- Reklama -
Seimo narė V.Margevičienė (Seimo archyvo nuotr.)

Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos (NAPK) pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė šiandien Seime vykusioje spaudos konferencijoje priminė atsakingoms institucijoms: Lietuvoje yra nelankančių mokyklos vaikų, vadinamų pradingusiais, nors Konstitucijoje įtvirtinta privalomo mokslo vaikams iki 16 metų nuostata.

Seimo narė V. V. Margevičienė pastebi, kad Konstitucijos nuostatos ir įstatymų, ginančių vaikų teises, nevykdymas dar kartą įrodo: Lietuvoje trūksta ne įstatymų, o jų vykdymo ir laikymosi.

„Dvejus metus mūsų komisija aiškinosi, kur yra dingę mokiniai, ar įgyvendinamos šalyje Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymo nuostatos, ar užtikrintas Lietuvoje gyvenančių vaikų mokymasis pagal privalomojo švietimo programas. Paaiškėjo, kad ne visos savivaldybės veda apskaitą apie mokyklos nelankančius vaikus, o kas geriau gali žinoti apie savo gyventojus, jeigu ne vietinė valdžia“, – sakė NAPK pirmininkė.

Komisija išsiaiškino, kiek vaikų nesimoko pagal privalomojo švietimo programas ir kiek tokių vaikų gali būti įjunkę į narkotikus. Nustatyta, kad dėl priklausomybių ir nusikalstamumo 2010–2011 m. mokyklos nelankė keturi vaikai, tačiau nerastų nesimokančių vaikų yra 6 465 (iki 16 metų). Dar 7946 vaikai iki šešiolikos metų yra išvykę kartu su tėvais į užsienį ir nedeklaravę dabartinės gyvenamosios vietos.

„Šiandien mes galime konstatuoti, jog daugiau nei 14 tūkstančių vaikų 2010–2011 mokslo metais nė vieno karto neatėjo į mokyklą Lietuvoje. Dėl nepakankamo atsakingų institucijų bendradarbiavimo prevencinė veikla, skirta mažinti mokyklos nelankančių vaikų skaičių, buvo vykdoma gana vangiai“, – sakė Seimo narė.

Spaudos konferencijos dėl dingusių Lietuvos vaikų iniciatorė V. V. Margevičienė pabrėžė, kad apie nerastus 6465 nesimokančius vaikus NAPK informavo Generalinę prokuratūrą, kad būtų paskelbta šių vaikų paieška, nes nežinoma, kur jie yra. Taip pat siūloma Vyriausybei ir Savivaldybių asociacijai sudaryti tarpinstitucinę darbo grupę dėl šių, nerastų nelankančių mokyklos vaikų paieškos.

Šiandien posėdžiavusi NAPK priėmė sprendimą, kuriuo nutarė kreiptis į Vyriausybę ir Savivaldybių asociaciją, kad būtų užtikrintas Konstitucijos nuostatų dėl privalomo mokslo vaikams iki 16 metų įgyvendinimas. „Taip pat mes atkreipėme Vyriausybės dėmesį, kad yra nepakankamas tarpinstitucinis bendradarbiavimas vykdant prevencinę veiklą, skirtą mažinti mokyklos nelankančių vaikų skaičių. Ir atkreipėme ypatingą dėmesį ne vien į nelankančius mokyklos vaikus iki 16 metų, bet ir vyresnius, 17-18 metų, kurių apskaitos niekas neveda, o tai yra pats pavojingiausias amžius vaikams įsitraukti į narkotikus ir kitas pinkles“, – kalbėjo V.V. Margevičienė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!