- Reklama -

Generalinis prokuroras D.Valys. KK nuotr.

Antradienį išėjęs iš Seimo pirmininkės kabineto generalinis prokuroras Darius Valys žurnalistams negalėjo atsakyti, kodėl ikiteisminį tyrimą dėl VSD slaptos pažymos nutekinimo į žiniasklaidą atlieka STT. Generalinis prokuroras net negalėjo atsakyti, kas čia nusprendė, kad tyrimą atliktų ne pati prokuratūra, bet STT. Darius Valys, aiškiai pasimetęs, tik sumurmėjo, kad jis, gavęs VSD prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl VSD pažymoje buvusios slaptos informacijos paviešinimo, tą VSD raštą „užvizavo“ žemesniam prokurorui, o kas ir kaip ten vystėsi toliau – jis, D.Valys, nežino.

Štai tau, boba, ir velykos: generalinis prokuroras nežino, kas vyksta jo kieme.

Priminsime: spalio 31 d. BNS paviešinus slaptos VSD pažymos turinį ,VSD kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

VSD savo rašte informavo Generalinę prokuratūrą, kad spalio 31 d. VSD perdavė Prezidentūrai, Seimui, Vyriausybei ir URM raštą, kuriame buvo pateikta informacija, sudaranti LR valstybės paslaptį, tačiau tą pačią dieną ta informacija žiniasklaidoje buvo pradėta viešinti, pateikiant nuorodą į VSD raštą. Todėl, manydamas, kad gali būti neteisėto informacijos atskleidimo požymių, VSD kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas organizuoti ikiteisminį tyrimą.

Pagal D.Valio pasisakymą, galima daryti išvadą, kad po VSD kreipimosi į Generalinę prokuratūrą toliau buvo tokia veiksmų seka: generalinis prokuroras, gavęs VSD raštą, net neišsireikalavęs tos į žiniasklaidą nuleistosios VSD pažymos, neįvertinęs jos turinio ir dokumento slaptumo žymos – kad gal VSD šiuo atveju „persistengė“, gal informacija, esanti toje pažymoje, nėra slapta (nesudaro valstybės paslapties), „užvizavo“ tą VSD raštą „žemesniam prokurorui“ ir pats nuo šito klausimo nusišalino: aš čia ne prie ko.

„Karštas komentaras“ išsiaiškino, kad tas „žemesnis prokuroras“, kuris priėmė sprendimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo ir tą tyrimą pavedė atlikti STT, – tai Generalinės prokuratūros ONKT departamento vyr.prokuroras Irmantas Mikelionis.

„Priimti sprendimą dėl VSD pateikto prašymo pradėti ikiteisminį tyrimą generalinis prokuroras D. Valys pavedė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiajam prokurorui Irmantui Mikelioniui, kuris priėmė sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą, pavedė jį organizuoti ir kontroliuoti šio skyriaus prokurorui G. Ivanauskui ir pavedė atlikti ikiteisminį tyrimą STT“, – į „Karšto komentaro“ klausimą atsakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Taigi, sprendimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo pagal VSD pareiškimą priėmė Irmantas Mikelionis. Kad šį pareiškimą turi tirti STT, irgi nusprendė Irmantas Mikelionis. Todėl kyla klausimas:  kodėl Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl žurnalistų kratų ir apklausų „kapojanti“ žiniasklaida ir politikai vengia ištarti prokuroro Irmanto Mikelionio bei tyrimą kuruojančio prokuroro G.Ivanausko pavardes?

Na, o čia – jau pats įdomumas. Atsimenate Vytauto Pociūno žūtį? O tą purvą, kuris atsirado viename dienraštyje po to, kai to dienraščio žurnalistė iki antros valandos valandos nakties praleido tuometinio VSD vadovo A.Pociaus kabinete? O ar atsimenate, kad po tos publikacijos buvo prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą ir tirti po mirties apšmeižtą V.Pociūną (kad žuvo, kai neva „girtas užsimanęs nusilengvinti per langą iškrito per jį iš devinto aukšto žemyn“)? Be abejo, kad atsimenate.

Tai va – tyrimą dėl V.Pociūno šmeižimo pradėti atsisakė tas pats prokuroras, kuris dabar kuruoja tą ikiteisminį tyrimą dėl VSD slaptos pažymos nutekinimo ir kuris kuruoja STT veiksmus toje byloje, – G.Ivanauskas.

Kyla klausimas: tai kas vadovauja Generalinei prokuratūrai – Darius Valys ar VSD per GP ONKT departamentą?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!