- Reklama -
LGGRTC direktorei T.Burauskaitei siūloma "paviešinti visą sąrašą". Nuotr. iš lrp.lt
LGGRTC direktorei T.Burauskaitei siūloma “paviešinti visą sąrašą”. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) paskelbė, kad aktorius Donatas Banionis ir dirigentas Saulius Sondeckis sovietų okupacijos metais buvo užverbuoti dirbti KGB agentais. Anot LGGRTC, KGB 1958 metais buvo užverbuotas kardinolas Vincentas Sladkevičius, bet po metų iš sąrašo išbrauktas ir ištremtas į provinciją.
Toks LGGRTC žingsnis sulaukė nevienareikšmiškų įvertinimų – buvęs URM ministras Povilas Gylys LGGRTC vadovei T.Burauskaitei feisbuke pasiūlė atskleisti tiesą ir apie Dėdulę, o Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas stebisi, kodėl tai padaryta būtent dabar.
Povilas Gylys. KK nuotr.„Valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga T.Burauskaitė nusprendė „pakelti tautos dvasią“ – paskelbti iškilių lietuvių galimas sąsajas su KGB. Tarp jų ir kardinolo V.Sladkevičiaus. Jei gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro tikslas buvo sujaukti mūsų istorinę atmintį, pasėti tautinį pasimetimą ir nusivylimą, tai tikslas pasiektas – Vasario 16-ą užtemdys ne tik dabartinės nomenklatūros nesėkmės, bet ir nuostata, kad tautoje moralinių autoritetų niekada nebuvo.
Inturkėje su būsimu Eminencija gyvenom po vienu stogu. Prisimenu jį kaip labai šviesų, patriotišką žmogų, tikrą krikščionį. Mano tėvelis – buvęs Inturkės vargonininkas Leonas Gylys ne kartą man yra pasakojęs, kaip saugumiečiai būsimam kardinolui grasino išsiųsti jį pažinčiai su baltomis meškomis. Mūsų šeima prisimena ir beveik slapta nuo valdžios įvykusį jo įšventinimą į vyskupus.
Sutinku, kad mes turime teisę žinoti tiesą. Tačiau kyla klausimai: pirma, kodėl pasirinktas toks laikas – šimtmečio minėjimo išvakarės. Juk tiek delsus buvo galima palaukti mėnesį kitą; antra, ar tikrai buvo pasverti įrodymai, žalos ir naudos santykis šiuo metu skelbiant tik keleto, be to mirusių, žmonių pavardes; trečia, kurie galingi žmonės su tokia biografija ir ŠIANDIEN užima įtakingas pareigas, formuoja viešąją nuomonę. Neiškentęs paprašysiu – „Oglasite vesj spisok, požalusta“; ketvirta, nuo kada konservatorius Anušauskas tapo nešališku istoriku?
P.S. Laikai buvo sudėtingi ir tūkstančiai žmonių ne savo noru turėjo kontaktų su tuometiniais saugumiečiais. Mane irgi jie du kartus bandė „įdarbinti“. Pirmą kartą sunkiau, o antra kartą drąsiau pavyko išsisukti“, – feisbuke parašė buvęs užsienio reikalų ministras Povilas Gylys.
Jis siūlo T.Burauskaitei pasakyti tiesą apie Dėdulę.

Gylys
„Na ką gi, ponia T.Burauskaite, negalintį apsiginti kardinolą V.Sladkevičių jūs demaskavot. Vadinasi atėjo laikas pasakyti tiesą ir apie Dėdulę. Jeigu ėmėtės švarinti Lietuvą, švarinkit toliau“, – parašė P.Gylys.

V.Bakas: „Kodėl tokie dalykai skelbiami tik dabar?“

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas. KK nuotr.

„Teko pažinoti a. a. maestro Saulių Sondeckį. Jo indėlis į Lietuvos meną, kultūrą, įspūdingas. Jis buvo vienas iš tų, kurie kovojo prieš antioligarchinį šimtus milijonų litų žalos padariusi LEO LT projektą, kurį kūrė ir globojo iki šiol įtaką išsaugoję vietiniai politiniai ir verslo veikėjai. Nors tuo metu politikos elitas, opozicija ilgus metus šią temą ignoravo. Žmonės, kurie stabdė šią amžiaus aferą buvo marginalizuojami ir persekiojami tuometės valdžios.
Galbūt tai tiesa, bet kodėl tokie dalykai skelbiami tik dabar? Kodėl tai daroma tada, kai šių žmonių jau nėra mūsų tarpe ir jie nebegali apsiginti?
Lietuvoje ramiai gyvena nemažai žmonių, kurie dalyvaudami įspūdingose korupcinėse schemose susikrovė politinį, materialinį kapitalą, blizga žurnalų viršeliuose ir reitinguose ir planuoja naujus politinius projektus. Akivaizdu, kad tokiais veiksmais Lietuvos visuomenė priešinama, skatinamas tarpusavio nepasitikėjimas. Po tokių veiksmų jau niekas negali būti tikras, kad jo senelių, prosenelių, artimųjų koks nors politizuotas centras neapipils purvais“, – savo feisbuko paskyroje parašė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!