- Reklama -
LŽVS pirmininkas R.Karbauskis. KK nuotr.

Prieš kelis mėnesius sukurta „Talka: už Lietuvos valstybinę kalbą“ pasiekė pirmąjį tikslą ir surinko 68 982 Lietuvos piliečių parašus. Šiais parašais piliečiai pritarė įstatymo iniciatyvai, kurioje nurodoma, jog paso pirmajame puslapyje galimi įrašai tik valstybine kalba, o įrašai naudojant kitas lotyniškas raides galimi tik antrame paso puslapyje arba kitoje asmens tapatybės kortelės pusėje. Taip užkertamas kelias socialdemokratų Gedimino Kirkilo ir Irenos Šiaulienės įstatymo projektui, kuriame numatomas trijų (kas gali paneigti, kad ateityje nebūtų buvę pasiūloma daugiau ) ne lietuvių kalbos abėcėlės raidžių naudojimas pirmajame paso puslapyje – tokiu būdu ne lietuviškos abėcėlės raidės persikeltų ir į visus valstybinius registrus. Iki vietovardžių rašymo svetimų kalbų raidėmis beliktų vienas žingsnis…

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga buvo vienintelė Lietuvos Respublikos Seime atstovaujama partija, kuri prisijungė prie „Talkos: už Lietuvos valstybinę kalbą“ akcijos, nes mums Lietuvos valstybinė kalba yra neabejotina vertybė, kurią turime saugoti kaip savo laisvės garantą. Tūkstančiai sąjungos narių aktyviai įsijungė į parašų rinkimo kampaniją ir surinko 31 153 parašus, kas tapo šios akcijos sėkmės pagrindu.

Mes nesiekėme parašų rinkimo iniciatyvos išnaudoti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pozicijų stiprinimui, nors, matydami visų Seime atstovaujamų politinių partijų abejingumą lietuvių kalbai, tai galėjome daryti. Dalyvavome iniciatyvinėje grupėje ir parašų rinkime pirmiausia kaip neabejingi Lietuvos piliečiai, o aš pasirašiau kreipimąsi į Lietuvos piliečius ne kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, o kaip agronomas.

Dėkoju dešimtims tūkstančių neabejingų Lietuvos žmonių, palaikiusių mūsų iniciatyvą, nepabijojusių užrašyti savo asmens kodą. Jūsų pilietiškumas šiandien yra labai svarus, ginant mūsų gimtąją kalbą. Ačiū visiems rinkusiems parašus – už atsakomybę, kantrybę ir laiką, kurių pareikalavo šis nelengvas darbas. Pasaulyje yra daug šalių, kur tokio piliečių parašų kiekio užtenka tautos referendumų iniciatyvoms. Mūsų valstybės įstatymų reikalavimai didesni, tad belieka tikėtis, jog Lietuvos Respublikos Seimui užteks pagarbos tautos valiai ir siūlomas įstatymo projektas bus priimtas. Labai dėkoju iniciatyvinės grupės nariams, pasiryžusiems nueiti šį nelengvą kelią vardan mūsų kalbos. Ypatingai dėkoju akademikui Eugenijui Jovaišai ir Seimo nariui Povilui Urbšiui – už aktyvumą ir reiklumą, telkiant visų mūsų pastangas.

„Talka: už Lietuvos valstybinę kalbą“ darbu įrodė, jog tauta neabejinga savo kalbos likimui, o kartu ir pasiuntė žinią ateinančioms kartoms, jog tauta privalo ginti savo valstybinę kalbą, kai to nesugeba arba nenori daryti politikai.

Būkime vieningi, verti protėvių, kurie mūsų tautai išsaugojo lietuvių kalbą, padėjusią atkurti Lietuvos valstybę, atgauti laisvę. Niekada to nepamirškime.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!