- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su oficialaus vizito į Lietuva atvykusiu Slovakijos Prezidentu Ivanu Gašparovičiumi (Prezidentūros nuotr.)
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su oficialaus vizito į Lietuva atvykusiu Slovakijos Prezidentu Ivanu Gašparovičiumi. Valstybių vadovai aptarė dvišalius santykius, aktualias Europos Sąjungos ir NATO temas, ES Rytų kaimynystės politiką, bendradarbiavimą branduolinio ir energetinio saugumo klausimais.

Lietuvos vadovė informavo Slovakijos Prezidentą apie savo laišką, kuriuo kreipiamasi į ES vadovus imtis konkrečių veiksmų, kad ES kaimynystėje esančioms atominėms elektrinėms būtų taikomi aukščiausi saugumo standartai ir atliekami jų patikimumo testai.

Slovakijos vadovas, išreiškė savo šalies paramą Lietuvos reikalavimui, jog Kaliningrade ir Baltarusijoje šalia Lietuvos statomos atominės elektrinės atitiktų tarptautinius saugumo ir aplinkosaugos standartus ir apie jas būtų teikiama skaidri ir visuomenei prieinama informacija.

„Lietuva ir Slovakija tęsia branduolinės energetikos tradicijas, tačiau griežtai pasisako, jog tolimesnė branduolinė energetikos plėtra yra įmanoma tik užtikrinus griežčiausius saugumo reikalavimus, skaidrumą ir valstybėms dalinantis informacija apie jų vykdomus atominius projektus. Atviras ir geranoriškas bendradarbiavimas branduolinio saugumo klausimais dar labiau sustiprintų pasitikėjimą tarp ES ir kaimyninių šalių ir užtikrintų saugią Europos piliečių ateitį”, – sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Aptariant aktualius Europos Sąjungos klausimus valstybių vadovai pabrėžė, jog Lietuva ir Slovakija aktyviai bendradarbiaus derybose dėl naujosios ES finansinės perspektyvos siekiant vienodo ES lėšų paskirstymo tarp senųjų ir naujųjų narių. Lietuvos ir Slovakijos prezidentai taip pat pasisakė už bendrų prioritetų – sanglaudos politikos, bendros žemės ūkio politikos ir energetinių jungčių plėtros, siekiant panaikinti ES regionų energetinę izoliaciją, stiprinimą.

Pasak šalies vadovės, Slovakijos veiksmai siekiant užtikrinti energetinį saugumą yra puikus pavyzdys Lietuvai. Būdama priklausoma nuo vieno energijos tiekėjo, ši valstybė jau 2007 m. įgyvendino Trečiąjį ES energetikos paketą ir ėmėsi kitų aktyvių priemonių užtikrinti alternatyvą dujų tiekimą statydama dujų saugyklą ir jungtis su Vengrija bei Lenkija.

Lietuvos ir Slovakijos vadovai taip pat aptarė prieš kelias savaites Varšuvoje įvykusį Vidurio Europos valstybių vadovų susitikimą su JAV Prezidentu B.Obama ir pabrėžė, jog remia NATO bendradarbiavimą su Rusija, tačiau NATO valstybės turi būti ginamos tik NATO priešraketinės sistemos.

Po delegacijų susitikimo Lietuvos ir Slovakijos atstovai pasirašė dvišalio bendradarbiavimo sutartį kultūros srityje.

Tai antrasis Slovakijos vadovo vizitas Lietuvoje. Prezidentas Ivanas Gašparovičius Lietuvoje pirmą kartą lankėsi 2005 m.

Prezidentės spaudos tarnybos inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!