- Reklama -

Seimo salėje A.Butkevičiui iš A.Kubiliaus rankų - rožės, Vyriausybėje - ankstesnės Vyriausybės paliktos "bombos". KK nuotr.

Prieš metus po Seimo rinkimų pasikeitus valdančiajai daugumai ir į Ministro pirmininko kėdę atsisėdus Socialdemokratų lyderiui Algirdui Butkevičiui, laikui bėgant paaiškėjo, kad ankstesnė Vyriausybė naujajai yra palikusi ne vieną „bombą“, kurios iki šiol tiksi. Apie tai „Delfi“ konferencijoje papasakojo premjeras Algirdas Butkevičius.

„Bomba“ Nr.1. Elektra

Antroje spalio pusėje „sprogo“ žinia: Lietuvos nusipirkta elektra iš „Nord Pool Spot“ elektros biržos sumušė visus kainų rekordus – spalį buvo tarpsnių, kai elektros kaina pašokdavo net iki 72 ct/kWh. Kas kaltas dėl tokių padidėjusių elektros kainų?

„Turiu pasakyti, kad ankstesnė Vyriausybė mums paliko „bombų“, kurios kaip tik šiuo metu dar tiksi. Pirma, ši Vyriausybė nuo šių metų sausio elektros kainą sumažino 1,5 cento, sustabdė saulės energijos gamybos plėtrą, kuri mūsų vartotojams būtų kainavusi 500 mln. Lt, o elektros kainą būtų reikėję padidinti 5 ct/kWh.

Paskutiniu metu išaugus elektros rinkos kainai dėl vienašališkai “Litgrid” pasirašytos sutarties dėl energijos importo apribojimo iš kai kurių kitų elektros tiekėjų (Rusijos), tai iššaukė staigų kainos pasikeitimą.

Šiuo metu situacija įvertinta ir išanalizuota, duotas labai griežtas nurodymas ištaisyti klaidas, neleidžiant elektros kainai augti. Bus nustatytos importo kvotos iš Rusijos, Latvijos ir Estijos.

Šiuo metu dirbama šiuo klausimu, artimiausiu metu bus sprendimai. Siekiama nepabloginti konkurencingumo mūsų verslui ir nepadidinti elektros kainos buitiniams vartotojams“, – „Delfi“ konferencijoje trečiadienį paaiškino Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Bomba“ Nr.2. Visagino AE

Iš konservatorių stovyklos – nuolatinės strėlės, esą A.Butkevičiaus Vyriausybė siekia sužlugdyti Lietuvos energetinius projektus, esą įkandin „Chevrono“ iš Lietuvos pasitrauks ir „Hitachi“. Tačiau, palikus politikavimą nuošalyje, kokia reali Visagino AE klausimu padėtis?

„Pirmiausiai norėčiau pasakyti dėl Visagino atominės elektrinės projekto, kurį buvusi A. Kubiliaus Vyriausybė išviešino, nors techniškai jis nebuvo galutinai paruoštas ir nebuvo suderintas su regioniniais partneriais, – o viešinimui ir įvairiausių ekspertų samdymui buvo išleista apie 100 mln. Lt – šiuo klausimu tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra.

Ši Vyriausybė šiuo klausimu jau atlieka derinimą įmonių lygyje su Latvija ir Estija, taip pat buvo susitikimai su “Hitachi” viceprezidentu. Šiai Vyriausybei per trumpą laikotarpį pavyko atpiginti projektą daugiau nei 1 mlrd. Lt, tačiau dar liko ilgas darbas su regioniniais partneriais“, – „Delfi“ konferencijoje paaiškino premjeras A.Butkevičius.

Taigi realybė yra tokia: A.Kubiliaus Vyriausybės pradėtą naujos branduolinės jėgainės projektą A.Butkevičiaus Vyriausybė iš esmės pagerino. Na, o pagerinus projekto finansavimo sąlygas, Lietuvos nuosavo kapitalo dalis, palyginus su ankstesniu variantu, galėtų sumažėti perpus ar net daugiau.

