- Reklama -

Pasiruošimo akcijai akimirkos akcijai prie Rusijos ambasados. Nuotr. akcijos organizatorių

2012 m. gruodžio 12-oji buvo ne tik garsių vestuvių ar proginių pramogų diena. Žaliesiems ir kitų neabejingų Lietuvos saugumui organizacijų atstovams šioji diena tapo protesto prieš mūsų šalies pašonėje planuojamus statyti branduolinius monstrus. Po įtikinamų spalio 14-ą dieną vykusio referendumo rezultatų, kuomet piliečiai nedviprasmiškai pasisakė prieš VAE avantiūrą, branduolinis pavojus neišnyko. Statomos prie pat Lietuvos Baltijos (Kaliningrado) ir Astravo (Baltarusijos) AE elektrinės yra niekuo mažiau pavojingos nei planuota statyti Visagino AE.

Keista, tačiau ir buvę valdžioje Lietuvos politikai ir, kaip aiškėja, dabartiniai net neketino ir neketina pasinaudoti turimais įrankiais, galinčiais sustabdyti šiuos projektus. Ypač įdomi pozicija dėl Baltijos (Kaliningrado) AE, kur tik nuo Lietuvos priklauso, ar naujoji elektrinė turės išorines jungtis, leisiančias eksportuoti elektrą iš šios ypač galingos ( 2300MW) elektrinės.

Lenkijoje į jungčių klausimą jau atsakyta seniai: lenkai neties jokių naujų jungčių su Kaliningrado sritimi. Taip pat Lenkijoje linkstama galutinai užtikrinti atsisakymą pirkti šios būsimos AE elektrą. Dar keisčiau atrodo Lietuvos politikų elgesys žinant, kad sprendžiant Maskvos taip trokštamo bevizio režimo su ES klausimą, Lietuvos pozicija bus viena svarbiausių.

Niekuo geresnė pozicija ir dėl Astravo AE statybų. Tiesioginę grėsmę Vilniui kelianti jėgainė netampa pagrindu pradėti Minsko politiniam spaudimui. Maža to, po skandalingo Baltarusijos antibranduiolinių aktyvistų neįleidimo į Lietuvą galima įtarti, kad Astravo AE klausimas tuometiniams valdantiems tebuvo gera proga stumti VAE projektą. Naujųjų valdančiųjų pozicija irgi kuo toliau, tuo labiau tampa aiški. Vieši pasvarstymai apie galimą bendrą su Rusiją ar Baltarusija atominį projektą anaiptol nebūtų didžiausia bėda, nes maža ką politikai prikalba. Tačiau piktybiškai pažeidžiamas referendumo įstatymas, aiškiai įpareigojantis, kad pastarajam įvykus jo rezultatas turi būti teisiškai įtvirtintas per mėnesį po referendumo sėkmingos baigties – kelia kur kas rimtesnius pamąstymus nei vien tuščios kalbos. Ko gero, didžiausioji blogybė yra net ne pats iki šiol neįtvirtintas rezultatas, o eilinį kartą vykstantis ciniškas piliečių valios ignoravimas.

Nežinia ko siekia valdantieji, nukeldami sprendimą pusmečiui. Ar laukia nurimsiančių aistrų dėl VAE? Ir apskritai, kas galėtų paneigti, kad nėra laukiama pasiūlymo atriekiant riebesnį būsimo daugiamilijardinio atominio „pyrago“ gabalą? Šiame fone bet koks protestas prieš bet kurią iš tiesiogiai Lietuvai grėsmę keliančių AE yra erzinantis faktorius.

Gruodžio 12-osios dienos anti-branduolinės akcijos prie Rusijos ir Baltarusijos ambasadų Vilniuje ir Rusijos generalinio konsulato Klaipėdoje tapo visiškai nauju principu rengiamų akcijų pradžia. Aplinkosaugininko Lino Vainiaus inicijuota akcija netapo vienos organizacijos akcija. Vilniuje joje dalyvavo tiek visuomenininkai, tiek ir Lietuvos Valstiečių ir Žaliųjų sąjungos, Lietuvos Žaliųjų Partijos nariai. Akcijos dalyje, vykusioje prie Rusijos ambasados, dalyvavo Lietuvos Sąjūdžio nariai, o protesto vėliavą Klaipėdoje iškėlė ir piketą prie Rusijos konsulato surengė Nepartinio Demokratinio ir Jungtinio Demokratinio judėjimo aktyvistai. Nors buvo kviečiami ir tariamai prieš Rusijos ir Baltarusijos statomas elektrines nusiteikė tie buvę VAE šalininkai, kurie būtent rusiškos ir baltarusiškos jėgainių baimė grindė VAE reikalingumą , jie renginius ignoravo.

Lygiai 12 valandą prasidėjusioje ir net trijuose vietose vykusioje akcijoje dalyvavo kelios dešimtys neabejingų piliečių.

Vitalijus Balkus

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!