- Reklama -

KK nuotr.


Europos mokslininkai praėjusią savaitę išplatintame manifeste reikalauja, kad Europoje būtų nedelsiant uždrausta bet kokia alkoholinių gėrimų reklama, o ant alkoholinių gėrimų taros atsirastų įspėjamieji užrašai apie riziką susirgti vėžiu. Tokį prašymą mokslininkai suformavo remdamiesi keturis metus trukusio mokslinio projekto AMPHORA rezultatais, pristatytais penktojoje Europos alkoholio politikos konferencijoje ,,Europos debatai apie įrodymais pagrįstą alkoholio politiką”.

Rizika susirgti vėžiu – didžiulė

Mokslininkų teigimu, kiekvienais metais Europos Sąjungoje (ES) dėl alkoholio vartojimo miršta 120 tūkst. 15-64 metų europiečių bei kyla apie 136 000 naujų vėžio atvejų. Europiečiui, vidutiniškai išgeriančiam tris alkoholinių gėrimų vienetus per dieną, rizika susirgti vėžiu du kartus didesnė nei tam, kuris kiekvieną dieną kenčia nuo pasyvaus rūkymo. Dėl šios priežasties Europos mokslininkai vieningai prabilo apie egzistuojantį nesuderinamumą tarp rizikos dėl alkoholio vartojimo susirgti vėžiu ir priemonių, taikomų siekiant apsaugoti europiečių sveikatą, todėl reikalauja skubių pokyčių alkoholio kontrolės politikoje.

Saugių kiekių nėra

Ištyrus alkoholinių gėrimų mėginius iš visos Europos, buvo nustatyta, kad etanolis, sudedamoji alkoholinių gėrimų dalis, rastas gėrimuose viršija toksinius limitus, nustatytus Europos maisto saugos tarnybos, ne tik dėl to, kad sukelia vėžį, bet ir 200 kitų ligų.

Atsižvelgiant į šios tarnybos rekomendacijas dėl genotoksinių kancirogenų limitų, jei etanolis būtų laikomas tokiu pačiu komponentu kaip kitos maiste randamos medžiagos (konservantai, pesticidai ir kt.) saugiausias alkoholinių gėrimų limitas žmogui būtų vienas alkoholinio gėrimo vienetas per metus. Tuo pačiu metu mokslininkai pabrėžia, kad visiškai saugus alkoholinių gėrimų vartojimas – neįmanomas.

Mokslininkai Vyriausybes ragina nedelsti

„Be jokios abejonės, nereikia tikėtis, kad europiečiai tik sužinoję apie alkoholinių gėrimų toksiškumą, pakeis savo alkoholio vartojimo įpročius ir sumažins alkoholio vartojimą iki vieno alkoholinio gėrimo vieneto per metus, – sako projekto AMPHORA koordinatorius mokslininkas Peter Anderson, – tačiau yra priemonių, kurias ES šalių Vyriausybės gali nedelsiant pradėti taikyti. Mes kalbame apie privalomus įspėjamuosius užrašus dėl rizikos susirgti vėžiu ant alkoholinių gėrimų taros bei visišką bet kokios komercinės komunikacijos draudimą.“

Europos mokslininkų parengtame manifeste ES vyriausybės kviečiamos nedelsiant imtis veiksmų ir įgyvendinti efektyviausias mokslu pagrįstas alkoholio kontrolės priemones, tokias kaip alkoholinių gėrimų kainos didinimas, prieinamumo mažinimas ir visų galimų reklamos formų draudimas.

Vaida Liutkutė

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento

Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!