- Reklama -

KK nuotr.

„Drąsos kelio“ politinės partijos rinkimų štabą pribloškė Panevėžio apygardos vyriausiojo prokuroro Justino Pupkos prašymas Vyriausiajai Rinkimų komisijai leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir kitaip suvaržyti laisvę Neringai Venckienei bei Audronei Skučienei, kurios įregistruotos kandidatėmis į Seimo narius. Žinant, kaip vangiai Lietuvos prokurorai tiria sunkiausius nusikaltimus, metų metus vilkina pateikti teisinės pagalbos prašymus net rezonansinėse bylose (Medininkų, Sausio 13-osios), dar labiau pribloškia prokurorų uolumas ir skuba: tik rugsėjo 14 d. kandidatams suteikta teisinė neliečiamybė, o jau rugsėjo 18 d. pareikalauta ją panaikinti. Neabejotina, kad tai susiję su prasidėjusia rinkimų kova, kurios baigmę norima nulemti represinėmis priemonėmis.

Atkreipiame dėmesį, kad tai ne pirmas atvejis, kai prokuratūra ir teismai paverčiami politinės kovos ir net politinio susidorojimo įrankiais. Lietuvos žmogaus teisių gynimo organizacijos jau kuris laikas su nerimu žvelgia į masiniu reiškiniu tampančius Lietuvos žmonių persekiojimus už jų politinius įsitikinimus ir pažiūras. Už 2012 m. surengtas pilietines protesto akcijas teismuose buvo iškeltos administracinės bylos Lietuvos Nepriklausomybės Akto Signatarams, visuomenininkams, žymiems kovotojams už Lietuvos nepriklausomybę. Policijos pareigūnai nuolat sulaiko pilietines akcijas rengiančius, nepasitenkinimą teisine sistema reiškiančius, valdžios institucijas ir politikus kritikuojančius aktyvius visuomenės veikėjus. Lietuvos Vyriausybė (kai kurie ministrai) netgi draudžia meno ir kultūros darbuotojams dalyvauti piliečių sueigose, nors piliečiams teisę laisvai reikšti mintis ir įsitikinimus, gauti bei skleisti informaciją ir idėjas, taip pat teisę laisvai rengti taikius susirinkimus garantuoja Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija bei Lietuvos Respublikos Konstitucija.

Šiandien kyla rimtas pavojus, kad iš kandidačių į Seimo narius Neringos Venckienės bei Audronės Skučienės bus atimtos realios galimybės dalyvauti rinkimų kovoje, paneigtas rinkimams toks svarbus sąžiningos konkurencijos principas. Gali kilti abejonių, ar rinkimus, kai iš jų teisinėmis manipuliacijomis pašalinami stipriausi kandidatai, iš tikrųjų galima vadinti laisvais ir demokratiniais.

Tikime Vyriausiosios rinkimų komisijos išmintimi, jos noru apginti Lietuvos demokratijos garbę, apsaugoti Lietuvos valstybę nuo nemalonių palyginimų su nedemokratinėmis kaimynėmis. Rinkimai yra ypatingai jautrus demokratijos gyvavimo tarpsnis ir kiekvieno mūsų pareiga jį praeiti garbingai. Tikime ir visų rinkimų į Seimą dalyvių ištikimybe demokratijos principams, kurie neleis Lietuvos įstumti į pilkąją zoną, iš kurios niekaip negali išsiveržti kai kurios mūsų Rytų kaimynės. Tikime, kad Lietuvos partijos neužmiršo Sąjūdžio laikų Adomo Mickevičiaus šūkio: „Už mūsų ir jūsų laisvę“.

“Drąsos kelio” rinkimų štabas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!