- Reklama -
'Fronto' partijos pirmininkas A.Paleckis

Į kairiausią politikos kampą besispraudžianti partija ketina priversti valdžią laikytis įstatymų.

Naujasis šio politinio sezono darinys kairuoliškasis "Frontas" neslepia savo ambicijų dalyvauti ne tik Seimo, bet ir kitąmet vyksiančiuose prezidento bei Europos Parlamento rinkimuose. Tačiau partijos lyderis buvęs socialdemokratas Algirdas Paleckis tikina, kad "Frontas" sukurtas ne vien rinkimams. Pasak jo, laikas tokiai partijai pribrendo jau seniai, kai kairioji politikos niša, pasitraukus socialdemokratams, liko laisva. Jos neužėmė nei socialliberalai, nei Darbo partija (DP).

Šiuo metu "Frontas" turi 2700 narių. Kiek vietų planuojama gauti Seime, A.Paleckio teigimu, nenorima skelbti, tačiau programa minimum – frakcija Seime (mažiausiai turi būti septyni parlamentarai).

– Kokia tuomet būtų programa maximum?

– Dar didesnė frakcija ir galimybė prisidėti prie Vyriausybės formavimo. Kita vertus, turime pasimokyti iš kitų partijų klaidų ir nesiekti bet kokia kaina, aukojant programines nuostatas, įsitraukti į Vyriausybės formavimą.

– Su kuria iš dabartinių Seimo partijų ryžtumėtės dirbti drauge?

– Nenorėčiau vardyti. Galiu tik pasakyti, su kuo mums būtų sunku dirbti. Pirmiausia – su konservatoriais, taip pat su abiem liberalų partijomis. Bendrų sąlyčio taškų sunku būtų rasti ir su dabartine prooligarchine socialdemokratų vadovybės politika.

– Ar nepristigsite profesionalų dirbti Seime? O gal manote, kad valdyti valstybę gali ir virėja, kaip teigė vienas liūdnai pagarsėjęs veikėjas?

– Profesionalų tikrai pakaks. Be to, kai kurie jų laukia, kaip mums pasiseks rinkimuose. Jie norėtų eiti į vykdomąją valdžią, o ne į Seimą, tad kol kas vengia afišuotis. Vis dėlto kai kurias pavardes galėčiau paminėti. Iš rašytojo Vytauto Petkevičiaus išgavome pažadą, kad jis bus antras mūsų rinkimų sąraše. Jame taip pat įrašyti: buvęs populiarus futbolininkas Rimantas Turskis, Leonas Minkevičius, galėsiantis kuruoti nacionalinio saugumo klausimus, Giedrė Gorienė – ji specializuojasi teisėsaugos srityje. Mums aktyviai talkina, bet į Seimą eiti neketina, rašytoja Vidmantė Jasukaitytė. Tačiau patekti į parlamentą sieks kita aktyvi partijos talkininkė – režisierė ir kompozitorė Audronė Žigaitytė Nekrošienė.

Rinkimuose taip pat dalyvaus du buvę socialdemokratai – buvęs Trakų meras Vytautas Mikalauskas ir žurnalistas Česlovas Grencevičius, dabar dirbantis "Sodroje".

– Kai kurios jūsų partijos rinkimų nuostatos XXI amžiuje skamba gana keistai – atimti, sumažinti, nacionalizuoti, nubausti. Ar nemanote, kad tokie užmojai tik atbaidys rinkėjus?

– Nemanau. Padėtis šalyje tokia, kad žmonės ilgisi bent minimalaus socialinio teisingumo. Todėl mes pasisakome už visuotinį gyventojų turto ir pajamų deklaravimą bei progresinius mokesčius, už tai, kad visa, kas iš valstybės buvo pavogta, turi būti jai grąžinta. Negali būti jokio senaties termino ekonominiams nusikaltimams. Tikiuosi, rugpjūčio pabaigoje vyksiančiame suvažiavime bus pritarta nuostatai, kad Seimo nariai ir ministrai patys susimažintų algas. Kai tiek žmonių šalyje skursta, valdžiai gauti tokius atlyginimus tiesiog nepadoru. Beje, mes nusiteikę parengti ir Seimo narių atšaukimo tvarką.

Lietuvoje būtina sumažinti darbo jėgos ir padidinti kapitalo apmokestinimą. Pasaulio patirtis rodo, kad tai padaryti galima įvairiais būdais. Dabar Lietuva per mokesčius paskirsto 29 proc. bendrojo vidaus produkto, o Europos Sąjungos vidurkis – apie 40 procentų. Padidinimas vienu procentu – milijardai litų į biudžetą. Štai jums ir lėšos įvairioms socialinėms programoms bei pensijoms.

– Tačiau neturint Seime daugumos ir kilniausios idėjos gali likti tik idėjos…

– Tokios rizikos iš tiesų esama. Bet mes sąmoningai įtraukėme į sąrašą žmones, kurie nepalūžtų, jei susidurtų su kliūtimis. Būdami Seime turėsime tribūną ir galimybę siūlyti savo įstatymų projektus. Gali būti, kad mūsų balsai, sudarant vieną ar kitą koaliciją, bus lemiami. Naudodamiesi tuo galėsime siekti savų tikslų.

– Neseniai lankėtės Briuselyje ir ten su ES pareigūnais aptarėte Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo reikalus. Ar šiuo klausimu neturėtų rūpintis oficialus Vyriausybės įgaliotinis Aleksandras Abišala ir pats premjeras?

– Bet kurios politinės partijos lyderis turi teisę susitikti, su kuo tik nori, ir išdėstyti savo nuomonę. Važiavau į Briuselį, nes mačiau tam tikrą Lietuvos Vyriausybės pasyvumą per derybas dėl elektrinės. Mane priėmė kelių ES komisarų kabinetų vadovai – politinio pasitikėjimo pareigūnai. Aišku, tai nebuvo oficialios derybos, greičiau jau tam tikras politinis lobizmas siekiant pratęsti elektrinės darbą. Žinoma, jie apie tai kalba nenoriai. Stengiausi išsiaiškinti ir kitus klausimus – dėl degalų ir maisto kainų. Briuselis skatina skirti kompensacijas sunkiausiai gyvenantiems žmonėms.

– Tai ir bus pagrindiniai jūsų rinkėjai?

– Mūsų rinkėjai – vidutines ir mažas pajamas gaunantys žmonės. Tokių Lietuvoje yra apie 70 procentų. Mūsų šalininkai – vyresnio amžiaus piliečiai, tačiau mėginsime patraukti ir niekada nebalsuojančius jaunus asmenis. Kaip rodo tyrimai, mus palaiko dalis buvusių socialdemokratų, DP, "Tvarkos ir teisingumo" rinkėjų.

– Ar vis dar manote, kad "frontininkų" išrinkimas į Seimą dabartiniams valdantiesiems būtų bausmė už dabar vykdomą politiką?

– Apmaudu, kad būtinybė laikytis įstatymų Lietuvoje yra bausmė. Tikrai nieko nebausime, tik versime valdžią paisyti įstatymų. Ir patys tai darysime.

Raimonda Ramelienė
„Lietuvos žinios“
2008-08-08

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!