- Reklama -
Europos parlamento narys Bronis Ropė. KK nuotr.
Europos parlamento narys Bronis Ropė. KK nuotr.

Vakar, lapkričio 24 d., Europos Parlamentas pritarė rezoliucijai dėl padėties Baltarusijoje, raginančiai Komisiją ir Tarybą taikyti visas poveikio priemones, įskaitant makrofinansinės paramos, siekiant užtikrinti, kad Baltarusija atliktų šiuo metu statomos Astravo atominės elektrinės testavimą nepalankiomis sąlygomis. Šią nuostatą inicijavusio Europos Parlamento nario Bronio Ropės nuomone, tai yra nors ir nedidelis, tačiau vienas pirmųjų laimėjimas, demonstruojantis Europos Parlamento vienybę ir rūpestį Europos ir Lietuvos piliečių saugumu.
„Baltarusija vadinamuosius „streso testus“ įsipareigojo atlikti dar 2011 metais. Tačiau mes viso labo matome nuolatinį delsimą ir vis pasikartojančius incidentus statybų aikštelėje. Mums nuolatos tvirtinama, kad nieko baisaus neįvyko. Na, nukrito reaktoriaus korpusas. Net ir tai pristatoma, kaip nereikšmingas įvykis, o po to pranešama, kad jis bus pakeistas. Šis ir kiti incidentai tik patvirtina, koks didžiulis pavojus kyla. Džiugu, kad tai suvokia ir už mano pataisą balsavę parlamentarai“, – teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Europos Parlamento narys Bronis Ropė.
Pasak B. Ropės, rezoliucijoje esanti nuostata pirmiausiai siunčia aiškų signalą Europos Komisijai ir Tarybai, kad Parlamentas stebės europinės paramos skyrimo procesus. Antra – Europos Parlamentas sieks užkirsti kelią bet kokiems bandymams skirti prioritetą galimai ekonominei naudai.
„Mūsų prioritetas yra saugumas. Būtent tokią žinią paskelbė Parlamentas. Ir kol nėra užtikinimo, kad saugumo kriterijų paisoma, tol negali būti kalbama apie bet kokią paramą. Ne mažiau svarbus rezoliucijos elementas – bendrų veiksmų akcentavimas, užtikrinant Astravo projekto saugumą: nuolatinę projekto priežiūrą, Komisijos ir Baltarusijos diskusijų inicijavimą šia tema ir ataskaitų rengimą Parlamentui. Tai rodo, kad Parlamentas nebesitaikstys su pasyviais Komisijos veiksmais šiuo klausimu“, – teigia europarlamentaras.
B. Ropė pabrėžia, kad nuolatinis Astravo elektrinės kausimo kėlimas jau duoda pirmuosius rezultatus. Šiemet parlamentaro ir Žaliųjų frakcijos iniciatyva Europos Parlamentas Astravo klausimą jau svarstė plenarinėje sesijoje, o šį kartą klausimas įtrauktas ir į rezoliuciją.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!