- Reklama -

KK nuotr.

Sistema rinkimams yra atspari. Jie neatiduos savo milijardų vardan to, kad žmonės ne taip ar ne už tuos nubalsavo. Jų rankose ne tik jėga, bet ir technologijų gausa. Prisiminkime rinkimus Graikijoje. Jau nebepamenu, ką ir kaip ten išrinko konkrečiai, bet buvo pakartotiniai rinkimai… Tačiau sistemai reikia rinkimų ir kuo gausesnio žmonių dalyvavimo juose, nes sistemai rinkimai – tai jos įsiteisinimo svertas. Esą “tautos tokia valia”, ir “papūskite uodegon”…

Kitas dalykas, kad gausesnis rinkėjų dalyvavimas gali sumažinti, pavyzdžiui, konservatorių procentą Seime. Su tam tikromis išlygomis tai gali būti tiesa. Tačiau tik tol, kol mes ignoruojame įtakos išsaugojimą per koalicijas, o pastarosios nei kiek, na, nei kiek neišreiškia tautos, t.y. rinkėjų valios. Jau čia slypi rinkimų farso klasta.

Tai štai. Įsivaizduokime, jog rinkimų farso boikotas pasiekė maksimumą. Tai reiškia beelektoračių rinkėjų nebalsavimą. Partijų elektoratai rinkimų boikotuoti negali pagal apibrėžimą. Ir tada, balsuojant tik elektoratams, rezultatai priklausys tik nuo partijų elektoratų dydžio. Tai neišmatuojamas dalykas. Jei einamu momentu konservatorių bei jų satelitų elektoratas vyrauja, tai ir pasekmės būtų atitinkamos.

O dabar tarkime priešingai – tarkime, jog rinkimų boikotas pasiekė vien apatijos sąlygojamą minimumą. Tuomet balsuoja daugybė “laisvų”, t.y. beelektoračių rinkėjų. Jų balsais galimai pasinaudos ir būsimosios TS-LKD koalicijos partneriai (primenu – su rinkėjais koalicijų klausimų niekas nederina, tai sprendžiama tautai už nugaros). Todėl ir šiuo atveju tie patys konservatoriai gali išsaugoti įtaką. Ypač jei sistemos technologams tos įtakos reikia…

Prisiminkime ankstesnius rinkimus. Juose dalyvavusi TPP (Valinsko partija) neturėjo ideologijos, negalėjo sąlygoti visuomenės socialinių ryšių su valstybės raidos vizija. Todėl ši partija buvo beelektoratė. Rinkimų boikoto maksimumo atveju tokia “politinė jėga” į Seimą nepatektų. Tuo tarpu daugybė beelektoračių rinkėjų balsavo (dėl juoko) už Valinsko partiją (galimai sistemos projektą). Ir būtent ši partija sustiprino konservatorių įtaką Seime, sudarydama su jais koaliciją.

Taigi, veikiama ir per būsimąsias koalicijų partneres, ir per dirbtinai komponuojamas beelektorates partijas.

Sistemos technologai suranda išeičių bei svertų. Nepaisant to, kiek rinkėjų bedalyvautų rinkimuose…

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!