- Reklama -

TAF pirmininkas Algimantas Matulevičius primena LEO LT aferą

Tautos ateities forumas pilietinės iniciatyvos rėmuose „Stabdyk valdininkų savivalę“, kuri apima visų lygių valdžių piktnaudžiavimą tarnyba ir teisingumo nepaisymą, primena didžiulio masto nusikaltimą – LEO LT. Afera, kainavusi valstybei ir jos žmonėms virš 3 milijardų litų, jau pamiršta, o kaltininkai toliau sėdi valdžios postuose arba skaičiuoja ne savus pinigus užsienio bankuose. Analizuojant šios aferos chronologiją aiškėja, kad tai gudrus, net kelių politinių valdžių regztas ir itin rafinuotai surežisuotas nusikaltimas.

Kai 2006m. vyko Seimo NSGK parlamentinis tyrimas, išaiškinęs ir išviešinęs dar ir dabar aktyviai veikiantį vadinamąjį “valstybininkų“ klaną, be kita ko, nustatė (tyrimo stenogramose tai yra), kad VSD pareigūnai, vykdę tyrimą (vėliau klano numarintą) dėl antikonstitucinio valstybės užvaldymo, aptiko, kad ruošiama didžiulio masto afera. Tai ir buvo LEO LT.

Klanas, kuris pilnai kontroliavo šalies Prezidentą V.Adamkų ir politinę valdžią, šio tyrimo net po kilusio skandalo nebeleido tęsti. Sąžiningi pareigūnai ar politikai, siekę išsiaiškinti kaltus ir sustabdyti nusikaltimą, buvo apšmeižti, išguiti iš darbo, o nusikaltėliai sėkmingai prasuko šią milijardinę aferą ir dabar džiaugiasi valdžios teikiamomis privilegijomis ir neliečiamybe.

Negi jie mano, kad visi yra tokie kvaili ir nesuprato, kad dar 1996 m. – 2006 m. konservatorių ir krikdemų valdžia, išskaldžiusi šalies elektros skirstomuosius tinklus (teigdami, kad tai sudarys sąlygas konkurencijai?), jau tada patiesė pamatus šiai aferai? Ji prasidėjo nusikalstamu VST privatizavimu. Nusikaltimo reikšmės, nesumažina tas faktas, kad jis buvo gražiai „užkamufliuotas“, t.y. suvaidintas lyg tai pirkimas, bet per machinacijas, kurias šalies valdžia toleravo, – VST nuperkami už 0 litų.

Toliau staigiai keičiamas elektros energetikos įstatymas, kur nustatoma nauja elektros kainų skaičiavimo tvarka. Ji leido neteisėtai (nes įstatymas buvos nusikalstamas) VST pasisavinti iš vartotojų virš 1 milijardo litų. Tai 2009 m. nustatė Valstybės kontrolė.

Nustatyti nustatė, o pasekmių jokių. Kaltų nėra, be to, jų niekas ir neieško. Atrodo labai keista, kodėl premjeras Andrius Kubilius, mėgstantis viešai pakritikuoti Gediminą Kirkilą už krizę, nieko nė karto blogo nepasakė apie šią aferą. Atsakymas – paviršiuje. Todėl, kad pats leido ją padaryti.

Prisiminkite – negi G.Kirkilas 2006 m. galėjo tapti premjeru, neturėdamas daugumos Seime ir be A.Kubiliaus konservatorių palaikymo?

Atliekant gerai surežisuotą spektaklį ( kaip nustatė NSGK tyrimas), klanui nuvertus A.Brazausko Vyriausybę, Prezidento pateikta Z.Balčyčio kandidatūra į premjerus „vieningai“ konservatorių balsais „praverčiama“. Po to jų gi balsais G.Kirkilo kandidatūra patvirtinama.

Ne paslaptis taip pat ir A.Kubiliui, kad A.Brazauską iš posto išvertė „valstybininkai“, ir tai aiškiai matosi iš minėto tyrimo medžiagos, nes būtent A.Kubilius Albino Januškos prašymu per Vyriausybės valandą Seime užduodamas klausimą dėl „Draugystės“ viešbučio privatizavimo A.Brazauskui davė startą jo Vyriausybės griūčiai. Viešbutis buvo tik širma, reikalinga skandalui sukelti. Vėliau viskas vyko darbiečio Jono Pinskaus pirtelėje, kurioje dalyvaujant „valstybininkų“ atstovams ir buvo nuspręsta, kad G.Kirkilas bus premjeru.

O kaipgi su konservatorių auksiniais balsais Seime? Vėlgi atsakymas paviršiuje. Tai – kaip buvo užbaigtas LEO LT projektas.

Su didžiule pompa lyg tai kovojant su oligarchais, „NDX energijai“ primokant nežinia už ką 680 milijonų litų ir pasižadant teisėsaugos pareigūnų vardu, kad niekada šis nusikaltimas nebus revizuojamas, visi patenkinti išsiskirsto.

Suprantamas „VP dešimtuko“ pasitenkinimas tiek susižėrus milijardų per keletą metų, nieko neinvestavus ir nieko rimto nenuveikus. Tačiau kodėl turėtų džiaugtis naujos valdžios premjeras A.Kubilius viešai kritikavęs sandėrį? Vadinasi, kritika buvo nenuoširdi.

Visą šią dešimtmetę epopėją dėl skirstomųjų tinklų apvainikavo VST ir RST apjungimas ir pradėta nauja afera su Visagino AE.

Kodėl tokie dalykai atsitinka? Todėl, kad per visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį niekas iš aferistų, kurių knibžda mūsų valdžioje ir apie ją besisukančiuose juoduose versluose, nebuvo rimtai nubaustas arba bent pasmerktas. Apvogti valstybę iš pradžių keliais milijonais, o dabar jau milijardais tapo sėkmingo verslo sinonimu, ir ši bacila dauginasi geometrine progresija. O kodėl jai nesidauginti, jeigu niekas su ja nekovoja? Visiems viskas gerai, gyvenimas gražėja, krizė baigėsi, o minimali alga po kelių metų bus padidinta net visu šimtu litų.

Kodėl jiems nesidžiaugti, nes nėra ir matomai greitai nebus šalyje drąsaus komisaro, kuris nežiūrint į rangus ar postus pradėtų dėti atrankius visiems šių aferų sumanytojams, dengėjams ir vykdytojams, dėtų atrankius ir sodintų juos į kalėjimą, kuo greičiau izoliuojant juos nuo visuomenės, nes tai labai pavojinga bacila, kuri išplito iki epidemijos masto ir tik karantinas gali ją sustabdyti.

Deja, neturime tokių komisarų nei prokurorų, ir neaišku kada jie atsiras. O šalies tikrieji šeimininkai – jos gyventojai, pasijutę eilinį kartą „išdurti“, keršija sau pilna apatija – emigracija arba bet kokio protesto ignoravimu, tuo sudarydami šiltnamio sąlygas daugintis ir klestėti vagims.

Tautos ateities forumas mano, kad vis dėlto žmonių kantrybė turi ribas ir vieną dieną ji baigsis, kaip baigėsi Madride ir dešimtyje arabų šalių. Kiek leisimės toliau apvaginėjami ir abejingai stebėsime kaip į kalėjimus sodina nekaltus? Tikiu, ne ilgai.

TAF inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!