- Reklama -
In memoriam – Lietuvos šansas laimėti Euroviziją
In memoriam – Lietuvos šansas laimėti Euroviziją

Gediminas Radvila 

Praeitų metų gale tikėjausi, kad šie metai bus geresni. Buvo pranešta, kad išeis daug albumų ir pasirodys daug gerų filmų. Prasidėjo metai ir atrodė, kad viskas puikiai einasi. Lietuva net sugebėjo išrinkti labai gerą dainą Eurovizijai. Tada atėjo blogiausias mėnesis, koks galėjo būti – kovas. Viskas, kas buvo gera, patapo bloga. Pasaulį net apėmė milžiniškas maras. Galvojat, kad tai blogai? Po to buvo atšaukta Eurovizija.
Eurovizijos atšaukimas baisiai liūdinantis, bet ir pykdantis dalykas. Lietuvai atstovaujanti daina „On Fire“ – geriausia šių metų Eurovizijos daina. Ji buvo tiesiog puiki laimėti – labai įsimintina ir puikiai atlikta. Aišku, Euroviziją atšaukė dėl publikos sveikatos – stadionas, kuriame dvidešimt tūkstančių žmonių vienu metu yra lyg švediškas stalas koronavirusui. Tačiau, manau, atšaukimas nebuvo geriausias dalykas, kurį galėjo atlikti organizatoriai. Tai paprasčiausias ir lengviausias sprendimas, bet buvo ir geresnių.
Grupė „Code Orange“ neseniai išleido naują albumą „Underneath“. Jam pristatyti buvo planuotas koncertas, tačiau dėl dabar vykstančio maro, jį aiškiai reikėjo atšaukti. Grupė nepasidavė taip lengvai, kaip Eurovizija. Jie pagrojo tą koncertą, bet jie tai padarė prieš tuščią salę ir jį gyvai transliavo internete. Tai yra pirmas variantas, kurį galėjo pasirinkti Eurovizija – padaryti šou be auditorijos ir viską tiesiog transliuoti. Tas, kas laimi, nepriklauso nuo žmonių, kurie nusipirko bilietus. Tas, kas laimi, priklauso nuo žmonių, balsuojančių namuose ir nuo teisėjų. Eurovizija nieko nebūtų praradus, jeigu ji būtų vykus tuščiam stadione. Atlikėjai gal net geriau pasirodytų, nes nejaustų tūkstančių akių įtampos.
Eurovizijos organizatoriai galėjo padaryti ir kitą gerą dalyką – jie galėjo viską nukelti į vėlesnę datą arba leisti šių metų dainas naudoti kitiem metam. Šiais metais buvo labai daug gerų dainų – Islandijos, Bulgarijos, Lietuvos ir kt. Kova būtų buvusi labai įnirši bei įdomi. Beje, manau, jeigu Eurovizija būtų buvusi nukelta į vėlesnę datą, niekas nebūtų buvęs piktas. Kai visi stiprūs, norisi matyti, kas laimės.
Galų galiausiai, buvo dar vienas pasirinkimas – neleisti pasirodymų, bet rodyti dainų klipus ir leisti žmonėms nuspręsti. Pagalvokit – kiekvienai Eurovizinei dainai yra arba sukuriamas klipas arba nufilmuojamas nacionalinės atrankos pasirodymas. Manau, šiais metais, Eurovizija nieko nebūtų praradus, jeigu organizatoriai būtų padarę tai. Bet kuris iš mano pasiūlymų būtų buvęs geresnis negu dabartinis, tingiausias variantas.
Tai Eurovizijai įvyko dėl to, kad organiztoriai prarado savo pradinę viziją. Eurovizija buvo skirta suvienyti žemyną ir džiaugtis muzika. Tačiau, per dešimtmečius, šis renginys patapo besieliu verslu. Organizatoriai vis labiau optimizavo šou, siekdami pritraukti kuo daugiau pelno ir dauguma muzikantų kūrė dainas, kurių vienintelė paskirtis būtų laimėti. Šie metai buvo išbandymas – pamatyti, ar Eurovizija paaukotų savo pinigus dėl muzikos džiaugsmo. Atsakymas – aiškus visiems.

Pagal “Karštas komentaras” Nr.7 (2020 03 27 – 04 10)

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!