- Reklama -

2013 metų liepos - gruodžio mėnesiais L.Linkevičiaus vadovaujama URM ryšio pareigūnams sumokėjo 461,7 tūkst. Lt mėnesinio fiksuoto darbo užmokesčio, nors ne visi jie buvo kviečiami dirbti ir lankyti instruktažus ar buvo išdirbę reikalaujamą laiką. KK nuotr.

Valstybės kontrolė baigė Užsienio reikalų ministerijos 2013 metų finansinį (teisėtumo) auditą. Audito metu buvo nustatyta finansų, turto ir biudžeto vykdymo apskaitos klaidų, valstybės lėšų ir turto valdymo bei naudojimo pažeidimų.

„Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai Užsienio reikalų ministerijai 2013 metais pirmą kartą teko organizuoti tokio masto renginius, tad neišvengta klaidų perkant prekes ir paslaugas, lėšos ne visada buvo naudotos racionaliai. Tačiau įvertinę šių renginių mastą, manome, kad būtų tikslinga svarstyti galimybę atskirai reglamentuoti ypatingos svarbos tarptautiniams renginiams skirtų lėšų panaudojimą ir tokiu būdu užtikrinti sklandesnį jų organizavimą ateityje“, – kalbėdama apie audito rezultatus sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Valstybės kontrolė nustatė, kad ministerijos pasirinktas Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai aukšto lygio susitikimų laikinųjų darbuotojų laikinojo įdarbinimo modelis – darbuotojų įdarbinimo paslaugų per laikinojo įdarbinimo įmonę pirkimas – neatitiko viešosios teisės principo. Toks įdarbinimas viešajame sektoriuje teisės aktais nenumatytas. Be to, šis modelis neužtikrino ekonomiško lėšų naudojimo, nes ministerija dar ir iš kito tiekėjo nupirko papildomų konsultacijų, kuriomis vadovaudamasi iš laikinojo įdarbinimo įmonės pateiktų kandidatų atsirinko jai tinkamus asmenis.

Iš viso 2013 metų liepos – gruodžio mėnesiais ministerija ryšio pareigūnams sumokėjo 461,7 tūkst. Lt mėnesinio fiksuoto darbo užmokesčio, nors ne visi jie buvo kviečiami dirbti ir lankyti instruktažus ar buvo išdirbę reikalaujamą laiką.

Auditoriai nustatė ir Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų. Ministerija, neatlikusi viešųjų pirkimų procedūrų, 2013 m. užsakė 600 tūkst. vienetų supaprastinto tranzito geležinkeliu dokumento įklijų, už kurias šiais metais sumokėjo 767,4 tūkst. Lt. Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų nustatyta ir organizuojant pirmininkavimo ES Tarybai renginius.

Audito metu taip pat nustatyta, kad ministerija skyrė 302,9 tūkst. Lt valstybės biudžeto asignavimų likviduoti viešajai įstaigai Europos informacijos centrui, kuriam nenumatyta galimybė gauti valstybės biudžeto lėšų. Be to, ministerija padengė 81,2 tūkst. Lt centro padarytų ir Europos Komisijos netinkamomis finansuoti pripažintų išlaidų.

Valstybės kontrolė Užsienio reikalų ministerijai pateikė rekomendacijas  su terminais nustatytiems trūkumams šalinti.

VK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!