- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Gruzijos gynybos ministre Tinatin Khidasheli aptarė regiono saugumo klausimus, Lietuvos ir Gruzijos dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje, taip pat Gruzijos įgyvendinamų reformų pažangą. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Gruzijos gynybos ministre Tinatin Khidasheli aptarė regiono saugumo klausimus, Lietuvos ir Gruzijos dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje, taip pat Gruzijos įgyvendinamų reformų pažangą.

„Šis laikotarpis Gruzijai ypač svarbus – įgyvendinamos reformos, kurios sustiprins Gruziją, jos demokratiją ir gynybinius pajėgumus. Lietuvos patirtis rodo, kad tokios pertvarkos užima laiko ir reikalauja ryžtingų pastangų. Tikriems pokyčiams reikalinga ne tik visuomenės parama, bet ir visų politinių jėgų susitelkimas vykdant reformas“, – sakė Prezidentė.

Šiuo metu Gruzija, norėdama geriau integruotis į NATO ir sustiprinti savo ir regiono saugumą, turi įgyvendinti reformų planą. Jis apima konstitucinę, teismų, prokuratūros reformą. Taip pat šiai šaliai būtina stiprinti bendradarbiavimą su pilietine visuomene ir nevyriausybinėmis organizacijomis.

Pasak Prezidentės, Lietuva palaiko Gruzijos pastangas įsilieti į NATO. Su šia šalimi glaudžiai bendradarbiaujame gynybos srityje jau dabar – Vilniuje įsikūrusiame NATO energetinio saugumo centre dirba Gruzijos atstovas, Lietuvos pareigūnas prisijungė prie neseniai Tbilisyje atidaryto NATO ir Gruzijos bendro pratybų ir vertinimo centro, Gruzijos atstovai dalyvauja bendrose NATO pratybose.

Gruzija yra viena aktyviausių NATO partnerių ir svarbi šalis stiprinant viso regiono saugumą ir tarptautinį stabilumą. Gruzija dalyvavo NATO operacijose Kosove, Viduržemio jūroje, tebedalyvauja operacijoje Afganistane.

Dar 2008 metų NATO viršūnių susitikime Bukarešte paskelbta, kad Gruzija taps NATO nare, kai įvykdys visus reikalavimus. Pernai vykusiame Velso susitikime Gruzijai pasiūlytas išsamus priemonių paketas šios šalies gynybos pajėgumams didinti, mokymams, pratyboms, ryšių palaikymui stiprinti ir glaudesniam bendradarbiavimui su NATO. Įgyvendinant Velso susitarimus, rugpjūčio pabaigoje Tbilisyje oficialiai atidarytas jungtinis NATO ir Gruzijos mokymų ir vertinimo centras.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!