- Reklama -

Seimo narys Petras Auštrevičius. KK nuotr.

Šiandien, spalio 4 d. Seime vykusioje spaudos konferencijoje „Kas naujo Baltarusijoje po parlamento rinkimų?“ dalyvavusių kaimyninės šalies opozicinių partijų atstovai sutiko, kad norint pakeisti esamą padėtį opozicijai reikia labiau susitelkti ir tapti vieninga.

„Manau, pagrindinė opozicijos problema Baltarusijoje – tai nuoseklios strategijos nebuvimas. Nuo pat 2000-ųjų vis buvo pasirenkama neteisinga taktika – per vienus rinkimus opozicija juos boikotavo, o kituose jau dalyvavo. Norint, kad situacija nesikartotų per 2015 metais vyksiančius prezidento rinkimus, jau dabar reikia kurti aiškią ir vieningą strategiją“, – konferencijoje teigė Baltarusijos krikščionių demokratų partijos atstovas Aleksandras Šemiakinas.

Jo vertinimu, per šį rugsėjį vykusius rinkimus į parlamentą, kai dalis opozicijos partijų pasirinko boikotą, o kita dalis – dalyvavimą, neatnešė teigiamų rezultatų. „Sakyčiau, susidūrėme su legitimumo krize“, – sakė A. Šemiakinas.

Baltarusijos opozicinių partijų atstovai iš karto po rinkimų pareiškė, kad oficialiai juos laimėję šalies prezidento Aliaksandro Lukašenkos šalininkai klastojo rezultatus, o realus rinkimuose dalyvavusių žmonių skaičius galėjo būti bent dvigubai mažesnis nei skelbta. Tai, kad parlamento rinkimai kaimyninėje šalyje nebuvo demokratiški ir laisvi, patvirtino Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

„Ateityje bendras visų opozicinių jėgų darbas būtinas, nes vienas lauke – ne karys. Mums reikia susiburti tarsi mūšiui – susivienyti po viena vėliava, vienu šūkiu“, – konferencijoje sakė Baltarusijos partijos „Teisingas pasaulis“ atstovas Pavelas Stanevskis.

Baltarusijos socialdemokratų partijos atstovas Igoris Maslovskis teigė, kad po parlamentų rinkimų šalyje jokių pokyčių neįvyko. „Mūsų partija dalyvavo šioje kampanijoje, nevadinkime to rinkimais. Taip nusprendėme sąmoningai, nes norėjome žmonėms priminti apie save. Tačiau mums buvo aktyviai trukdoma. Pavyzdžiui, mano rinkimų apygardoje buvo skirtos vos dvi vietos, kur galėjome iškabinti savo agitacinius plakatus – viena buvo paskirta aikštelėje, o kita – stadione“, – sakė I. Maslovskis.

Į konferenciją Baltarusijos opozicijos atstovus sukvietęs Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Petras Auštrevičius palinkėjo opozicijai, kad žodžiai virstų darbais ir ateinantiems prezidento rinkimams Baltarusijoje opozicija susivienytų kaip lemiamam mūšiui.

„Nors pats A. Lukašenka parlamento rinkimus vadino egzaminu valdžiai, akivaizdu, kad jis nebuvo išlaikytas. Deja, pats ponas Lukašenka ir buvo tas vienintelis egzaminuotojas. Žmonėms nebuvo suteikta galimybė atviruose ir sąžininguose rinkimuose išreikšti savo valią“, – sakė P. Auštrevičius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!