- Reklama -

Nors TS-LKD ir prarado du EP mandatus, A.Kubilius vis tiek džiaugėsi TS-LKD pergale EP rinkimuose. KK nuotr.

„Atėjome pasidžiaugti trimis pergalėmis – Dalios Grybauskaitės pergale Lietuvos Prezidento rinkimuose, Petro Porošenkos pergale Ukrainos Prezidento rinkimuose ir mūsų partijos pergale Europos Parlamento rinkimuose. Sveikinu visus nugalėtojus – ypač Dalią Grybauskaitę ir Petro Porošenką. Dėkoju visiems rinkėjams už parodytą pasitikėjimą ir TS-LKD nariams už bendrą darbą“, – šį rytą surengtoje spaudos konferencijoje sakė TS-LKD pirmininkas Andrius Kubilius.

Pasak jo, kas laimėjo – visi žinome, svarbiau suvokti, kas pralaimėjo.

„Ir Lietuvos Prezidento rinkimuose, ir Ukrainos Prezidento rinkimuose visų pirma pralaimėjo Kremlius ir Putino režimas, tiek Lietuvoje, tiek Ukrainoje grubiai siekęs kitokių rezultatų ir kitokios valdžios. Ukrainoje tai buvo daroma grubiau, naudojant karinę jėgą, Lietuvoje labiau sofistikuotai, naudojant „minkštųjų galių“ jėgą. Bet abiem atvejais rezultatas tas pats – Kremlius pralaimėjo demokratiniuose rinkimuose pareikštai piliečių valiai, kuri, pasirodo, jau yra pajėgi atlaikyti didelius išbandymus“, – teigė A.Kubilius.

Lietuvoje, jo nuomone, pralaimėjo ir valdančioji koalicija, ir ypač jos lyderiai socialdemokratai.

„Noriu pusiau juokais padėkoti socialdemokratų rinkimų štabui – jo pasirinkta rinkimų strategija mums buvo labai naudinga. Pralaimėjo socialdemokratų pamėgtas ne konstruktyvaus darbo, o tuščios propagandos, nevengiant ir melo, stilius. Pusantrų metų, kuriuos ši valdžia skyrė visų pirma ne kokių nors naujų idėjų ir darbų realizavimui, o melagingam ir nesibaigiančiam Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir mūsų buvusios Vyriausybės purvinimui – pasirodė, buvo praleisti veltui. Lietuvos rinkėjų nebeveikia nei Kremliaus „minkštosios galios“, nei Lietuvos kairiųjų pamėgtos lietuviškos „purvinimo galios“, – kalbėjo Seimo opozicijos lyderis.

Jo nuomone, vakar rinkėjai visiems politikams ir visoms partijoms pasakė aiškiai – metas imtis darbų: „Vakarykščiai Europos Parlamento rinkimai Lietuvoje rinkėjų aktyviu dalyvavimu praktiškai atitiko lietuvišką nacionalinių parlamento rinkimų standartą. Todėl vakarykščiai rinkimai iš esmės buvo Seimo rinkimų atitikmuo, todėl derėtų juos vertinti ne vien tik kaip Europos Parlamento rinkimus.“

Tuo tarpu Prezidentė, pasak A.Kubiliaus, gavo naują stiprų rinkėjų mandatą. Mandatą ir įpareigojimą. Įpareigojimą darbams ir rezultatams.

„Netikiu, kad su dabartine valdančia koalicija yra įmanoma tokį rinkėjų įpareigojimą darbams ir rezultatams realizuoti. Iki šiol nesimatė nei darbų, nei rezultatų. Socialdemokratai padarys didelę strateginę klaidą, jeigu neišgirs ir nesuvoks, ką rinkėjai vakar pasakė. Nesiveržiame į kokias nors koalicijas, tačiau esame pasiruošę rimtai svarstyti, kaip padėti Prezidentei realizuoti jos gautą mandatą ir įpareigojimą darbams ir rezultatams“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Kubilius.

Jis taip pat pasidžiaugė kolegų liberalų sėkme. „Mūsų ir jų rezultatai akivaizdžiai rodo, kad modernios vakarietiškos Lietuvos perspektyva svarbia tampa vis platesniam ratui rinkėjų ne vien tik didmiesčiuose. Prezidentė yra stipri šios krypties telkianti lyderė. Tokios lyderystės reikia ne tik Lietuvai. Jos reikia visai Rytų kaimynystei, kur po Ukrainos istorinės pergalės atsiveria milžiniškos europinės galimybės, jos reikia ir visai Europai, kurioje, kaip žinote, vakar rinkimus laimėjo Europos Liaudies Partija, tai yra Europos konservatoriai-krikščionys demokratai. Su tuo visus ir sveikinu – Europa patikimose tvirtose rankose, o kaip žinote, tvirta Europa reiškia saugią Lietuvą“, – sakė Seimo opozicijos lyderis A.Kubilius.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!