- Reklama -
Tėvai kartais sugalvoja duoti kūdikiams riebaluose kepto maisto, bulvinių blynų, rūkytos dešros ar alaus putų. Nuotr. iš sxc.hu
Tėvai kartais sugalvoja duoti kūdikiams riebaluose kepto maisto, bulvinių blynų, rūkytos dešros ar alaus putų. Nuotr. iš sxc.hu

Mažamečius vaikus auginantys ar atžalų besilaukiantys tėvai šiais laikais skęsta patarimų jūroje, labai dažnai eksperimentuoja ir ieško savų būdų, kaip užtikrinti vaikų fizinę ir emocinę sveikatą. Tuo tarpu specialistai perspėja, kad pernelyg susitelkus į vienus klausimus, kitoms temoms dėmesio dažnai pritrūksta.

Mažylių miego taisyklės – ką turite žinoti

Tai, jog miegas besivystančiam mažylio organizmui be galo svarbus, žinome visi. Tačiau dažniausiai visos kalbos apsiriboja tuo, ar mažylis dažnai nubunda ir ar netrukdo išsimiegoti kitiems šeimos nariams. O pats svarbiausias klausimas – kūdikio saugumas miego metu – dažnai pamirštamas.

Audronė Mulevičienė, vaikų ligų gydytoja, Tarptautinės tarybos sertifikuota laktacijos konsultantė (IBCLC) teigia, kad jau akušerijos stacionare su šia informacija turėtų būti supažindinti visi be išimties tėvai. Gydytojos nuomone, Lietuvoje dažnai nedrįstama kalbėti apie mirtinus su miego sąlygomis susijusius pavojus, o vėliau stebimasi, kai nutinka kažkas baisaus.

„Visi naujagimiai ir kūdikiai nuo pirmųjų gyvenimo dienų iki pirmojo gimtadienio (mažų mažiausiai – iki šešių mėnesių amžiaus) turi būti migdomi tėvų kambaryje. Mažylį reikia guldyti tik ant nugaros, kojomis prie lovos kojūgalio. Čiužinys turi būti standus, paklodė gerai prigludusi prie čiužinio. Lovytėje neturi būti jokių pagalvėlių, marliukų, žaisliukų. Guldomas miegui mažylis turi būti aprengtas lengvais drabužėliais, užklotas tik iki pažastų, kad neperkaistų. Antklodės kraštai turi būti pakišti po čiužiniu, kad nevalingai mojuodamas rankytėmis kūdikis neužsimestų jos ant galvos“, – svarbiausiais patarimais dalinasi gydytoja.

A.Mulevičienė taip pat pabrėžia staigios kūdikio mirties sindromo (SKMS) pavojų. Tai kūdikio migdymas ant pilvo (rizika padidėja iki 2 – 13 kartų) ir ant šono (mažyliui atsitiktinai nuo šono pasivertus ant pilvo rizika padidėja net 8– 45 kartus!). Galiausiai, kūdikio migdymas vežimėlyje SKMS riziką padidina net šešis kartus. Tačiau galima pasidžiaugti, jog mažylį išimtinai žindant (maitinant vien tik motinos pienu) iki 6 mėn. amžiaus, rizika sumažėja 80 proc. Jeigu vaikutis bent kurį laiką buvo žindomas, rizika sumažėja 50 proc.

Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ parodoje „Vaikų šalis“ rengiamoje konferencijoje „Laimingos šeimos akademija“ didžiausias dėmesys bus skirtas ankstukams. Tačiau kitos aptariamos temos – kūdikio maitinimas, emocinio ryšio užmezgimas ir palaikymas bei apsaugojimas miego metu – svarbios kiekvienai mažametį auginančiai šeimai.

A.Mulevičienė, teigia, jog ši konferencija skirta aktyvios diskusijos palaikymui. „Šiomis dienomis galima pasiklysti straipsnių, knygų, rekomendacijų gausoje. Kuo tikėti ir kuo ne? Tokia konferencija tėvams – tai galimybė susipažinti su nauja informacija, pasidalinti savo patirtimi, abejonėmis, išgirsti atsakymus, kurie rūpi labiausiai“, – aiškina gydytoja.

