- Reklama -
 sxc.hu nuotr.
sxc.hu nuotr.

 

Lietuvos nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė tęsia kovą dėl galimybės varžytis 2019-aisias metais Kinijoje vyksiančiose pasaulio pirmenybėse. Mūsiškų šansai patekti į čempionatą – itin geri. Pirmajame etape Dainiaus Adomaičio treniruojamai ekipai pavyko iškovoti visas 6 pergales, todėl norint iškovoti bilietą į pagrindinį turnyrą užtenka iškovoti dvi pergales per likusias 4 rungtynes.

Šio FIBA lango metu lietuviai grumsis su Kroatijos ir Olandijos rinktinėmis. Pirmasis mačas – rungtynės išvykoje prieš kroatus. Būtent šį artėjantį mačą ir aptarsime šiame straipsnyje.

Varžovams pergalė kur kas svarbesnė

Jei lietuviams pralaimėjimas tragedija netaptų, to paties tikrai negalima pasakyti apie kroatus. Pirmąsias trejas atrankos rungtynes Kroatijos rinktinė vertėsi be ryškiausių žvaigždžių ir neiškovojo nė vienos pergalės. Tiesa, vėliau ši Balkanų pusiasalio valstybė susikaupė – iškovojo 3 pergales ir pateko į antrąjį atrankos etapą.

Nepaisant to, kroatai klysti paprasčiausiai nebegali. Jei jie pralaimėtų lietuviams, šansai prasibrauti į pasaulio čempionatą būtų tik teoriniai.

Lietuviai be NBA žaidėjų, kroatai – su lygos žvaigždėmis

Lietuvos rinktinei artėjančiose rungtynėse nepadės nei vienas iš Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) rungtyniaujančių aukštaūgių. Šįsyk mūsų rinktinė versis be „centro“ Jono Valančiūno ir sunkiojo krašto puolėjo Domanto Sabonio.

Kiek kitokia situacija – pas kroatus. Jiems mače prieš Lietuvą padės dvi gana ryškios NBA lygos žvaigždės – snaiperis Bogdanas Bogdanovičius ir universalusis Dario Šaričius. Būtent dėl šios priežasties krepšinio lažybininkai favoritais ir laiko aikštelės šeimininkus.

Maža to, Kroatijai taip pat padės dar du NBA žaidžiantys, tačiau ne tokią svarbią rolę užimantys krepšininkai – Ante Žižičius ir Ivica Zubacas.

Kroatijai atstovausiantys NBA žaidėjai neslepia – jų klubai nenorėjo, kad jie atvyktų padėti rinktinei. Visgi, Kroatija paprasčiausiai neturi kur trauktis – norint siekti bilieto į planetos pirmenybes reikia rinkti pajėgiausią sudėtį.

Kuo versis lietuviai?

Veikiausiai ryškiausia žvaigždė Lietuvos rinktinėje šįsyk turėtų būti Mindaugas Kuzminskas, atstovaujantis Milano „Olimpia“ komandą. Taip pat galima išskirti įžaidėjus Mantą Kalnietį ir Luką Lekavičių, vidurio puolėją Artūrą Gudaitį.

Kiti krepšininkai veikiausiai negalėtų būti tikri dėl savo vietos nacionalinėje komandoje, jei į rinktinę atvyktų visi pajėgiausi šalies žaidėjai.

Rinktinę šįsyk taip pat atstovaus Evaldas Kairys, Deividas Gailius, Adas Juškevičius, Renaldas Seibutis, Eimantas Bendžius, Rokas Giedraitis, Edgaras Želionis ir Edgaras Ulanovas.

Bene daugiausiai aistrų kilo dėl pastarojo. Treneris D. Adomaitis rinktinėje norėjo matyti du žalgiriečius E. Ulanovą ir tik šią vasarą klubą papildžiusį Marių Grigonį. Visgi, „Žalgiris“ žaidėjų leisti į rinktinę nepanoro.

Galiausiai pusėms pavyko rasti kompromisą. Nuspręstą, jog rinktinei šio lango metu atstovaus E. Ulanovas, tuo tarpu M. Grigonis tęs pasiruošimą naujajam sezonui su naująją komanda.

Kroatams pralaimėta keturis sykius iš eilės

Palankiu varžovu kroatų lietuviams pavadinti veikiausiai neapsiverstų liežuvis. Skaičiuojant nuo 2010-ųjų metų šios rinktinės akis į akį susidūrė šešis sykius. Nors pirmuosius du mačus laimėjo mūsiškų rinktinė, tačiau paskutines keturias akistatas Kroatijos nacionalinė komanda įrodė savo pranašumą.

Trys iš minėtų keturių mačų buvo draugiški, tačiau 2016-aisias kroatai Lietuvos rinktinę įveikė Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių grupių etape.

Turnyrinė lentelė

Atrankos į planetos pirmenybes J grupėje lietuviai tvirtai žengia pirmi (6 pergalės ir 0 nesėkmių), antrą vietą užimą italai (4-2), o likusios šalys – Lenkija, Olandija, Kroatija ir Vengrija turi lygų balansą – 3 laimėtos ir 3 pralaimėtos rungtynės.

 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!