- Reklama -

Rašytojai Kristinai Sabaliauskaitei pareiškus, kad J. Marcinkevičiaus trilogija „Mindaugas. Mažvydas. Katedra“ yra melo ir propagandos kūrinys ir todėl esą J. Marcinkevičiui statyti paminklo negalima, o „Šiaurės Atėnams“ paskelbus V. Toleikio straipsnį apie „tarybinį poetą“ Justiną Marcinkevičių, viešoje erdvėje kilo tikra audra – žmonės mūru stojo už tautos dainių. Vienas jų – operos solistas Liudas Mikalauskas.

„Koks ilgas kelias egocentriškoms ir pavydo slegiamoms sabaliauskaitėms ir retai kam pažįstamiems toleikiams iki tautos pajutimo. Grįžkite bent trumpam iš pasaulio, neužsisėdėkite tik Vilniuje, nes su kiekviena diena tolstate nuo Lietuvos.

Nors gal ir gerai!.. Jūsų žodžiai vis dažniau suvienija tautą. Vos prieš kelis mėnesius po Kristinos Sabaliauskaitės interviu regionas susikibęs už rankų gynė savo puoselėjamą kultūrą, o dabar mūru stos už Justiną Marcinkevičių. Pasirodo, jūs vienytojai… Jis – Tautos dainius. Tai reiškia, kad tauta net ir dabar kasdien jį dainuoja! Bręstanti, besivienijanti, vis labiau išdrįstanti už rankų susikibti Tauta. Tikinti ir sugebanti atleisti Poeto pripažintus paklydimus ir „Pušis, kuri juokiasi“. Nes jautė, kad sunkiausiu metu būtent jo poezija, būtent jo tautinis pajutimas kėlė kovai besiruošiančią lietuvišką dvasią.

Tai Jis buvo pirmasis kalbėtojas steigiamuosiuose Sąjūdžio suvažiavimuose, tai jo kalbos ant kojų statė lietuvius Vingio parke.

Justinas Marcinkevičius – mano skaitomiausias poetas, kurio dainų moku daugybę ir kasdien jas dainuoju, nes jos yra mūsų tautiškumo atspindys – tokios Tautos, kuri iš susvetimėjimo eina link drąsos paimti svetimam žmogui už rankos.

Didžiuojuosi Poetą ginančia Lietuva! O mes per mažai statom paminklų savo Tautos kūrėjams ir kodėl? Gaila, pavydim? Plakamės, menkinam save, sakomės esantys neverti. Per savo perdėtą kuklumą ir svarstymus „verta/neverta“ atidavėm kitom tautom daugybę savo poetų ir kompozitorių.

Baikim save plakę, nes esam išskirtinė Tauta, turinti didingą istoriją ir ją kūrusius mūsų žmones.

Paminklai jiems turėtų iš tolo šviesti kiekviename mieste ir kaime! Pastatysim Marcinkevičiui paminklą, penkis pastatysim! Nes trys milijonai jau stovi mūsų širdyse“,- feisbuke parašė operos solistas Liudas Mikalauskas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!