- Reklama -

Andrius Kubilius. KK nuotr.

Šiandien spaudos konferencijoje Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius atkreipė dėmesį į rusų dujų milžinės „Gazpromo“ Lietuvai pasiūlytą dvišalį memorandumą, apie kurį dar penktadienio dieną A. Butkevičius tikino nieko negirdėjęs, o jau vakare paskelbė pavedęs Vyriausybės kancleriui ieškoti, ar Vyriausybė nėra gavusi kokių nors pasiūlymų raštu. Kaip pranešama viešojoje erdvėje, toks memorandumas išties buvo pateiktas Lietuvos oficialioms institucijoms.

„Istorija atrodytų gana linksmai, jei išties tik taip norėtume žvelgti į susidariusią situaciją. Toks vodevilinis veikimas neprideda pasitikėjimo Vyriausybe, ar jai tokiomis aplinkybėmis išties pavyks išsaugoti Lietuvai labai svarbias principines nuostatas rūpinantis mūsų šalies energetiniu nepriklausomumu ir dujų sektoriaus tolesne perspektyva“, – konferencijos įžangoje svarstė A. Kubilius.

Jis atkreipė dėmesį, kad „Gazpromo“ pasiūlymo esmė: Lietuvai pasiūlyti 20 proc. mažesnę gamtinių dujų kainą jau dabar su sąlyga, jei suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas Klaipėdoje neveiks.

„Būtent tai reiškia visa pasiūlymų, išdėstytų memorandume, kombinacija, kuri tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nepavojinga. Iš esmės tokio memorandumo įgyvendinimas būtų Lietuvos strateginių interesų, siekiant turėti realią energetinę nepriklausomybę, išdavystė“, – sakė Seimo opozicijos lyderis.

A. Kubilius priminė, kad terminalas veiks tik tada, kai ne tik kad bus pastatytas specialus laivas, stovėsiantis prie specialios krantinės, ir iš jo specialiu vamzdžiu bus sujungtas su magistraliniais Lietuvos dujų įmonės dujotiekiais, kurie iki šiol yra valdomi „Gazpromo“, bet ir tik tada, kai šių magistralinių dujotiekių kontrolę iš „Gazpromo“ į savo rankas perims Lietuva.

„Terminalas be magistralinių vamzdžių kontrolės yra tik brangus metalo gabalas, negalintis importuoti dujų į Lietuvos rinką, nes Lietuvoje jų negalės perduoti „Gazpromo“ valdomais vamzdžiais. Savo ruožtu „Gazpromas“ supranta, kad Lietuvos dujų sektoriaus kontrolė slysta iš rankų, ir kad nuo 2015 m. pradžios Lietuva, turėdama ir pastatytą terminalą, ir magistralinių vamzdžių kontrolę, perimtą į savo rankas, galės diktuoti, kokiomis rinkos sąlygomis toliau iš Rusijos dujų milžinės bus perkamos dujos. Jų kaina turės būti ne didesnė nei dujų, importuojamų per terminalą. „Gazpromas“ taip pat supranta, kad terminalo statybos techninių darbų negali sustabdyti, todėl bando užkirsti kelią terminalo veikimui kitais būdais – per vamzdynų atskyrimo teisės įgyvendinimo užšaldymą, per gundymą ilgalaikiais „Gazpromo“ dujų tiekimo kontraktais, pratęsiant dabartinių galiojimą“, – sakė A. Kubilius.

Pasak parlamentaro, „Gazpromo“ siūlymas derėtis dėl dujų tranzito į Kaliningradą ir tam laikui, kol vyks derybos dėl tranzito, užšaldyti vamzdžių nuosavybės atskyrimą, reikštų viena – nuosavybės atskyrimas yra užšaldomas neribotai ilgam lakui, nes „Gazpromas“ nebus suinteresuotas skubėti tokią sutartį dėl tranzito pasirašyti. Taip būtų užšaldoma galimybė naudotis terminalu. Nėra tokių aplinkybių, kuriomis Lietuva galėtų su tuo sutikti.

