- Reklama -

Šiuo sudėtingu žmonijos, sveikatos prasme, laikotarpiu tampa labai aktualūs mitybos ir maisto pasirinkimo klausimai. Ir atsakymai į šiuos klausimus – kokie maisto produktai yra sveiki ir prieinami sveiko maisto gaminimuisi, kaip pasigaminti sveiką , skanų ir sotų maistą, kokiais maisto produktais ar patiekalais reikia maitintis, norint pasveikti nuo vienų ar kitų kamuojančių ligų ir t.t., slypi žmogaus organizmo veikimo supratime.

Dabartinė medicina ir dietologija, aiškindama apie mitybą, remiasi, mano manymu, klaidingu žmogaus supratimu, besiremiančiu kalorijų teorijos ir šia teorija besiremiančio biochemijos mokslo teiginiais.

Kalorijų teorija teigia, kad žmogaus organizmas – tai sudėtingas biocheminių reakcijų „aparatas“, kuriam reikia „subalansuoto maisto kalorijų“ . Ir remiantis šiuo, mano manymu, klaidingu supratimu, žmogaus maistas traktuojamas kaip „kuras“, iš kurio organizmas pasisavina vienokias ar kitokias maistines medžiagas – baltymus, riebalus, angliavandenius, vitaminus ir t.t.
Ir tuo supratimu – kad maistas yra „kalorijų turintis kuras“ žmogaus organizmui – yra sudaromos įvairiausios „dietos“, „mitybos piramidės“ , kuriose būtinai turi būti „subalansuoti kiekiai“ iš „baltymų, angliavandenių ir riebalų“.

Tačiau tokių dietų ar mitybos metodų autoriai negali nei parodyti, kaip atrodo „baltymai“ ar „angliavandeniai“ bei koks jų kiekis konkrečiame patiekale, nei pasakyti, ar vienas bei kitas patiekalas yra „subalansuotas“ konkrečiam žmogui ir ar maitinimasis tokiais patiekalais padarys sergantį žmogų sveiku.

Todėl galime daryti išvadą, kad remiantis klaidingu supratimu apie žmogaus organizmą yra klaidingai suprantama SVEIKO MAISTO samprata.

Bet tada kyla klausimas – jeigu jau ilgą laiką naudojama kalorijų teorija ir ja besiremiantis supratimas apie žmogaus sveikatą yra neatitinkantis tikrovės, tai koks yra teisingas supratimas apie žmogaus organizmo veiklą ir sveiką maistą? Atsakymas į šiuos klausimus yra.

Žmogaus organizmas, kaip ir visų kitų žinduolių organizmai, – tai maisto fermentacijos (rauginimo) „fabrikėlis“, pasisavinantis fermentacijos metu susidariusias medžiagas. Labai supaprastintai ir metaforiškai išsireiškiant, žmogaus organizmas – tai ne „subalansuotą kurą deginantis automobilis“, o „elektromobilis, gaunantis energiją iš rūgimo metu susidariusių elektrolitų“.

Tokiu atveju maistas traktuojamas ne kaip „subalansuotas kaloringas kuras“, o tik kaip žaliava rūgimo procesams vykstantiems žarnyne.

Ir iš to seka išvada, kad žmogui SVEIKAS MAISTAS – tai sveikatą atkuriantis bei pilve rūgstantis maistas, tuo tarpu NESVEIKAS maistas – tai pilve pūvantis ir ligas sukeliantis maistas.

O maisto puvimo (grybelinės fermentacijos) ar rūgimo (bakterinės fermentacijos) procesai žarnyne priklauso nuo žarnyne esančios mikrofloros (mikrobiomo) sudėties – jeigu ant žarnyno sienelių yra priaugę maistą pūdančio grybelio (pelėsio) apnašų (tokias pačias grybelio apnašas mes galime stebėti ant liežuvio paviršiaus), tai maistas, kontaktuodamas žarnyne su tokiomis pelėsinėmis apnašomis, pradeda pūti ir tada žarnyne susidaro puvimo toksinai ir šlakai, kurie per žarnyno sieneles patenka į kraują ir pasiskirstę po audinius ir organus sukelia įvairiausias ligas – pradedant nuo slogos ir baigiant vėžiu.

Tuo tarpu maitinantis sveiku pilve rūgstančiu (simbiotinu) maistu, vyksta visiškai kitokie – bakterinės fermentacijos (rūgimo) procesai , kurių metu yra sintezuojamos visiškai kitokios – rūgimo, o ne puvimo – medžiagos, kurios yra ne tik visavertės maistingosios medžiagos žmogaus organizmui, bet ir naikinančios grybelį bei apsaugančios žmogaus organus nuo grybelinės kilmės ligų.

O kaip pasigaminti šitą SVEIKĄ – pilve rūgstantį – ir sveikatą atkuriantį simbiotinį maistą? Pasirodo, tai yra labai paprasta – tereikia priversti maistą rūgti pilve, o tai padaryti galima pilant į surūgti galinčius augalinės kilmės patiekalus (sriubas, košes, salotas, troškintas daržoves, kompotus, sultis ir t.t.) simbiotinių žmogui maistą rauginančių naudingųjų mikroorganizmų koncentrato (sutrumpintai NAMIKO).

SIMBIOTINIS MAISTAS – tai augalinės kilmės patiekalai, kuriuose yra pakankamas kiekis simbiotinių žmogui maistą rauginančių mikroorganizmų, kurie ne tik raugina maistą, bet ir naikina organizme esančius ir ligas sukeliančius grybelius. Ir maitinantis tokiu maistu yra pašalinama beveik visų ligų ir sveikatos sutrikimų priežastis – maistą pūdantys ir ligas sukeliantys grybeliai bei suformuojamas apsaugantis nuo ligų sveikas žarnyno mikrobiomas.

Maža to – įpylus NAMIKO (kaip padažo) į augalinės kilmės patiekalus, tie patiekalai tampa žymiai skanesni ir sotesni – kiekvienas tokių patiekalų vartojimas sukelia tikrą skonio šventę burnoje ir tokie patiekalai valgomi su puikiu apetitu.

Būtent to aš Jums, gerbiamieji skaitytojai, ir linkiu – sveikatos ir gero apetito su sveiku, skaniu, sočiu simbiotiniu maistu.

O naudingųjų mikroorganizmų koncentrato galima pasigaminti savarankiškai – receptą aš paviešinau facebook grupėje „Simbiotinė mityba- sveikatos garantas“ arba įsigyti originalaus ir kokybiško NAMIKO el parduotuvėje www.namiko.lt bei pas platintojus, paskelbtus šios svetainės skiltyje Platintojai. Tebūnie VISI SVEIKI!

Ramūnas Račkauskas
fermentuotų gėrimo koncentratų Turboraugas, ZOE, NAMIKO autorius ir sveikatą atkuriančios simbiotinės mitybos pradininkas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!