- Reklama -
Manoma, kad vaikams reikėtų pradėti skaityti dar net nesulaukus dviejų metų, nes tuomet aktyviai pradeda formuotis įpročiai, kurie atneš didžiulės naudos ateičiai
Manoma, kad vaikams reikėtų pradėti skaityti dar net nesulaukus dviejų metų, nes tuomet aktyviai pradeda formuotis įpročiai, kurie atneš didžiulės naudos ateičiai

Nuolat girdime apie naudą, kurią suteikia knygų skaitymas. Tikėti, ar ne – priklauso nuo kiekvieno žmogaus individualiai, bet manoma, kad vaikams reikėtų pradėti skaityti dar net nesulaukus dviejų metų, nes tuomet aktyviai pradeda formuotis įpročiai (gebėjimas klausytis ir išgirsti, raidžių išmanymas, rišlių sakinių dėliojimas ir pan.), kurie atneš didžiulės naudos ateičiai. 

Kaip sudominti vaiką skaitymu?

Skaitymą sulyginkite su linksmu žaidimu – pirmiausiai leiskite vaikui pavartyti knygutę, apžiūrėti iliustracijas, supažindinkite su knygos veikėjais. Skaitymas yra puiki veikla, kaip užimti vaiką, kol jis dar neina į darželį. Tiesa, knygelės turi atitikti vaiko amžių bei jo interesus, kad galėtų suprasti apie ką yra kalbama. Tam, kad vaikui būtų įdomu, galite skaitydami knygas keisti balso tempus, pasitelkti žaislų pagalba ir su jais imituoti knygų herojus.

Labai svarbu, kad sukurtumėte skaitymo ritualą. Raskite, kokią jaukią ir patogią vietą skaitymui. Tai gali būti ir miegamasis, kuriame vaikas galės atpalaiduoti smegenis ir pasinerti į fantazijų pasaulį. Taip pat skaitykite po mažiau, bet dažniau. Kuo mažesnis vaikas, tuo jam sunkiau ilgai išlaikyti dėmesį, todėl labai svarbu neprarasti laiko nuovokos ir skaityti iki tol, kol vaikui bus įdomu (tai gali būti ir keli puslapiai).

Kokia skaitymo nauda?

Vaikų edukavimas yra vienas iš svarbiausių tėvų darbų. Kuo anksčiau vaiką pradėsite sudominti įvairiais reiškiniais, tuo ateityje jis bus aktyvesnis ir laisviau priimantis naujus dalykus. Nors ir skaitymas atrodo banalus dalykas, tačiau jame slypi „stebuklingas eliksyras“, kuris atneša didžiulę naudą vaiko raidai.

Lavinama kalbos raida. Pirmieji vaiko metai yra ypatingai svarbūs kalbos raidai, todėl tėvai turi kuo daugiau bendrauti. Tam, kad neatsibostų tėvams sakyti, o vaikams girdėti tuos pačius žodžius, gali padėti skaitymas. Jo pagalba vaikai pradeda mokytis kalbinių subtilybių ir po truputį pradeda patys kalbėti. 

Gebėjimas mąstyti. Girdėdamas vaikas pasakojimą, galvoje pradeda dėliotis scenarijų, gilintis į veikėjų charakterius bei jų poelgius. Mąstoma, kaip padėti ir išspręsti knygos herojaus problemas. 

Fantazija ir kūrybiškumas. Knygų skaitymas, padeda vaikui susitapatinti su knygos herojais, mintyse gali nukeliauti į pasakojimo realybę, jos stebuklingus miestus ir vietas.

Kaip tinkamai pasirinkti vaikiškas knygas?

Kad tėveliams būtų lengviau orientuotis, ant vaikiškų knygelių turi būti nurodyta, kokio amžiaus skirta ši knygelę.
Kūdikiams ir vaikams iki 2 metų tinkamiausios knygos yra su storais ir kietais puslapiais, todėl vaikai patys galės vartyti tokias knygeles. Mažylių knygose gali būti mažiau teksto, o daugiau paveikslėlių, kuriuos gali paaiškinti tėvai.

Knygos vaikams nuo 3 metų, tinka įvairaus tipo literatūra. Kuo vaikas tampa vyresnis, tuo paveiksliukų knygoje turi mažėti. Galite po truputį leisti vaikams patiems išsirinkti knygutes, kurias nori išgirsti ir patys po truputi jas skaityti. 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!