- Reklama -

…Saulas diementas vėl sužibo Juknėnuose. Birželio 12-ąją į Antano ir Motiejaus Miškinių etnografinę-literatūrinę sodybą Utenos rajone sugrįžo tarptautinė poezijos šventė ir Antano Miškinio literatūrinės premijos įteikimo iškilmės. Abu renginiai sugrįžo jubiliejinį kartą: premijos įteikimas –  20-ąjį, poezijos šventė – 10-ąjį.

Jubiliejiniu, dvidešimtuoju, Antano Miškinio literatūrinės premijos laureatu tapo poetė Ieva Rudžianskaitė, kuriai premija buvo įteikta už aukštaitiškos dvasios puoselėjimą poezijos knygoje „Iš gervių“.

Ieva Rudzianskaite

Naujajai laureatei diplomą įteikė Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, o naują simbolį – varną – 2012 m. laureatas Marius Burokas. Kodėl šis pilkas, niekuo neišsiskiriantis paukštis tapo Antano Miškinio literatūrinės premijos simboliu, teko paaiškinti Alvydui Katinui: varna buvo svarbi ir įdomi pačiam poetui Antanui Miškiniui. Jis net vieną savo rinkinį yra pavadinęs – „Varnos prie plento“.

Įteikdamas varną Ievai Rudžianskaitei Marius Burokas sakė, kad jis yra paskutinis, kuris gavo prieš tai buvusį simbolį – pelėdą. Tad, pasak poeto, paskutiniąją pelėdą gavęs sveikina pirmąja varna besidžiaugiančią.

Ievą Rudžianskaitę taip pat sveikino Seimo narys Edmundas Pupinis, muziejininkė Rimanta Gaidiėnė uždėjo ąžuolo lapų vainiką. Kartu su Ieva džiaugėsi visa jos didelė šeima, atvykusi pasveikinti premijos įteikimo proga: mama, dukterėčia, brolio žmona ir visi trys Viktorai Rudžianskai – tėtis, brolis ir sūnėnas.

Po naujosios laureatės pagerbimo savo eiles skaitė tarptautinės poezijos šventės „…ir saulas diementas žėruos…“ dalyviai – poetai iš Lenkijos, Latvijos, Sakartvelo, Lietuvos (į šventę atvyko per 20 poetų). Koncertavo dainų autorius ir atlikėjas Povilas Girdenis su sūnumi Julijumi (grupė „Plieninės varlės“).

Juknenai

Poezijos šventė tęsėsi ir popiet: poetai ir šventės svečiai  rinkosi į muzikos ir poezijos vakarą kuris vyko į Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!