- Reklama -

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas

Reaguodama į 2011 m. spalio 19 d. žiniasklaidoje per BNS išplatintą pranešimą „N.Puteikis: senkapių plėšikų pėdsakai veda į Kultūros ministeriją“, Kultūros ministerija informuoja, kad straipsnyje tendencingai pateikti tikrovės neatitinkantys faktai gali suklaidinti visuomenę, todėl teikia paaiškinimus apie vakar Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete įvykusį Lietuvos Respublikos kilnojamųjų kultūros  vertybių įstatymo pakeitimo projekto svarstymą.

Kultūros ministerija pažymi, kad po posėdžio organizuotoje spaudos konferencijoje informacija apie Įstatymo projekto nuostatas buvo pateikta klaidingai. Ministerijos atstovai, Seimo komitete pristatę Įstatymo projektą, į spaudos konferenciją pakviesti nebuvo ir savo paaiškinimų pateikti negalėjo.

Išplatintame pranešime teigiama, kad „Kultūros ministerija teikia Kilnojamųjų kultūros vertybių įstatymo pataisas, kurios įteisintų prekybą archeologiniais radiniais“. Ministerija informuoja, kad tokių pataisų neteikia. Pabrėžiame, kad šiuo metu galioja Prekybos antikvariniais daiktais taisyklės, patvirtintos Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. lapkričio 27 d. nutarimu Nr. 1480, kurių nuostatos leidžia prekiauti tik tokiais archeologiniais radiniais, kurie teisėtai įgyti kitose valstybėse ir įvežti į Lietuvos Respubliką. Kitais archeologiniais radiniais prekiauti draudžiama. Šis poįstatyminis aktas kaip privalomas yra paminėtas tikslinamame įstatymo straipsnyje.

Kultūros ministerijos parengto Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatymo pakeitimo įstatymo projekte buvo pasiūlyta nustatyti, kad norint prekiauti tam tikrų rūšių antikvariniais daiktais ir archeologiniais radiniais, kurių prekyba leidžiama minėtu Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu, apie tai reikia pranešti Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos. Susipažinę su viešai paskelbtu Įstatymo projektu, Kultūros paveldo departamento specialistai ir Lietuvos archeologų draugijos nariai atkreipė Kultūros ministerijos dėmesį, kad archeologinių radinių paminėjimas prekybą antikvariniais daiktais reglamentuojančiame Įstatymo projekto straipsnyje, jų nuomone, suprantamas kaip leidimas jais prekiauti.

Ministerija atsižvelgė į šią pastabą ir iki projekto svarstymo Lietuvos Respublikos Seimui 2011 m. spalio 17 d. pateikė pasiūlymus papildyti Įstatymo projektą nuostatomis, kurios visiškai uždraustų prekybą archeologiniais daiktais Lietuvoje, o anksčiau įrašytą teiginį išbraukti.

Įstatymo projekto svarstymo Seime metu archeologai, įvertinę šiuos patikslinimus, priekaištų Įstatymo projekto 13 str. 1 daliai nebeturėjo.

Su Įstatymo projektu (registracijos Nr. XIP-3439) ir jam teikiamomis pastabomis šiuo metu galima susipažinti Lietuvos Respublikos Seimo tinklalapyje, naudojantis teisės aktų ir Seime įregistruotų teisės aktų projektų paieška.

Kultūros ministerijos inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!