- Reklama -

KK nuotr.

Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-717(2), kuriomis nutarta nuo 470 iki 570 litų (per mėnesį) arba nuo 5 640 iki 6 840 litų (per metus) padidinti neapmokestinamą pajamų dydį (NPD). Už teisės akto pakeitimus balsavo 94 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 8 parlamentarai.

Pasak finansų ministro Rimanto Šadžiaus, neapmokestinamas pajamų dydis Lietuvoje yra kintamas, todėl minimalią mėnesio algą (1 tūkst. Lt per mėnesį) gaunančiam asmeniui neapmokestinamas pajamų dydis faktiškai padidėtų 140 Lt. „Tai reikštų 21 Lt papildomų pajamų per mėnesį tiems žmonės <…>, kurie uždirba minimalią algą“, – yra sakęs Vyriausybės narys.

Seimas taip pat nusprendė padidinti už pirmą vaiką taikomą papildomą neapmokestinamą pajamų dydį (PNPD) iki 200 litų. Tokiu atveju už kiekvieną vaiką bus taikomas vienodas PNPD. Šiuo metu už pirmą vaiką (įvaikį) taikomas 100 litų PNPD, už antrą ir kiekvieną paskesnį vaiką (įvaikį) – 200 litų PNPD.

Be to, įstatyme įtvirtinta, kad vertybinių popierių (įskaitant ir išvestinių priemonių) perleidimas nebus pripažįstamas individualia veikla, kad visam paskirstytajam pelnui (įskaitant dividendus) bus taikomas 15 proc. tarifas, kad bus panaikinta pajamų mokesčio lengvata palūkanoms už gyventojų įmonėms ir gyventojams suteiktas paskolas. Priimtomis pataisomis nutarta apmokestinti visas kitas palūkanas iš indėlių ir skolos vertybinių popierių nustatant tokioms pajamoms minimalų 10 tūkst. litų per mokestinį laikotarpį neapmokestinamųjų pajamų dydį, taip pat pajamas (skirtumą tarp perleidimo ar realizavimo ir pirkimo kainos) iš kitų finansinių priemonių perleidimo ar realizavimo, viršijančias 10 tūkst. litų.

Seimo priimtos pataisos įsigalios 2014 m. sausio 1 d.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!