- Reklama -

R.Janutienė sakė ginsianti ne tik save, bet ir visą Lietuvos žurnalistiką nuo politikų būdo užkirsti kelią žurnalistams skelbti politikams nepalankius dalykus. KK nuotr.

„Spėju, kad bent jau mano labai ilgametėje – 30 metų žurnalistikoje – turbūt pirmą kartą buvo imtasi prevencijos, kad žiūrovai neišvystų žurnalistinio tyrimo. Tokios ankstyvos prevencijos politikai ėmėsi“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė Rūta Janutienė, kurios rengiamos laidos „Patriotai“ anonsas apie Seimo nario konservatoriaus Manto Adomėno žmoną taip paveikė parlamentą, jog šis, dar nepasirodžius laidai, surengė spaudos konferenciją, kurioje būsimą laidą susiejo su politine konkurencija, o žurnalistes – su užsakymų vykdymu.

Tuo tarpu, pasak R.Janutienės, M.Adomėnas iš anksto žinojo apie rengiamą laidą, dar daugiau, du kartus buvo sutikęs laidai duoti interviu, tačiau abu kartus, išgirdęs klausimus, interviu nutraukė.

“Rugsėjo 7 d. „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Patriotai“ kūrybinė grupė susitarė su Seimo nariu konservatoriumi Mantu Adomėnu dėl interviu. Minėtasis parlamentaras rugsėjo 8 d. buvo paklaustas: „Iš kur Henrikas Daktaras ir Vladas Beleckas, du Lukiškių kalėjimo kaliniai, nuteisti kalėti iki gyvos galvos, gerai pažįsta jo žmoną, taip pat konservatorę Viktoriją Adomėnienę. Išgirdęs šiuos klausimus Mantas Adomėnas nutraukė interviu ir pasišalino, siekdamas, kad kamera jau negalėtų jo toliau fiksuoti.

Po kelių minučių jis perskambino žurnalistei ir susitarė vėl susitikti, ir to susitikimo metu pradėjo tartis, kad interviu nebūtų parodytas. Tekstas buvo, kaip galima susitarti, kad pirmas dublis neišvystų žiūrovų.

Tada, kadangi jis negavo jokio tokio atsakymo, jis sėdo prieš filmavimo kamerą ir įvyko antras dublis.

Bet prieš tai Seimo narys pradėjo klausinėti, kas yra šito reportažo arba šito tyrinėjimo užsakovai, ir pateikė tokią versiją, kad čia galėtų būti „Dujotekana“.

Jam buvo paaiškinta, kad jokių užsakovų nėra, ir jau tikrai nieko bendro – mes buvom nustebę ir mes tai parodysime, viskas buvo nufilmuota. Mes paaiškinome, kad tie žmonės, kurie liudija apie tuos ryšius, neturi jokių fizinių galimybių kaip nors įtakoti, dalyvauti politikoje, politiniame ar kokia kitame gyvenime, nes tiesiog sėdi Lukiškėse.

Taigi rugsėjo 11 d. paskelbdamas mus šmeižiantį pareiškimą, Seimo narys Adomėnas gerai žinojo, jog skleidžia šmeižtą.

Gavęs šitą informaciją, kad mūsų domėjimasis nesusijęs nei su „Dujotekana“, nei su kokiais kitais politiniais interesantais, Seimo narys Mantas Adomėnas vis dėlto patvirtino, kad jo žmona vis dėlto turėjo ryšių su Henriku Daktaru ir Vladu Belecku.

Toliau buvo klausimas, ar tai jis sugalvojo įvesti savo žmoną į politinį elitą Lietuvos, nes ponia Adomėnienė gausiai skleidžia nuotraukas, kuriose ji fotografuojasi Tėvynės sąjungos renginiuose su Andriumi Kubiliumi, kituose renginiuose – su Dalia Grybauskaite, ta prasme, su šalies politiniais lyderiais. Išgirdęs tą klausimą ponas Adomėnas vėl pasišalino. Nutraukė interviu ir pasišalino“, – spaudos konferencijoje kalbėjo R.Janutienė.

Pasak jos, „mes darėm žurnalistinį tyrimą, nes turėjome žinių, kad Adomėnų šeima nedeklaruoja galimai visų savo sandorių ir turto, ir mes paprašėme pono Adomėnoleidimo susipažinti su Valstybinės mokesčių inspekcijos saugomomis jo ir jo žmonos mokesčių deklaracijomis. Ponas Adomėnas atsisakė suteikti mums tokį leidimą. O kitą dieną jis jau paskelbė savo pareiškimą, kuriame paskleidė žinomai melagingą informaciją apie mūsų dar tik rengiamos laidos intensijas, jos kūrimo aplinkybes ir apšmeižė mudvi su Saule Pauliuviene, paskleisdamas esą kad mes dirbame pagal užsakymus kažkieno suinteresuotų grupių, kurios neatsiskleidžia mūsų reportažuose, vykdom užsakymus, esam perkamos ir panašius dalykus.“

Kadangi tai, anot R.Janutienės, nėra vienkartinis atvejis, „kada ne tik mus, bet ir žurnalistus, kurie skelbia kokią nors politikams nepalankią informaciją, labai dažnai politikai leidžia sau kalbėti apie perkamą, paperkamą, nuperkamą žurnalistiką“, žurnalistės R.Janutienė ir S.Pauliuvienė nusprendė šiuo atveju apginti ne tik save, bet ir daug ko patyrusią Lietuvos žurnalistiką nuo tokio būdo užkirsti kelią skelbti politikams nepalankius dalykus – dėl šmeižto kreipsis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

„Jeigu Seimas nesutiks leisti patraukti parlamentaro Manto Adomėno baudžiamojon atsakomybėn, kreipsimės į teismą civiline tvarka ir reikalausime atlyginti žalą“, – spaudos konferencijoje teigė Saulė Pauliuvienė.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!