„Lietuvos energijos“ vadovas D.Misiūnas prieš keletą savaičių yra nurodęs tris aspektus, kurie leidžia daryti prielaidą, jog finansavimas pradėtam naujos branduolinės jėgainės projektui gali pagerėti: 1) būtų galima padidinti paskola finansuotiną projekto dalį, tai yra procentinę dalį nuo projekto vertės, kuri būtų finansuojama naudojantis Japonijos eksporto agentūros suteikta paskola; 2) palūkanų pagerėjimas tai paskolai; 3) “Hitachi” paskolos pasidalijimas.

2011 metais buvo vertinta, kad iš Japonijos eksporto agentūros galėtų būti pasiskolinta 45 proc. projekto vertės. Dabar ši dalis galėtų padidėti net iki 80 procentų. Tai reikštų, kad Lietuvos paskolos dalis galėtų didėti nuo 3 mlrd. iki 4,5 mlrd. litų.

„Lietuvos energijos“ vadovo paskaičiavimais, kadangi skolintis būtų palankiau, nes skolintas kapitalas yra pigesnis nei nuosavas, nuosavo kapitalo poreikis tokiu atveju sumažėtų nuo 4 mlrd. Lt iki 1,3 mlrd. Lt.

Be to, jeigu “Hitachi” pradiniame etape ketino naudotis eksporto agentūros suteikta paskola, dabar jau „Hitachi“ sutinka savo dalį atiduoti – šią paskolos dalį proporcingai galėtų pasidalinti regioniniai partneriai. Lietuvai tuomet tektų dar 1,1 mlrd. litų paskolos dalis. Tokiu būdu, „Lietuvos energijos“ vadovo paskaičiavimais, bendra Lietuvos dalis siektų iki 6,9 mlrd. litų: paskolos – apie 5,6 mlrd. litų, nuosavas kapitalas – dar apie 1,3 mlrd. litų.

„Lietuvos energijos“ vadovas taip pat yra pažymėjęs, jog pagerėjus regiono ekonominei situacijai ir Lietuvos reitingui, paskolos, kuri būtų imama 24 metams, palūkanos galėtų sumažėti nuo 5,6 proc. iki 4,3 procento.

Taigi, „Lietuvos energijos“ vadovo paskaičiavimais, vertinant atnaujintas sąlygas, VAE gamybos kaina galėtų sumažėti 2 centais – nuo 21,5 iki 19,5 cento.

„Bomba“ Nr.3. Suskystintų dujų terminalas

„Socialdemokratai nori sužlugdyti ir paskutinį energetinį projektą – suskysintų dujų terminalo statybą“, – girdisi isterija iš dešiniųjų stovyklos. Tačiau vėlgi – o kaip yra iš tiesų?

„Kalbant apie suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, noriu pasakyti, kad praėjusioji Vyriausybė tebuvo sudariusi sutartį dėl laivo statybos, o visi kiti projektai nebuvo pradėti įgyvendinti. Aš turiu omenyje krantinės statybą, uosto gilinimą, dujotiekio jungtis nuo laivo saugyklos iki pagrindinės dujotiekio magistralės, dujotiekio jungtį nuo Klaipėdos iki Kuršėnų. Šie visi projektai pradėti įgyvendinti šios Vyriausybės. Taip pat pavyko užbaigti derybas su Europos investicijų banku dėl 300 mln. Lt skyrimo šio projekto įgyvendinimui“, –  pažymėjo premjeras Algirdas Butkevičius „Delfi“ konferencijoje.

„Bomba“ Nr.4. Skalūnų dujos

“Socialdemokratų Vyriausybė išvijo “Chevron”!” – girdisi klyksmai iš dešiniųjų stovyklos.

“Dėl “Chevron” pasitraukimo iš Lietuvos atsakomybę turėtų prisiimti politikai Seime dėl naujai pateiktų ir priimtų įstatymų, kurie pablogino sąlygas investuotojams. Už šiuos įstatymus balsavo ir kairieji, ir dešinieji”, – atkirto premjeras A.Butkevičius.

Išvada

Taigi, isterija, kad „rausvai raudonoji dauguma jau baigia palaidoti energetinius projektus“, tėra figos lapelis vienai politinei stovyklai, siekiant pridengti savąją gėdą: jog per ketverius kadencijos metus strateginius energetinius projektus sugebėjo įgyvendinti daugiausia kalbomis, išleidžiant milijonus tų projektų reklamai.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!