V.Kurpienė: sveiki vaikai užauga sveikose šeimose

Konferencijoje bus paliesta ir kita mažylius auginantiems tėvams aktuali tema – alergijos. Procentas mažylių, turinčių alergiją, svyruoja priklausomai nuo tyrimo, tačiau Europos maisto informacijos taryba pabrėžia, jog didžiąją dalį šių alergijų vaikui augant įmanoma išgydyti.

Egzistuoja daugiau kaip pusantro šimto maistinių medžiagų, galinčių tapti alergenais, tačiau dažniausiai pasitaikančios kūdikių alergijos yra pienas, kiaušiniai, riešutai, žuvis bei kviečiai. Ryškiausi alergijos požymiai: paraudusi oda, ištinęs liežuvis, vėmimas, viduriavimas, kosėjimas, o sunkiausiais atvejais – dusulys ar sąmonės praradimas.

Žinoma, tikslius alergijų gydymo procesus privalo nustatyti kūdikį apžiūrėję gydytojai, tačiau stebėti ir žinoti, kaip ir į kokias medžiagas reaguoja vaiko organizmas – tėvų pareiga. Sveikos gyvensenos šalininkė ir mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad dažnai tėvai neteisingai interpretuoja knygose bei straipsniuose nuolat minimą patarimą leisti vaikui išbandyti kuo daugiau skirtingų skonių.

„Pirmiausia, tai turi būti grynas, natūralus produkto skonis, o ne įvairių perdirbtų produktų skonis. Tėvai kartais sugalvoja duoti kūdikiams riebaluose kepto maisto, bulvinių blynų, rūkytos dešros ar alaus putų, sunku suprasti tokius poelgius“, – stebisi specialistė.

Ekspertės teigimu, kūdikių, kaip ir suaugusių žmonių, maistas šiais laikais dažnai yra per saldus. Saldinti gėrimai, neretai duodami mažyliams, ne tik išbalansuoja kasos veikimą, kenkia dantų emaliui bet ir nesuteikia sotumo jausmo. Pagrindinis vaiko gėrimas, specialistės teigimu, turėtų būti vanduo.

„Netikiu, kad vaikai gali nevalgyti daržovių ar negerti vandens. Tiesiog tėvai turi per mažai kantrybės, taiko netinkamus metodus arba patys nerodo pavyzdžio. Skamba griežtai, bet labai daug lemia mūsų įsitikinimai ir kartais paprasti patarimai leidžia vaiko mitybą pakreipti kita linkme“, – aiškina V. Kurpienė, pabrėždama, jog norint tikrai sveikai auginti vaiką, sveikai maitintis turi visa šeima.

Paroda „Vaikų šalis“ – erdvė visai šeimai

Paroda „Vaikų šalis“ – tai jau daugiau nei du dešimtmečius vykstantis interaktyvus ir gyvas renginys apie svarbiausias gyvenimo vertybes – šeimą, vaikus, meilę ir bendravimą. Parodoje gausu renginių: seminarų, paskaitų, konsultacijų aktualiomis šeimai temomis, o taip pat – koncertų, varžybų, kūrybinių dirbtuvių visai šeimai.

Dviejų dienų paskaitų ciklą jauniems tėvams „Laimingos šeimos akademija“ moderuos žurnalistė Laisvė Radzevičienė. Konferencijos metu bus perskaityta net dešimt pranešimų tėvams aktualiausiomis temomis, o susitikimų ciklą užbaigspoeto ir režisieriaus Vytauto V. Landsbergio diskusija „Apie pasaką šiuolaikinę arba video filmų kūrimą, kaip patys vaikai susikuria“.

 „Vaikų šalyje“ eksponuojama išimtinai naujausia produkcija, skirta būsimoms mamoms, kūdikiams ir vaikams. Čia vyksta naujų drabužių kolekcijų vaikams ir paaugliams pristatymai, naujausių žaislų ir žaidimų premjeros.

Paroda „Vaikų šalis“ lapkričio 25-27 d. kartu su paroda „Mokykla 2016“ vyks Vilniuje, parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!