Lygiai tas pats ir dėl siūlymo pratęsti dabartinę dujų tiekimo sutartį su „Gazpromu“ iki 2020 m. Tai būtų visai klaidingas sprendimas, nes dabartinė sutartis nepalieka erdvės dujų pirkimui iš terminalo. „Po tokio „Gazpromo“ siūlymo galima įžvelgti tik viena – gundymą turėti neveikiantį terminalą, kitaip sakant, patiems sau surišti rankas, kad sukurta alternatyvia galimybe importuoti dujas mes patys nesinaudotume, – teigė A. Kubilius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į siūlymą įšaldyti arbitražinius procesus. Opozicijos lyderis konstatavo: „Nėra jokios prasmės sutikti su tokiu siūlymu, nes pats „Gazpromas“, pasiūlydamas Lietuvai 20 proc. pigesnes dujas, tuo pačiu pripažįsta, kad iki šiol Lietuvai taikė nesąžiningas kainas. Tai ir yra Lietuvos ieškinio arbitraže esmė, ir toks ieškinys gali būti atsiimtas tik tada, kai „Gazpromas“ ne tik nustatys sąžiningas kainas Lietuvai, bet ir Lietuvos vartotojams kompensuos dėl nesąžiningų kainų patirtus nuostolius“.

A. Kubilius pabrėžė, kad „Gazpromas“ savo pasiūlymų paketu akivaizdžiai įrodo, jog ir toliau jų svarbiausias siekis yra užkirsti kelią Lietuvos nuosekliai įgyvendinamam tikslui – išsivaduoti iš „Gazpromo“ monopolio diktato.

„Visos iliuzijos, kad mūsų pusės nuolaidomis ar tariamomis derybomis aukščiausiu lygiu galima įtikinti „Gazpromą“ savanoriškai atsisakyti tokio dominavimo ir geranoriškai sutikti su sąžiningų konkurencijos sąlygų kūrimu – yra naivios. Dabartinė situacija akivaizdžiai patvirtina, kad tai, ką mes darėme pertvarkydami dujų sektorių ir statydami terminalą, buvo ir lieka vienintelis protingas kelias įgyti pigesnių dujų galimybę. Pasidavimas „Gazpromo“ spaudimui, pasidavimas gundymui vardan trumpalaikės naudos atsisakant ilgalaikės strateginės naudos – būtų Lietuvos esminių interesų išdavystė“, – teigė A. Kubilius ir apibendrino. – Norėtume tikėti, kad Premjeras ir Vyriausybė elgsis išmintingai bei atsakingai. Tačiau nerimą kelia Vyriausybės vadovo slapukavimas penktadienį, kai jis vidury dienos po Vyriausybėje surengto specialaus pasitarimo paskelbė, kad nėra matęs jokių „Gazpromo“ ar jo tarpininkų pasiūlymų ar memorandumo projekto, o vakare jau sakė pavedęs kancleriui išsiaiškinti, ar Vyriausybė nėra tokio pasiūlymo gavusi. Tokie vaikų žaidimai, slapukaujant lygioje vietoje, verčia mane raštu kreiptis į Premjerą su paklausimu. Bet dar blogiau, kad tai sukuria aplinkybes, kai pasitikėti tuo, ką viešai sako Premjeras, darosi vis sunkiau“.

Opozicijos lyderis pažymėjo ypatingą dėmesį skirsiantis tam, kad „Gazpromo“ ir Lietuvos derybose dalyvautų ir Europos Komisijos (EK) atstovai, kaip buvo iki šiol: „Tenka girdėti, kad „Gazpromas“ didina spaudimą, jog EK atstovų dalyvavimo būtų atsisakyta. Jeigu Lietuva su tuo sutiks, bus aišku, kad mūsų stuburas darosi vis minkštesnis“.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!