- Reklama -
EIF ir UniCredit Leasing pasirašė pirmąją garantijų sutartį. KK nuotr.

Europos investicinis fondas (EIF) ir SIA „UniCredit Leasing“ Lietuvos filialas (toliau – „UniCredit Leasing Lietuva“), pasirašė garantijų sutartį, įgyvendinamą pagal JEREMIE iniciatyvą, pagal kurią bus skatinami smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) lizingo sandoriai.

Pagal šią sutartį „UniCredit Leasing Lietuva“ planuoja pasirašyti naujų lizingo sandorių su smulkiuoju ir vidutiniu verslu 30 mln. eurų (daugiau kaip 103 mln. litų) sumai. „UniCredit Leasing Lietuva“ lizingo sprendimus su garantijomis verslui pradės teikti iškart po sutarties pasirašymo ir teiks juos trejus metus.

„Mes labai džiaugiamės galėdami pranešti apie šią naują sutartį su „UniCredit Leasing“, nes tai pirmoji tokio pobūdžio sutartis Lietuvos lizingo rinkoje. Ši nauja portfelinių garantijų sutartis praplės Lietuvos SVV finansavimo galimybes ir turėtų paskatinti Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo plėtrą bei investicijas Lietuvoje“, – teigia Graham Cope, Regiono vadovas, EIF.

„Pasirašyta sutartis suteikia mums dar daugiau galimybių finansuoti atsigaunantį smulkųjį ir vidutinį Lietuvos verslą, taip pat leis pasiūlyti įvairesnių lizingo sprendimų. Mes vertiname šį žingsnį kaip reikšmingą įvykį Lietuvos lizingo paslaugų rinkoje, kadangi esame pirmieji iš lizingo bendrovių, sudarę tokį susitarimą su EIF Baltijos šalyse“, – sakė Laimonas Belickas, „UniCredit Leasing Lietuva“ direktorius.

Šiuo lizingo produktu galės pasinaudoti Lietuvoje registruoti ir čia savo ūkinę veiklą vykdantys smulkiojo ir vidutinio verslo subjektai, kai projektai nėra finansuojami pagal kitas Europos Sąjungos ar nacionalines verslo skatinimo programas. Lizingo sandoriai bus teikiami ir litais, ir eurais.

Siekiant skatinti verslumą, šis garantijų instrumentas įgyvendinamas pagal EIF administruojamą JEREMIE programą (angl. Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), kuri Lietuvoje finansuojama Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir nacionalinėmis lėšomis pagal 2007-2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programą.

Apie EIF

EIF pagrindinė misija – skatinti labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių finansavimą visoje Europoje. EIF kuria ir plėtoja specialiai šiam rinkos segmentui skirtus rizikos kapitalo ir garantijų instrumentus. Tokiu būdu EIF įgyvendina ES tikslus skatinti inovacijas, taikomuosius tyrimus ir plėtrą, verslumą, augimą ir užimtumą. 2011 m. pabaigoje EIF iš viso buvo investavęs virš 6 mlrd. eurų į rizikos kapitalo fondus. EIF, investavęs į daugiau nei 370 fondų visoje Europoje, yra svarbus žaidėjas Europos rizikos kapitalo rinkoje dėl investicijų apimties ir krypčių, ypač aukštųjų technologijų ir verslo pradžios segmentuose. 2011 m. pabaigoje EIF garantijų įsipareigojimai sudarė 7,6 mlrd. eurų už daugiau nei 220 sandorių, todėl EIF vaidina svarbų vaidmenį kaip pagrindinis garantijų už MVĮ paskolas ir labai mažas paskolas teikėjas Europos lygmeniu.

Apie „UniCredit Leasing“

„UniCredit Leasing“ pagal rinkos dalį užima pirmaujančias vietas Austrijoje, Italijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Kroatijoje, Latvijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Rumunijoje, Turkijoje, Bulgarijoje, Slovakijoje, Ukrainoje. „UniCredit Leasing“ patenka į didžiausią rinkos dalį turinčių lizingo bendrovių trejetuką Europoje. Iš viso stambiausia Centrinės ir Rytų Europos lizingo bendrovė veikia 19-oje šalių, joje dirba per 3 tūkst. darbuotojų. Per metus lizingo bendrovės sudaromų naujų lizingo sutarčių vertė siekia apie 10 milijardų eurų (apie 35 mlrd. litų).

Apie JEREMIE

JEREMIE (angl. Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) – bendra Europos Komisijos (DG Regional Policy) ir Europos investicinio banko grupės iniciatyva, kurios tikslas – pagerinti galimybes įmonėms gauti išorinių finansavimo šaltinių panaudojant Europos Sąjungos struktūrinės paramos 2007-2013 m. lėšas. JEREMIE sudaro sąlygas ES valstybėms narėms ir regionams dalį joms numatytų struktūrinių fondų ir nacionalinių lėšų panaudoti MVĮ finansavimui lanksčiu ir inovatyviu būdu. Kadangi priemonės veiks kaip grąžintina parama, tai grįžusios lėšos vėl bus investuojamos ir daugiau SVV galės pasinaudoti ES parama.

Lietuvoje ši iniciatyva finansuojama Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir nacionalinėmis lėšomis pagal 2007-2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!