…“

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!