- Reklama -
Dabar muzikantai, kurie negali iš muzikos tapti įžymūs, ieško dėmesio kitaip
Dabar muzikantai, kurie negali iš muzikos tapti įžymūs, ieško dėmesio kitaip

Gediminas Radvila 

Mes klounai. O gal idiotai. Arba tiesiog abu vienu metu. Kad suprastumėt kodėl, reikės paaiškinti ir truputį muzikos istorijos.
Septinto dešimtmečio viduryje, Anglijoje, susiformavo pankroko grupė „Sex Pistols“. Jie buvo krūvelė sukilėlių, kurie pusiau mokėjo groti ir galėjo truputį dainuoti, bet tuo pačiu labai norėjo kovoti prieš senamadišką britų sistemą. Jų dainos buvo paprastos, tačiau labai energingos ir įsimintos bei skatino anarchiją. Tokia tam metui unikali muzika atnešė grupei pogrindinių fanų, bet to nelabai pakako tapti pasaulinio lygio įžymybėmis. Taigi jie pasinaudojo dviem dalykais – britiškos žiniasklaidos užsispyrimu ir natūraliu žmonių smalsumu, ir sukūrė planą tapti žvaigždėmis. Jie grojo nemokamus koncertus pasijuokdami iš karalienės ir sakė skandalingus dalykus televizijoje. Jų planas suveikė – juos uždraudė groti radijuje, o žiniasklaida be sustojimo apie juos rašė. Jų albumas pasiekė topų viršūnę, o dainos įsirėžė į dešimtuką. Kaip visada, bandymai kažką uždrausti padarė tai tik populiaresniu.
Praėjus keturiasdešimt metų po „Sex Pistols“ populiarumo, galima drąsiai sakyti, kad jie iš tikrųjų buvo talentingi ir įkvėpė visą žanrą muzikos. Beje, jie parodė pasauliui vieną būdą patapti įžymiu muzikantu – tiesiog kelk skandalus ir naudokis žmonių smalsumu bei sutelktu dėmesiu į tave. Ta strategija gerai veikė beveik visiems, kurie ją bandė. „Beastie Boys“, „N.W.A“, „Madonna“ ir „Marilyn Manson“ – visi išpopuliarėjo dėl savo skandalingumo. Tačiau praėjo tie laikai, kai muzikantai labai cenzūruojami, o žiniasklaida sprendžia, kas bus populiarus, o kas ne. Dabar dominuoja internetas, o ši strategija… vis tiek gyvuoja? Taip ir ji patapo blogiečiu.
Anksčiau gera muzika buvo cenzūruojama ir talentingi muzikantai galėjo leisti sau sakyti bet ką, nes jų žodžiai buvo paremti nuostabiais įrašais. Šiais laikais kiek kitaip. Dėl interneto, muzika pavirto demokratija. Talentai, kad ir atėję iš nieko ir neturėję jokios paramos, vis tiek sugeba nepriklausomai prasimušti. Taigi dabar muzikantai, kurie negali iš muzikos tapti įžymūs, ieško dėmesio kitaip. Neseniai mes matėme, kaip „Lil Pump“ darė nesąmones, kad žmonės klausytųsi jo muzikos, o „6ix9ine“, kelis metus be perstojo kėlę skandalus, neseniai sugebėjo surinkti virš 2 mln. žiūrovų savo gyvoje transliacijoje. Gal ir daug kas nesiklausė šių asmenybių muzikos, bet tikrai minėjo jų vardą ir kažkas dėl to išgirdo juos.
Todėl ir sakau, kad mes – dar didesni klounai nei šie muzikantai. Galvodami, kad einam prieš juos, tik duodame jiems to, ko jie nori. Aš pats suprantu, kad buvau idiotas ir skleidžiau jų idėjas netyčia. Suprantu padaręs klaidą, bet vis tiek turiu pasakyti, kad muzika dabar laisva ir mes galime klausyti to, ko norime, to, kas geras, o ne to, kas garsiausiai rėkia.

Pagal “Karštas komentaras” Nr.11 (2020 05 22 – 06 05) 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!