- Reklama -

KK nuotr.

Lietuvos banko valdyba Ūkio banką pripažino nemokiu ir visam laikui atšaukė jo veiklos licenciją. Atsižvelgusi į laikinojo administratoriaus pateiktą išvadą bei pasiūlymus dėl Ūkio banko veiklos stabilumo ir patikimumo atkūrimo, Lietuvos banko valdyba taip pat nutarė šio banko turtą, teises, sandorius ir įsipareigojimus perduoti kitam Lietuvoje veikiančiam bankui.

Sprendimą Lietuvos banko valdyba priėmė įvertinusi, kad pasiūlytas probleminio banko pertvarkos būdas pareikalautų mažiausiai piniginių išteklių ir leistų daugumai banko indėlininkų per gana trumpą laiką atgauti galimybę disponuoti banke laikomomis lėšomis ir kitomis finansinėmis paslaugomis.

Lietuvos banko valdyba konstatavo, kad banko turto, teisių, sandorių ir įsipareigojimų perdavimas geriau apsaugotų indėlininkų pasitikėjimą bankų sistemos stabilumu ir patikimumu bei kitus viešuosius interesus nei akcinės bendrovės Ūkio banko likvidavimas dėl bankroto.

Įvertinusi laikinojo administratoriaus ataskaitoje pateiktą išvadą, kad Ūkio banko įsipareigojimai yra didesni nei turtas, Lietuvos banko valdyba Ūkio banką pripažino nemokiu ir visam laikui atšaukė jo veiklos licenciją.

Atsižvelgdama į tai, kad Ūkio banko klausimą būtina spręsti greitai ir veiksmingai, Lietuvos banko valdyba laikinajam administratoriui Adomui Audickui nurodė derėtis su Šiaulių banku dėl Ūkio banko turto, teisių, sandorių ir įsipareigojimų perėmimo. Sprendimas priimtas atsižvelgus į tai, kad kiti Lietuvoje veikiantys bankai ar užsienio bankų filialai, nors ir buvo kviesti, laikinajam administratoriui nepateikė analogiškų ir Lietuvos Respublikos bankų įstatyme nustatytus reikalavimus atitinkančių siūlymų perimti Ūkio banko įsipareigojimus, turtą, teises ir sandorius.

Lietuvos bankas valstybės įmonei „Indėlių ir investicijų draudimas“ pasiūlys spręsti dėl dalyvavimo banko turto, teisių, sandorių ir įsipareigojimų perdavimo finansavime.

Vykdant Ūkio banko pertvarkymą, Lietuvos bankas laikinajam administratoriui taip pat nurodė atlikti preliminarų kitam bankui perduodamų Ūkio banko turto teisių, sandorių ir įsipareigojimų vertinimą ir Lietuvos bankui pateikti tvirtinti šio vertinimo išvadas.

Pagal Lietuvos Respublikos indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą, banko pripažinimas nemokiu ir licencijos atšaukimas yra draudžiamasis įvykis, tačiau, įsipareigojimus perkėlus į kitą banką, klientai atgautų galimybę sutartyse nustatytomis sąlygomis disponuoti savo lėšomis (indėliais) įsipareigojimus perėmusiame banke.

Iš probleminio banko į kitą banką turi būti perduodami įsipareigojimai ar jų dalis, neviršijanti Lietuvos Respublikos indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatyme numatytos draudžiamos sumos.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!