- Reklama -
Kadras iš filmo „Tadas Blinda. Pradžia“
Kadras iš filmo „Tadas Blinda. Pradžia“
Kadras iš filmo „Tadas Blinda. Pradžia“
Kadras iš filmo „Tadas Blinda. Pradžia“

Š. m. sausio 18–28 dienomis Norvegijos sostinėje ir antrame pagal dydį mieste Bergene įvyks naujai sukurto filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ pristatymai, kuriuos organizuoja LR ambasada Osle, LR kultūros atašė Danijoje, Islandijoje ir Norvegijoje bei organizacija “Lietuvos kultūros draugai”. Filmo pristatymą parėmė LR Kultūros ministerija.

„Tadas Blinda. Pradžia“ – pirmasis lietuviškas istorinis nuotykių filmas, sukurtas per pastaruosius 20 Lietuvos nepriklausomybės metų.

Filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ premjera Norvegijoje įvyks š. m. sausio 18 d. ir 25 d. 18.30 val. Norvegijos nacionalinio kino instituto kino teatre „Cinemateket“. Filmas taip pat bus rodomas ir Bergene, „Cinemateket i Bergen“ kino teatre š .m. sausio 27 ir 28 d. 18 val. Filmas bus pristatytas ir Kopenhagoje (sausio 20 d. Danijos nacionalinio kino instituto kino teatre „Cinemateket“ – rengia Danijos lietuvių bendruomenė), Vėliau filmą planuojama pristatyti Stokholme (Švedija) ir Reikjavike (Islandija).

Prieš sausio 18 d. vyksiančią premjerą bus susitikimas su filmo kūrybine grupe. Žiūrovai turės galimybę pabendrauti su filmo prodiuseriu Žilvinu Naujoku, režisieriumi Donatu Ulvydu, aktoriumi Mantu Jankevičiumi (vaidina Tadą Blindą) ir Mykolu Vildžiūnu (vaidina poručiką Janeką Razumovskį).

„Kai vaikščiodavau į Lietuvoje vykstančius kino festivalius („Scanorama“, „Kino pavasaris“), matydavau daug skandinaviškų filmų ir vis pagalvodavau, kad mūsų kino menas labai panašus, ir kino vertybės panašios, ir netgi aktoriai. Būtent, – žmonės. Visada svajojau parodyti filmą artimiausiems kaimynams – skandinavams. Stebėti, kaip lietuvišką filmą priimtų jie. Pagaliau tai vyksta – nes jau žinau, kad į filmo pristatymus Šiaurės šalyse susirinks ne tik vietiniai lietuviai, bet ir vietos kino mylėtojai, draugai, profesionalai. Tai didelė šventė man…“ – sako filmo režisierius Donatas Ulvydas.

„Tadas Blinda. Pradžia“ yra naujas nuotykių, veiksmo, aistros ir kovos už savo bei artimųjų laisvę kupinas kino filmas. Jis pasakoja apie Žemaitiją prieš pat Didįjį lietuvių sukilimą ir to laikotarpio sukrečiančius įvykius. Kartu tai filmas apie legendinio svieto lygintojo Tado Blindos jaunystę.

Filmo veiksmas vyksta carinėje Lietuvoje. 1861-ieji metai, baudžiavos panaikinimą apraizgiusios politinės intrigos atokiame Žemaitijos kaime netikėtai virsta kautynėmis, kurioms vadovauja iš Sankt Peterburgo atsiųstas jaunas intrigantas, caro kariuomenės karininkas Janekas Razumovskis. Įsisukusios istorijos girnos įtraukia ir taikius baudžiauninkus, ir praeities vaiduoklių kankinamą dvarininką Bernardą Gruinių, ir jo gražiąją dukterį Kristiną.

Į veiksmų sūkurį netyčia patekusiam Tadui tenka atsisveikinti su nerūpestinga kasdienybe ir prisiimti atsakomybę ne tik už savo veiksmus, bet ir už mylimų žmonių gyvybę. Mėgindamas suvokti savo vietą žiaurioje tikrovėje, Tadas atranda vertybes, dėl kurių verta gyventi ir mirti. Kova už laisvę, teisingumą ir meilę prasideda. Taip gimsta legenda apie Tadą Blindą.

Pirmo ryškumo žvaigždės, kovos už savo ir kitų laisvę istorija, nuotykiai, humoras ir aistra susipina šiame bene labiausiai lauktame lietuviškame kino filme.

Filmą režisavo Donatas Ulvydas. Jame vaidina: Mantas Jankavičius, Donatas Banionis, Tatjana Liutajeva, Agnė Ditkovskytė, Dainius Kazlauskas, Antanas Šurna, Vidas Petkevičius, Jokūbas Bareikis ir kt. Scenarijaus autorius Jonas Banys, operatorius Ramūnas Greičius, kompozitorius Kipras Mašanauskas, dailininkė Jurga Gerdvilaitė.

Liana Ruokyte-Jonsson

LR Kultūros atašė Danijoje, Islandijoje ir Norvegijoje

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!