Mąstykime progresyviai

0
190
Kineziterapeutas, masažuotojas Domantas Kairys
- Reklama -

Domantas Kairys
Kineziterapeutas, masažuotojas

Nors dauguma pacientų, su kuriais tenka darbuotis, kalba lietuviškai, ne visada pavyksta rasti bendrą kalbą, o taip norėtųsi. Dažnai pasenęs įsitikinimas tiek įsišaknijęs galvoje, kad žmogus naujai informacijai smegenyse vietos užleisti neketina. Ypatingas atvejis, jeigu informaciją kažkada išgirdo iš daktaro su ilgais ūsais, ar pamatė per televizoriaus ekraną – tai ši tiesa yra galutinė ir nekintanti. O mokslas ir žinios, kaip visi žinome, nuolat juda į priekį. Ir kas atrodė vakar logiška ir neginčytina tiesa, šiandien kelia šypseną.

Taigi, pasitaiko, kad gydytojai, ištyrę pacientą magnetinio rezonanso ar kompiuterinės tomografijos nuotraukomis, konstatuoja artrozę arba tarpslankstelinio disko išvaržą. O mūsų kūnas, kaip žinia, sudarytas iš daugybės raumenų, sąnarių ir kaulų ir atliktos nuotraukos tikrai neparodo realios situacijos ir problemų priežasties, nes išvarža dažniausiai tai sutrikusios raumenų svertinės sistemos pasekmė. Taigi, dažnai iškreiptai jie suvokia esamas problemas ir supranta fizinės reabilitacijos mokslą.

Nesuprantu, kaip galima daryti išvadas ar skirti gydymą vien iš nuotraukos. Kaip gali suprasti problemos priežastis ir gydyti net neprisilietęs prie kūno. Taip ir pasklinda blogas gandas apie nugydytą pacientą. Taip pacientai ir nusivilia daktarais ir medicina.

Kalbu grynai iš savo patirties – jei skauda galvą, tirpsta rankos ar kojos, maudžia sprandą, juosmenį ir jus siunčia daryti rentgeną, priskiria krūvas plečiančių, skausmą malšinančių ar kitų vaistų ar duoda bendrus pratarimus: „plaukiokite baseine, daugiau vaikščiokite, minkite dviratį“, gerai pagalvokite, ar apsilankėte pas tinkamą specialistą.

Žmogų reikia gerai išklausinėti apie ligą, patestuoti rankų ir kojų judesius, stuburo ir kaklo paslankumą, apčiupinėti, paspaudinėti raumenis, apžiūrėti laikyseną ir pamačius nukrypimus nuo normos ar probleminius taškus pradėti taikyti priemones, geriausia natūralias, nežalojančias sveikatos ir amžių bei mokslo patikrintas.

Tikrai ne visada žmogų būtina pjaustyti ar vaistais primaitinti. Tai žaloja sveikatą ir turėtų būti taikoma labai tikslingai, prieš tai išbandžius kitus metodus.

Galiu drąsiai pasakyti, kad specialiais raumenų stiprinimo pratimais, raumenų tempimo pratimais, giliųjų raumenų masažu ir fizioterapija galima išspręsti didžiąją dalį minėtų problemų. Svarbiausia pasirinkti tinkamą specialistą, kuris turi sukaupęs patirties ir apie kurį gerai atsiliepiama.

Tik išskirtiniais atvejais reikalingi vaistai ir operacijos ir dažnai tai būna trauminio pobūdžio atsitikimai arba labai užsisenėjusios problemos su patologijomis.

Todėl raginu žmones daugiau pasidomėti savo kūnu, dažniau paskaitinėti apie sveikatos stiprinimą, o užklupus sveikatos problemoms gerai apgalvoti gydymo procesą ir tinkamai pasirinkti specialistą. Pajutus, kad patekote ne pas tą gydytoją, visada pasilikite teisę ieškoti geresnio varianto.

O kad sveikata jums ilgai tarnautų, turite ja rūpintis jau dabar ir atrasti laiko sporto užsiėmimams, sveikiau maitintis, nueiti pasidaryti masažą ar kokią kitą procedūrą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!