- Reklama -
Vitalijus Balkus
Vitalijus Balkus

Žmogus pasiutiškai žingeidus ir išradingas žinduolis , ypač tuomet, kai sąlygos jį verčia išgyventi. Mes evoliucionavome į tai ką turime dabar , o tiksliau net apskritai išlikome kaip rūšis vien todėl, kad ne tik aktyviai bandėme taikytis prie aplinkos sąlygų , tačiau visuomet pagal savo išgales jas aktyviai stengėmės keisti. Akmeniniai kirviai, rūbai , ugnis gilioje senovėje o dabar antibiotikai , didžioji energetika visą tai nebūtų įmanoma, jei žmogus nebūtų kitoks nei visi likusieji gyvūnai ir kitoks ne savo biologine „konstrukcija“ , o kitoks savo pasirinktu keliu kur pirmiausiai ėjimą į priekį lėmė protas.

Tačiau žmogus, jei kalbama apie žmogų kaip apie visuomenės narį yra labai konservatyvus sutvėrimas. Visos naujovės jį gąsdina ir dažnai žmonės visai nieko prieš ne tik sustoti savo vystymaisi ,tačiau ir degraduoti . Ypač jei tai daryti jiems aktyviai padedama. Tamsus , išgąsdintas ir užguitas žmogus yra visų , kartoju visų valdančių svajonė ir tikslas. Kvailys ir tamsuolis niekuomet nesukils , kvailys ir tamsuolis dažniausiai yra lojalus valdovui , kvailys ir tamsuolis visuomet eis lengviausiu keliu pažinime ir viską ką mes žinome apie propagandą jam taikytina. Ir beje net jei kvailiui duota teisė rinktis jis rinks kvailius . Tiksliau jis rinks tuos protingus, kurie geriausiai išmoko atrodyti kvailai.

Kas yra progresas ar modernumas – tikrai ne tai kokią kūno kiaurymę mieliau naudojame sekso metu. Ir tikrai ne tai kokio ilgio jūsų panelės sijonas ar kokio trumpumo jūsų vyručiai kelnės ir ar nešiojate ar ne kojines. Progreso rodiklis tai kaip mes kovojame su ligomis , kaip efektyviai mes sprendžiame maisto gamybos , transporto problemas . Kaip greitai mes susipažįstame su mus supančia aplinka , turiu omenyje kaip gyliai mes jau neriame po vandeniu, skverbiamės į žemę ir kaip toli jau nuskridome į kosmosą.

Visų laikų valdančių tikslas buvo , kad masės būtų pakankamai protingos, kad dirbti, tačiau pakankamai kvailos , kad klausti ar tikrai reikia dirbti būtent taip. Ką matome šiandien niekuo nesiskiria nei nuo senovės Egipto, kur sutartinai tampė akmenys piramidėms nei tuo labiau nuo viduramžių kur apskritai kelis šimtmečius jokia progresyvi mintis bent jau Europoje neprasimušdavo pro „gelžbetonines“ taisykles.

Jei žmonės pernelyg protingi tai čia revoliucijų pavojus, tad bukinkime juos. Ne būtinai sąmoningai tereikia sudaryti terpę kur pvz. madingomis naujienomis taps ne moksliniai dalykai ar kokia visuomenės analizė o tai kokias kelnaites dėvi pop žvaigždė , o dar geriau kaip dažnai ji jas nusimauna. O kur dar horoskopai, ekstrasensai , magai ir šamai , kurie seniausiai susisuko savo tamsius lizdus mūsų žiniasklaidoje.

Na o kai mastymas apnuodytas „energijomis“ ir „dvasiomis“ tai iš viso nearti dirvonai atsiveria manipuliuoti piliečiais. Kam reikalinga šiuolaikinė medicina prieinama kiekvienam? Juk tai brangus malonumas. Tai lai kas gali susimokėti susimoka , na o likusiems užteks ir homeopatinių vaistų, bėgimo ristele nuo infarkto . Jei visuomenė to nereikalauja galima juk nieko nedaryti. Beje iš viso yra pigiau lengviau ir patogiau investuoti į propagandą, požiūrio formavimą nei į veiklą.

Dabar gyvename technologinės stagnacijos laikotarpiu ir net ir urviniai konservatoriai yra populiarūs. Kad tai suprasti paimkime nors ir 60-ais metais išleistą „Vaikų enciklopediją“ ir pažiūrėkime kokios prognozės buvo XXI amžiui? Matote kosminius laivus skriejančius į Marsą ar miestus Mėnulyje ? Ne . Iš esmės visą ką mas turime paskutinių 30 metų tai komercinių technologijų tobulinimo laikotarpis be esminių proveržių.

O to pasekmė tereikia atsidaryti FB ir rasite kaip vietinių „grįžimo prie šaknų“ fanatikų taip ir rusišku tokiu kaip avantiūristas Sterligovas, ar Duginas su Kurginiamu . Yra ir Vakaruose nemažai Tolkieno plunksnos vertos „praeities“ gerbėjų , tačiau rusų kalbą mūsų žmonės žino daug geriau , tad mums geriau žinomi rusiški urviniai konsevatoriai.

Beje jei kam įdomu Duginas žymus tuo , kad jaunystėje buvo KGB kuruojamų „neofašistinių“ organizacijų steigėjas o paprasčiau agentas provokatorius. Būtent beje KGB sistemoje matant , kad TSRS griūna buvo pradėti aktyvūs kontaktai su sektomis o kai kur net ir jos steigtos, kaip beje ir ekstremistinė organizacijos . Klusnūs ir fanatiškai ištikimi adeptai visuomet praverčia na ir jei ir nesiekiama naudoti juos tiesiogiai , tai bent jau kontroliuoti juos lengvą o ir tai puiki terpė prireikus imituoti opozicinę veiklą.

Nesikartosiu tema „Ankščiau buvo geriau“ jau kalbėjome . Taip jau yra daugumą mūsų na taip sutverti surasime tą gerąjį ankščiau. Bet svarbiausiai tai labai geras teiginys leidžiantis nieko nekeisti . Tai kam tai naudinga?

Vitalijus Balkus 

Video : „Kodėl mes bijome progreso“ https://youtu.be/jvFO-Ob6o3A

Susietas video „ Ankščiau viskas buvo geriau „ https://youtu.be/vOKlHFA7k_g

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!