- Reklama -

Algirdas Paleckis. KK nuotr.

Šiandien, liepos 29 d., Socialistinio Liaudies Fronto atstovai susitikimo metu įteikė raštą Baltarusijos ambasadai Lietuvoje, o taip pat Lietuvos Vyriausybei, ragindami Lietuvą ir Baltarusiją kooperuotis statant atominę elektrinę Baltarusijoje ir derantis dėl jos atitolinimo nuo Vilniaus .

Žemiau pateikiamas rašto tekstas:

Gerb. ponai,

Lietuvos, Baltarusijos ir Rusijos sprendimas statyti atomines elektrines praktiškai šalia viena kitos paliestų kiekvieną mūsų regiono gyventoją asmeniškai. Tokie projektai tiesiogiai įtakotų kiekvieno mūsų piliečio saugumą, bei potencialiai jo, jo vaikų, bei ateities kartų sveikatą.

Apie naują atominę elektrinę (AE) Lietuvoje girdime daug debatų, diskusijų, prieštaringų samprotavimų, bet niekas nesugeba pasitelkus specialistus išsamiai išanalizuoti esamą situacija.

Atominė jėgainė – sudėtingas objektas (ne stadionas, kurio jau pradėto neįveikėm pastatyti) techniniu – ekonominiu požiūriu. Kokie ekspertai Lietuvoje gali įvertinti projekto tinkamumą ir jo saugumo garantijas, perkamų įrengimų kokybę, jų realią kainą? Kiek gali kainuoti statyba ir KW šiandien niekas negali pasakyti. Taigi, pirkti „katę maišę“ – per didelė rizika.

Deja, Lietuvos valdžios atstovai net neslepia, kad tai pirmiausia politinis, o ne ekonominis projektas. Politizuoti ekonominiai sprendimai jau ne kartą ženkliai blogino šalies ir jos gyventojų socialinę situaciją. Jeigu statytų, kaip aiškina Energetikos ministerijos vadovai, pasaulyje garsios firmos, tai aišku, kad pagaminta būsimos AE elektros energija būtu labai brangi. Taipogi neturime kur laidoti branduolinių atliekų, tai didžiulis labai pavojingas palikimas būsimoms kartoms. O katastrofos atveju AE – pražūtis mūsų mažai valstybei. Černobylio ir Fukusimos avarijos įrodo, kad 100% saugumo garantijų atominėje energetikoje negali užtikrinti niekas. Beje, JAV – Japonijos konsorciumo „Hitachi“ pasirinkimas strateginiu investuotoju ir jo siūlomas atominei elektrinei Lietuvoje Fukuchimai skirtas reaktorius sukelia visuomenėje daug nerimo ir abejonių.

Kodėl galingiausia Europoje valstybė Vokietija atsisako tęsti veikiančiųjų AE darbą? Matyt, ne populizmo ieškodama, bet nenorėdama rizikuoti šalies likimu. Kuo ši valstybė padengs penktadalį iš atominių jėgainių gaunamos elektros energijos šiandiena neaišku: vėjo, hidroelektrinių ar iš Rusijos gaunamų dujų sąskaitą? O gal susitarta su Rusija, kad pirks energija iš statomos Kaliningrado AE arba Baltarusijos?

Dėl mūsų valdžių antirusiškos politikos praleidome puikią progą nutiesti mūsų ir kaimynų teritorijomis dujotekį iš Rusijos į Vokietiją. Būtume turėję pelningą verslą – dujų transportą. Todėl siūlome nekartoti klaidų. Tarkimės su Baltarusija ir statykime AE kartu jų teritorijoje, nes jie jau pradėjo statybas. Skubiai pradėjus veikti šia linkme, gali pavykti susitarti dėl AE aikštelės atitolinimo nuo Vilniaus. Jeigu to ir nepavyktų, tai tapę projekto partneriais, galėtume įtakoti statybų ir eksploatacijos eigą ir, svarbiausia, saugumą.

O dėl to, kad Baltarusija nėra Europos sąjungos narė, tai ne naujiena ir ne kliūtis. Vokietija su Rusija tęsia dujotekį Baltijos jūros dugnu. Tai kodėl jiems galima, o mums ne?

Socialistinis Liaudies Frontas ragina Lietuvos Vyriausybę įsigilinti į šį pasiūlymą, gal dar nevėlu. Jeigu tik politikuosime, grasinsime kaimynams įvairiais skundais į ES, prarasime galimybę kartu spręsti ir įtakoti atomines energetikos problemas.

Kita vertus, SLF ragina ir kaimyninių šalių (ypač Baltarusijos, jos ambasadai mes jau įteikėme atitinkama pasiūlymą), kurių teritorijoje irgi ketinama statyti atomines elektrines, vyriausybes sėsti prie bendro derybų stalo ir dalykiškai be išankstinių politinių išskaičiavimų bei atsižvelgiant į ekspertų ir visuomenės nuomonę aptarti atominės energetikos perspektyvą visame mūsų regione.

Algirdas Paleckis

SLF pirmininkas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!