- Reklama -

"Tie žmonės, kurie padarė didžiulius nuostolius valstybei, kaip ponas Sekmokas, kitoje šalyje turėtų turbūt labai stipriai atsakyti už tokias padarytas klaidas ir išleistus didžiulius pinigus", - sako premjeras. KK nuotr.

Dėl naujos Visagino atominės elektrinės naudingumo Vyriausybė jau gavo Švedijos ekspertų paruoštą sinchronizavimo studiją visoms trims Baltijos šalims. Šiuo metu stengiamasi atsakyti į visus Latvijos ir Estijos keliamus klausimus, teigiama LSDP išplatintame vaizdo įraše.

„Šiandien, galima pasakyti, mes esame toje stadijoje, kada jau galima įvertinti įvairiausius variantus, jeigu būtų statoma AE Lietuvoje, ir ką reikėtų maždaug padaryti, kad būtų pilnas aiškumas tiek Latvijai, tiek Estijai“, – teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

Vyriausybė raginama priimti galutinį sprendimą dėl Visagino AE statybos kuo skubiau, kol nuo Lietuvos esą nenusisuko strateginis investuotojas „Hitachi“.

„Norėčiau tikrai išsklaidyti bet kokias abejones, bet kokią spekuliaciją, kalbant apie tai, kad turi būti priimtas politinis sprendimas labai greitai.

Tai būtų padaryta didžioji klaida, dėl to, kad mes aiškiai esame pasisakę, kad (AE) yra regioninis projektas, kad turime atsakyti į visus klausimus, kaip komerciškai tas objektas bus svarbus ir reikalingas gaminant elektros energiją. Taip pat reikia pabrėžti, kad dar nėra atsakyta į klausimus dėl užsieniečių investicijų apsaugos, nėra išspręstas klausimas dėl kelio statybos ir plėtros, taip pat kalbama apie branduolinę saugą.

Aš manau, kad mes dabar esame stadijoje, kada prasidėjo rimta diskusija dėl svarbių objektų statybos Lietuvoje. O turint atsakymus į užduotus klausimus, mes vėliau galėsime aiškiai pasakyti, ar ta elektrinė gali būti statoma, ar ne.

Gaila, kad tie žmonės, kurie padarė didžiulius nuostolius valstybei, kaip ponas Sekmokas, – kitoje šalyje turėtų turbūt labai stipriai atsakyti už tokias padarytas klaidas ir išleistus didžiulius pinigus, kurie buvo skiriami ir viešinimui – kad klaidinti visuomenę ir teikti neteisingą informaciją visuomenei, – šiandien vėl klaidina žmones, kad gali investuotojas išeiti.

Šiuo metu vyksta derybos. Kol kas niekas nėra pasakęs, kad prie tokių sąlygų ateis ir investuos. Aš manau, kad artimiausiu metu susitiksiu su „Hitachi“ viceprezidentu. Jis atvyksta į Lietuvą ir atvirai pasikalbėsime šituo klausimu. Nes tie žmonės, kurie yra kompetentingi, tie žmonės, kurie supranta, kaip projektai yra vertinami, jie tikrai nedaro nepamatuotų sprendimų“, – sako A.Butkevičius.

Britų, čekų, suomių patirtis rodo, kad diskusijos su investuotojais nėra lengvos, o konservatorių Vyriausybės padarytos klaidos taip pat nemaža dalimi lemia partnerių apsisprendimą, teigiama vaizdo įraše.

„Turiu labai atsakingai pasakyti, kad buvo didžioji klaida padaryta, jog konservatorių Vyriausybė kalbėjosi tik su „Hitachi“ kompanija ir visiškai buvo pamiršti partneriai. Ir tuo laikotarpiu, kol vyko Kubiliaus Vyriausybės derybos su „Hitachi“, mūsų kaimyninės šalys investavo į energetikos sektorių didžiulius pinigus, -kai kas pasistatė netgi kogeneracines elektrines ir išleido per tą laikotarpį iki vieno milijardo eurų. Tai suprantama, kad šiandien ambicijos visų yra daug didesnės ir reikalavimai yra stiprūs.

Kita blogybė, mano nuomone, yra tai, kad ekspertams įvairiausiems, teisininkams, konsultantams dėl šitos atominės elektrinės projekto išleido virš 100 milijonų litų.

Didžioji Britanija diskutuoja jau trejus metus su investuotojais šiuo metu iš Japonijos, anksčiau kalbėjosi su investuotojais iš Prancūzijos, ir mato, kad Didžiojoje Britanijoje tikriausiai bus priimtas sprendimas, kad pastačius atominę elektrinę, jeigu tuo metu elektros energijos gamybos kaina bus aukštesnė, negu kaina rinkoje, tai tą skirtumą Didžiosios Britanijos Vyriausybė padengs. Paprastai pasakius, subsidijuos.

Taigi, žinant patyrusios valstybės patirtį ir jų visą tą nueitą kelią, aš manau, kad dar reikės lukterėti“, – apie Vyriausybės sprendimą dėl Visagino AE statybos sako Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!