- Reklama -
Žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė. KK nuotr.

Sėkmė suteikia mažai džiaugsmo, jeigu ją pasiekiame vieni, o jeigu tai darome kartu su kitais, mus apima daug stipresnis jausmas. Bendruomenės yra vienas pagrindinių atviros visuomenės veiksnių, darančių įtaką ne tik nacionalinei regioninei politikai, bet ir ekonominei, kultūrinei bei socialinei vietos plėtrai. Kuriant bendruomenę, žmones reikia ne tik suburti, bet ir įtikinti drauge veikti. Ir tik tada, kai skirtingas nuomones ar net politinius įsitikinimus turintieji ima rasti bendrą kalbą, bendruomenė ima augti ir stip­rėti. Labai džiaugiuosi, kad mūsų kaimo bendruomenės pagaliau tapo neatsiejama jo dalimi. Be šitų žmonių, kurie kantriai augina, puoselėja ir dalijasi, neturėtume Lietuvos kaimo. O jis atgimsta ir pamažu eina į priekį.

Su kaimo bendruomenėmis, kurios aktyviai siekia keisti gyvenimą kaime, aš pažįstama jau ne vienerius metus, o dar artimiau susipažinome man tapus žemės ūkio ministre. Mes ne tik diskutuojame rimtuose posėdžiuose, bet ir beveik kas savaitę susitinkame įvairiose bendruomenių organizuojamose šventėse ar kituose renginiuose. Esu įsitikinusi, kad tiek kaimų, tiek rajonų širdis yra būtent jų bendruomenės, vienijamos meilės savo kraštui bei vedinos bendrų tikslų. Būryje ne tik linksmiau, bet ir visas problemas drauge įveikti lengviau, ir visas naujienas sužinoti patogiau, ir mokytis kartu drąsiau.

Paramą kaimo bendruomenėms skiria ne tik ES, bet ir mūsų valstybė. Bendruomenės visada aktyviai teikia projektus gauti paramą iš nacionalinio biudžeto lėšų. Šiemet kaimo bendruomenių ir jų asociacijų projektams skirta 800 tūkst. eurų, užregistruotos 376 paramos paraiškos iš 54 Lietuvos savivaldybių. Daugiausiai lėšų buvo prašoma kaimo vietovės viešųjų erdvių sutvarkymui ir priežiūrai (net 56 proc. visų gautų paraiškų), taip pat kaimo gyventojų bendruomeniškumui ir verslumui skatinti. Konkurencija buvo didelė, projektų pateikta tikrai labai įdomių, todėl paramą skyrėme tik patiems geriausiems.

Žengdama į 2016-uosius, kurie paskelbti Vietos bendruomenių metais, Žemės ūkio ministerija savo kraštą auginančioms kaimo bendruomenėms skirs dar daugiau – 1 mln. eurų. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad ši parama gali tekti tik ne pelno projektams, nešantiems visuomeninę naudą. Taigi kitais metais vėl remsime viešųjų erdvių tvarkymą ir priežiūrą, skatinsime bendruomeniškumą. Atsižvelgdami į poreikius, siūlome finansuoti ir vieną naują bendruomeniškumo veiklą – tradicinius renginius ir kaimo vaikų bei jaunimo stovyklas, skirtas bendruomeniškumui, pilietiškumui bei užimtumui ugdyti. Paramą renginiams organizuoti galės gauti ne tik pavienės bendruomenės, bet ir rajoninės kaimo bendruomenės. Norime, kad jos spėtų susiplanuoti savo renginius, todėl pasistengsime, kad paraiškos paramai gauti būtų pradėtos rinkti jau kovo mėnesį.

Neabejoju, kad kas nors, dar neperskaitęs iki galo, tiesiog paraudonuos iš pykčio – „kokie dar renginiai, darbo kaime duokit, o ne pramogų!“. Tai man primena vieną seniai girdėtą anekdotą. „Gydytojas: „Rūkote?“, – „Ne“. – „Geriate?“ – „Ne“. Gydytojas susinervina: „Nesivaipykite, vis tiek ką nors rasime“. O jeigu rimtai, tuos viskuo nepatenkintuosius skubu nuraminti – verslumas bus skatinamas per Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonę „Leader“. Ir skiriama suma jau ne vienas milijonas, o beveik 114 mln. eurų! Verslas, įskaitant socialinį ir bendruomeninį verslą, dabar yra pati svarbiausia naujojo finansinio laikotarpio vietos veiklos grupių parengtų vietos plėtros strategijų aktualija. Vietos veiklos grupės, siekdamos gauti maksimalią ES paramą savo strategijai įgyvendinti, turėjo įsipareigoti ne mažiau kaip 75 proc. vietos projektams skirtos paramos nukeipti darbo vietų, verslo kūrimui ir plėtrai.

Sutinku – verslo priemonės yra rimtas iššūkis visoms vietos veiklos grupėms, nes 2007–2013 metais net 73 proc. vietos projektų lėšų buvo panaudota viešosios infrastruktūros tvarkymui. Tačiau dabar pagrindinis mūsų tikslas – socialinės atskirties, skurdo mažinimas bei darbo vietų kūrimas. Planuojame, kad įgyvendinant verslo vietos projektus pagal strategijas bus sukurta daugiau kaip 1000 naujų darbo vietų. Šiuo metu visos strategijos vertinamos, labai stengsimės, kad būtų ne vėliau kaip iki birželio 20 d. patvirtintos.

Kaip matote, naujų planų ir užmojų turime su kaupu, dabar telieka visus juos sėkmingai įgyvendinti. O kaimo bendruomenėms norėčiau palinkėti visada išlikti tokioms pat kūrybingoms ir vieningoms. Nereikia jokių lozungų ar šūkių, nes ir taip visiems aišku – mūsų kaimo ateitis yra Jūsų rankose.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!