- Reklama -

Kadrai iš kino filmo
Kadrai iš kino filmo
Kadrai iš kino filmo

Kopenhagoje šiandien prasidėjusiame tarptautiniame kino festivalyje „East by Southeast“ Lietuvos režisierius Mantas Kvedaravičius pristatys 14 apdovanojimų pelniusį dokumentinį filmą „Barzakh“. Po filmo peržiūros renginio svečiai turės galimybę gyvai pabendrauti su režisieriumi, kuris ne tik plačiau papasakos apie filmą, bet ir atsakys į žiūrovų klausimus, pasidalins savo mintimis ir kūrybine patirtimi. Filmas „Barzakh“ Danijos žiūrovams bus pristatytass pirmą kartą.

„Be galo džiugu, kad filmą pamatys ir Danijos žiūrovai. Nors tai ir nedidele šalis, bet tiek Europos kinematografijoje, tiek humanitarinėse misijose karštuose pasaulio taškuose Danijos indėlis yra didžiulis. Tai manau, kad filmas atras auditoriją ir auditorija atras filmą“, – sako filmo „Barzakh“ kšrėjas Mantas Kvedaravičius.

„Festivalio tikslas yra suteikti danų publikai galimybę susipažinti su mintimis, mitais ir istorijomis mūsų kaimyninėse Europos šalyse, su jų kultūra ir kino menu. Šią iniciatyvą įkvėpė ir padėjo įgyvendinti kasmet Wiesbadene (Vokietijoje) vykstantis festivalis „goEast“ (Gaby Babìc)“, – sako festivalio organizatorius Jesperis Andersonas.

Iki spalio 21 dienos vyksiančiame festivalyje bus pristatyti pastaraisiais metais Centrinėje ir Rytų Europoje sukurti vaidybiniai ir dokumentiniai filmai iš 13 Centrinės ir Rytų Europos šalių. Tikimasi, kad šis festivalis taps kasmetiniu renginiu, kuriame bus galima išvysti visus geriausius Centrinės ir Rytų Europos šalių kino režisierių sukurtus darbus.

Festivalio lankytojų laukia platus filmų asortimentas – nuo sukrečiančios dramos „Juodasis ketvirtadienis“ apie sukilimą Gdynėje 1970 m. – iki dokumentinio filmo „Berniukas, kuris buvo karaliumi“, kuris pasakoja apie charizmatišką bulgarų karalių Simeoną, 2001 m. sugrįžtantį į savo tėvynę. Festivalio programoje žiūrovai turės galimybę pamatyti ir naują kroatų filmą „Vegetaras kanibalas¬“, sukurtą tikros istorijos apie ambicingą ir amoralų ginekologą pagrindu.

Festivalio svečiai taip pat turės progą išvysti ir M. Kvedaravičiaus „Barzakh” – vieną tituluočiausių lietuviškų filmų, pasakojantį apie karo nusiaubtą Čečėniją, čia tvyrančią valdžios savivalę, vidury baltos dienos gatvėje grobiamus žmones, koncentracijos stovyklas ir žiaurius kankinimo metodus. Filmo herojai – tai metaforos žmonių, gyvenančių bet kuriame pasaulio krašte ir kenčiančių dėl artimųjų netekties, dėl valdžios patyčių, bet surandančių savyje jėgų neprarasti žmogiškojo orumo ir savigarbos.

„Į festivalio programą Barzakh” įtraukiau, nes tai labai įdomus ir profesionalus dokumentinis filmas, atskleidžiantis dabartinę situaciją Čečėnijoje ir paliečiantis bendražmogiškas aktualias temas. Šis filmas papildo Lietuvos režisierių kuriamų puikių dokumentinių filmų sąrašą“, – sako J.Andersonas.

Filmas per itin trumpą laiką filmas apkeliavo garsiausius filmų festivalius Šveicarijoje, Serbijoje, Ispanijoje, Lenkijoje, Italijoje, Pietų Korėjoje. „Barzakh“ pelnė prestižinius apdovanojimus Taline vykusiame tarptautiniame kino festivalyje „Tallinn Black Nights Film Festival“, Berlyno kino festivalyje „Berlialė“, atidarė tarptautinį Helsinkio dokumentinių filmų festivalį „DocPoints“ Suomijoje. Filmą įvertino ir Lietuvos kino profesionalai – 2011 m. jis apdovanotas „Sidabrine gerve“ už geriausią metų dokumentinį filmą, festivalyje „Kino pavasaris“ buvo išrinktas geriausiu debiutiniu filmu, o Vilniaus dokumentinių filmų festivalio žiuri išrinko jį geriausiu Baltijos šalių dokumentiniu filmu. Už šį filmą Mantas Kvedaravičius apdovanotas valstybine Suomijos kino meistrystės premija.

Festivalį rengia Danijos nacionalinis kino institutas, jo programą sudarė festivalio meno vadovai Jesperis Andersonas ir Alanas Sørensenas. M. Kvedaravičiaus filmo „Barzakh“ pristatymai festivalyje „East by Southeast“ rengiami bendradarbiaujant Lietuvos kino centrui, Danijos nacionaliniam kino institutui ir LR ambasadai Kopenhagoje, remiant LR kultūros ministerijai.

M. Kvedaravičiaus filmas bus pristatytas Danijos nacionalinio kino instituto „Kinematekos“ kino salėje spalio 7 ir 20 dienomis.

Liana Ruokytė-Jonsson

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!