- Reklama -

Futbolo stadionas (sxc.hu)

Tarptautinio tyrimo metu buvo atskleista nemalonu tiesa, kokia korumpuota yra populiariausia pasaulyje sporto šaka. Plačiai nuskambėjo faktas, jog surežisuota šimtai rungtynių, kurias naiviai stebėdavo tūkstančiai futbolo aistruolių visa širdimi sirgdama už savo komandas. Be to, tyrimas parodė, jog UEFA ir FIFA bandymai pažaboti futbolo korupciją buvo visiškos nesėkmės. Jau artimiausiu metu žadama suimti pagrindinius įtariamuosius. Šių įvykių fone kyla klausimas, kada futbolas tapo toks ir ar jis pajėgus atgauti savo reputaciją?

Pagrindinis įtariamasis Wilson Raj Perumal, kuris savo didžiausią sandorį įvykdę 2011 m. vasarį. Teismo dokumentai rodo, jog sandoris buvo planuojamas ištisas savaites, o jos rengėjas keliavo po visą pasaulį, jog susitiktų su įtakingais futbolo atstovais, kol jam pavyko papirkti 6 teisėjus, pažadėjusius jam norimą futbolo rungtynių rezultatą.

Įdomu, jog abiejuose jo užsakytose varžybose dalyvavo Baltijos valstybių komandos. Antalijoje vykusiame turnyre buvo numatyta, jog Bolivija turi nugalėti Latviją (rezultatas 2:1), o Estijos ir Bulgarijos mačas turi pasibaigti lygiosiomis. Įdomus faktas – kiekvienas šių rungtynių įvartis buvo pasiektas baudos smūgiu.

Tuometinis Bulgarijos treneris vokietis Lothar Matthäus kalbėjo, jog jautė, kad tose rungtynėse vyksta kažkas ne taip. „Mes jautėme, jog kažkas yra ne taip. Tačiau nemanėme, jog manipuliacija gali būti tokio lygio“, – savo prisiminimais dalijosi treneris. Tąkart šešėlis krito tik ant teisėjų, tačiau žinoma atvejų, kuomet pralaimėjimą vaidina pačios komandos.

W. R. Perumal buvo suimtas jau netrukus po mačų, tačiau tapo pagrindiniu įrankiu tolesniems tyrimui. Taigi prireikė dviejų metų, kol rezultatai galėjo būti pristatyti visuomenei. Būtent jis tapo tas kabliukas, už kurio užsikabinus buvo galima nerti į korumpuotas futbolo verslo gelmes. Tokių tyrimo rezultatų veikiausiai nesitikėjo net patys tyrėjai – juose 680 įtartinos rungtynės ir 425 įtartini žaidėjai. Dauguma rungtynių buvo vietinės reikšmės, tačiau tikėtina, jog korupcijos atvejų pasitaikė ir Čempionų lygoje ar Pasaulio čempionato atrankos varžybose. Įdomu, jog dauguma varžybų buvo žaistos Vokietijoje.

Tačiau pagrindiniu netikėtumu vadinamas ne varžybų skaičius, o Azijos nusikalstamų grupuočių įsitraukimas į Europos futbolo rezultatų organizavimą. Kaip galėjo būti įmanomas tokio masto skandalas žaidime, dėl kurio miršta milijonai žmonių?

Pats W. R. Perumal šioje sistemoje tik smulkus žaidėjas. Nustatyta, jog jam greičiausiai vadovavo žmogus žiniasklaidai žinomas kaip Dan T (pagal Vokietijos įstatymus įtariamųjų pilni vardai nėra skelbiami). Būtent šis žmogus apmokėdavo W. R. Perumal kelionių ir kitas išlaidas, jog pastarasis keliaudamas verbuotų teisėjus ir kitus įtakingus futbolo žmones.

Pats W. R. Perumal tyrėjams pareiškė – „Dauguma futbolo asociacijų yra sugedusios ir mielai priima tokius pasiūlymus“. Pats W. R. Perumal net nenori išeiti į laisvę, kol joje lieka Dan T. Liudytojas labiausiai bijo keršto, todėl darys viską, jog jo liudijimai padėtų pasodinti šio skandalo viršūnėlę.

Prieš du metus FIFA prezidentas Seppas Blatteris paskelbė asociacijos politiką  „nulis tolerancijos‘ nukreiptą prieš lažybų skandalus. Jose buvo naudojamos „ankstyvo įspėjimo sistemos“. Tačiau vienas garsiausių šios srities ekspertų vokietis Friedhelm Althans drąsiai tvirtina, jog ši kampanija buvo visiškai nevykusi ir nedavusi jokios naudos.

Dvi didžiausios pasaulio asociacijos dėjo viltis į programinę įrangą padedančią susekti įtartinai sėkmingus statymus. Sistema nustatydavo, kuriose rungtynėse statomos žymiai didesnės už vidurkį sumos ir prašydavo atkreipti į tas rungtynes dėmesį. Tačiau sistema būdavo visiškai bejėgė nustatyti kelis mažesnius statymus. Kita problema, jog dauguma nešvarių lažybų kontorų yra įsikūrusios Azijoje. Šios pusiau legalios įmonės nepatenka į akiratį, todėl jose įvykdytus didelius statymus susekti beveik neįmanoma.

Labiau už visas šias sistemas pasitarnaus tas pats W. R. Perumal. Jo liudijimai padėjo perprasti Europoje išsiraizgiusį futbolo korupcijos tinklą, valdomą Dan T. Ir šis liudytojas tikrai nebuvo vienintelis ar išskirtinis Dan T darbuotojas, jis buvo tik vienas iš daugelio. Šie buvo išskirstyti pagal regionus ir atsakomybės sritis. Italijoje ir Vengrijoje pagauti dar du tokio pobūdžio Dan T darbuotojai, tačiau šie veikiausiai bijodami keršto vis dar nekalba.

Pats Dan T neigia visus kaltinimus. Apskritai nėra suprantama, kaip žmogus, prieš kurį jau surinkta tiek įrodymų, išlieka laisvėje. Šiuo metu jis yra Singapūre, kuris nenoriai bendradarbiauja su Interpolu. Tyrėjai apgailestauja, jog tas asmuo pernelyg įtakingas toje šalyje.

Vis dar sunku pasakyti, kada prasidėjo šio veikėjo karaliavimas Europos futbole. Dar svarbesnis klausimas, ar jį pašalinus futbolas atgaus savo reputaciją. Dar labiau baiminamasi, jog įtakingasis Azijos nusikalstamoms sistemos vadeiva gali likti laisvėje, tai reikštų viso futbolo pralaimėjimą prieš korupciją.

Parengta pagal užsienio spaudą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!