- Reklama -

Protesto akcija prieš Kaliningrade statomą AE prie Rusijos ambasados Vilniuje. KK nuotr.
Piketas prie Rusijos ambasados. KK nuotr.
Antibranduolinė akcija prie Vyriausybės. KK nuotr.
Antibranduolinė akcija prie Vyriausybės. KK nuotr.
Teatralizuota antibranduolinė protesto akcija prie Vyriausybės. KK nuotr.
Teatralizuota antibranduolinė protesto akcija prie Vyriausybės. KK nuotr.

Piketas prie Rusijos ambasados. KK nuotr.

Penktadienį prisiminti ir paminėti Černobylio katastrofos 27-asias metines prie Rusijos ambasados Vilniuje, vidurdienį, susirinko žalųjų organizacijų aktyvistai.

Lietuvos žalieji pareiškė kategoriškai prieštaraujantys bet kokių naujų branduolinių elektrinių statybai. Ypač didelį surūpinimą kelia būtent Kremliaus atominis projektas Kaliningrade, kuriam nepritaria ne tik kaimyninių šalių aplinkosaugininkai bet ir patys Kaliningrado gyventojai. Apklausos rodo, kad nepritariančių Baltijos AE statybai per 60 proc.

Teatralizuotos akcijos metu buvo pastatyti simboliniai kryžiai su lentelėmis, parodančiomis, kokia tarša pasiektų Lietuvą įvykus avarijai Kaliningrado AE. Milžiniška teritorija taptų negyvenama zona, dar didesnė teritorija – netinkama maistui auginti.

Renginyje buvo dar kartą pareikšta, kad “mes galime sustabdyti šį projektą”. Žaliųjų aktyvistų nuomone, tam tereikia tvirto šalies vadovybės apsisprendimo ir diplomatinių ES pastangų. Esamų elektros jungčių su Kaliningradu nepakanka norint eksportuoti elektrą iš naujos AE, ir, jei Lietuva išlaikys tvirtą poziciją, naujos atominės projektas tiesiog užstrigs.

Dar vienas žaliųjų renginys įvyko ir prie Vyriausybės.Čia taip pat teatralizuotai buvo paminėtos 27-osios Černobylio atominės elektrinės katastrofos metinės.

Nors po avarijos praėjo daug laiko, reaktorius yra užbetonuotas specialiame sarkofage, iki šiol Černobylio zona yra laikoma viena iš radioaktyviausių pasaulio vietų,

primenančių apie pragaištingas branduolinės energijos pasekmes.

Oficialiai skelbiama, kad Černobylio atominės elektrinės avarijos metu žuvo 59 žmonės, tačiau faktiškai laikoma, kad dėl ligų, kilusių nuo avarijos metu pasklidusios radiacijos, galėjo mirti apie 10 tūkst. žmonių, dar 3,5 mln. susirgo sunkiomis ligomis. Nuo katastrofos nukentėjo ir daugiau nei 7 tūkst. Lietuvos gyventojų, sovietinio režimo priverstų padėti likviduoti avariją.

“Baltijos regionas turi būti nebranduolinis”, – įsitikinę žalieji.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!