- Reklama -
Kroatijos gynybos ministerijos nuotr.
Kroatijos gynybos ministerijos nuotr.

„Lietuva dėkoja Kroatijai už sprendimą vėl atsiųsti savo karius į Lietuvoje dislokuojamą NATO priešakinių pajėgų batalioną – tai tikroji mūsų šalių solidarumo bendrų grėsmių akivaizdoje išraiška“, – sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis oficialaus vizito Kroatijoje metu, po susitikimo su Kroatijos vicepremjeru ir gynybos ministru Damir Krstičević bei kariuomenės vadu generolu Mirko Šundov.

Kroatija nuo 2017 m. gruodžio iki 2018 m. liepos į Lietuvoje atgrasymo ir gynybos tikslais dislokuojamą NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę buvo atsiuntusi savo karinių pajėgų kontingentą, ir, pasak Kroatijos gynybos ministro, priėmė sprendimą 2020 m. pirmoje pusėje prisijungti prie bataliono pajėgų Rukloje. „Mums tai buvo be galo vertinga patirtis, kurią pritaikysime ir ateityje, – sakė Kroatijos gynybos ministras. – Iki šiol jaučiamės bataliono dalimi, tad džiaugiamės galėdami prisidėti prie atgrasymo stiprinimo regione“.

Ministrai taip pat aptarė tolesnes dvišalio karinio bendradarbiavimo galimybes. Kroatija yra pagrindinė Lietuvos partnerė šioje srityje Pietryčių Europoje: Lietuvos ir Kroatijos kariai kartu treniruojasi tarptautinėse pratybose, šalys keičiasi patirtimi diegiant artilerijos sistemas PzH 2000. Kroatija taip pat dalyvauja Lietuvos inicijuotame Europos Sqjungos kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų projekte ir yra pasirašiusi ketinimų protokolą dėl tokių pajėgų sukūrimo. Lietuva iš Kroatijos yra įsigijusi karinės ekipuotės.

Ministrai taip pat apsilankė gynybos pramonės bendrovių „HS Product“ ir „Šestan-Busch“ gamyklose (pastaroji tiekia Lietuvos kariuomenei šalmus), kur susipažino su gaminama ginkluote bei ekipuote. R. Karoblis pristatė Lietuvos įmonių patirtį gynybos pramonėje. Pasak jo, tai dar viena perspektyvi bendradarbiavimo sritis, ir su Kroatijos gynybos ministru sutarė ieškoti galimybių didinti sinergiją tarp Lietuvos ir Kroatijos gynybos pramonės įmonių.

KAM inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!