- Reklama -

Vilniaus paveikslų galerijoje atidaryta Paryžiaus mokyklos dailininkų iš Baltarusijos paroda. KK nuotr.
"Belgazprombank" valdybos pirmininkas Viktor Babariko. KK nuotr.
Akimirka iš spaudos konferencijos. KK nuotr.
Parodos atidarymas. KK nuotr.

Rugsėjo 11 d. Vilniaus paveikslų galerijoje atidaryta paroda „Paryžiaus mokyklos dailininkai iš Baltarusijos. Iš AB „Belgazprombank” kolekcijos, muziejinių ir privačių rinkinių”. Šią parodą Baltarusijos kultūrologai pripažino „svarbiausiu Baltarusijos 2013 metų įvykiu”. Unikali ekspozicija, pirmąkart rodoma už Baltarusijos ribų, yra koncentruotas XX a. pradžios Paryžiaus mokyklos (Ėcole de Paris) menininkų, gimusių Baltarusijoje ir vėliau tapusių pasaulinėmis garsenybėmis, kūrinių rinkinys.

Dar prieš trejus metus Baltarusijoje nebuvo nė vieno šių pasaulyje garsių baltarusių dailininkų litvakų kūrinio. AB „Belgazprombank” tapo išeivių iš Baltarusijos kūrinių grįžimo į tėvynę iniciatoriumi. 2011 m. bankas pradėjo rinkti paveikslų kolekciją, kurią sudarė Marco Chagallo, Chaimo Soutine’o, Pinchuso Kremėgne’io, Michelio KikoTne’o, Ossipo Lubitcho, Ossipo Zadkine’o, Schragos Zarfino kūriniai.

Daugelio šių kūrėjų likimuose Vilniui tenka ypatinga reikšmė. Čia, Vilniaus piešimo mokykloje, vadovaujamoje akademiko Ivano Trutnevo, Ch. Soutine’as, P. Krėmėgne’is, S. Zarfinas, L. Indenbaumas, M. KikoTnas, R. Geninas praleido ankstyvąją jaunystę ir įgijo realistinės tapybos bei akademinio piešimo pagrindus. Vilniuje, kuriame XX a. pradžioje virė turtingas kultūrinis gyvenimas, jie patyrė pirmuosius įspūdžius apie šiuolaikinę dailę, iš čia jie išvyko į Paryžių. Simboliška, kad Monparnase stovintį paminklą pačiam žinomiausiam šios mokyklos auklėtiniui Ch. Soutine’ui sukūrė įžymus skulptorius Arbit Blatas, kilęs iš Lietuvos. Būtent dailininkai iš Rytų Europos suteikė naujai meno krypčiai – Paryžiaus mokyklai -santūrumo ir elegancijos, spalvingumo ir neįprasto ekspresyvumo.

Pasak Romualdo Budrio, „šių metų rudenį mūsų muziejaus lankytojų laukia kaip reta maloni meninė staigmena – Paryžiaus mokyklos dailininkų kūryba. Jos eksponavimas Vilniaus paveikslų galerijoje suteikia išskirtinę progą meno gerbėjams pamatyti Lietuvos dailės muziejuje tai, ko nėra Paryžiuje, nes dalis Paryžiaus mokyklos, pasirodo, yra visai netoli mūsų, žemėje, kurioje gimė nemaža dalis XX a. pirmaisiais dešimtmečiais Paryžiuje gyvenusių ir kūrusių menininkų. Daugybei žmonių atsiveria unikali galimybė giliau pažinti viso Baltarusijos ir Lietuvos regiono dailės vaizdą, primenantį iš čia kilusių dailininkų reikšmę Paryžiaus meno mokyklos ir visos Europos dailės istorijai.”

Stilistiniu požiūriu parodos kolekcija aprėpia XX a. klasikinio modernizmo kryptis: fovizmą, kubizmą, suprematizmą, ekspresionizmą. Baltarusių dailininkų kūriniai unikalūs juose perteikta specifine pasaulėjauta, dramatizmo ir melancholijos deriniu, emocionaliu koloritu ir stipriai išreikšta vaizdo ekspresija. Tarptautinė paroda ne tik suteikia išskirtinę progą meno gerbėjams pamatyti Baltarusijoje saugomus Paryžiaus mokyklos dailininkų kūrinius, bet ir atskleidžia Europos moderniojo meno ryšius su Baltarusijos ir Lietuvos dailės procesais.

Pasak Viktoro Babariko, „dabar banko kolekcijoje yra vienuolika Paryžiaus mokyklos dailininkų darbų. Dailininkų, gimusių Baltarusijoje ir gavusių čia pradinį meninį išsilavinimą. Kodėl mus traukia būtent Paryžiaus mokykla? Šios mokyklos atstovai savo pasaulio suvokimą išreikšdavo atverdami pačias slapčiausias ir neįprastas pasaulio puses. Jie turėjo gabumų savo menu keisti pasaulio vaizdą. Visa tai sutampa su „Belgazprombanko” ideologija – formuoti supančią aplinką tokią, kokia ji turėtų būti. Juk išorinis pasaulis – mumyse. Jis toks, kokį jį norime matyti ir kokį stengiamės sukurti. Nuo mūsų priklauso, koks jis dabar ir, svarbiausia, kokį mes jį paliksime mūsų vaikams ir anūkams.”

Paryžiaus mokyklos dailininkų iš Baltarusijos parodą galite pamatyti:

Vilniaus paveikslų galerijoje, Didžioji g. 4

Darbo laikas: antradieniais-šeštadieniais 11-18 val., sekmadieniais 12-17 val.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!